PITÄJÄSEURA 75 VUOTTA

Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhlaa vietettiin 7.7.2024 Tohmajärvellä. Juhlapäivä sisälsi jumalanpalveluksen Tohmajärven kirkossa, kunnostetun vapaussodan muistopatsaan paljastuksen, kirkkokahvit Pitäjäntuvalla, ruokailun Sivistyskeskus Ajossa ja samassa paikassa päiväjuhlan ja vuosikokouksen. Juhlapäivä alkoi klo 10:00 Tohmajärven kirkkoherran Antti Happosen pitämällä jumalanpalveluksella ja päättyi vuosikokouksen puheenjohtajan Kari Luukkaisen nuijankopautukseen 16:10. Päivällä oli pituutta, mutta tilaisuuksien anti jätti monenlaisia muistijälkiä ja samalla pääsi taas kerran tapaamaan vanhoja ja uusia tuttuja. Patsasjuhlassa oli mukana noin 80 henkeä ja juhlatilaisuudessa reilu 60.

Jumalanpalvelus

Aamun jumalanpalveluksessa Tohmajärven kauniissa kirkossa avustivat Jaakko Jormanainen lukemalla raamatun tekstejä ja Maija Boskov ja Hilkka Hirvonen keräämällä kolehtia. Liturgian ja saarnan toimitti Antti Happonen.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Patsaan paljastus

Jumalanpalveluksesta siirryttiin ulos kirkon vieressä olevalle vapaussodan patsaalle. Patsas on vihitty käyttöön alun perin Pälkjärvellä 1922. Talvisodan ja jatkosodan jälkimainingeissa, valtakunnan rajojen siirtyessä, patsas on tehnyt kaksi evakkomatkaa ja on saanut arvoisansa paikan lopulta 1964 Tohmajärven Kirkkoniemestä.

Tilaisuudessa pitäjäseuran puheenjohtaja Satu-Sisko Eloranta toivotti juhlavieraat tervetulleeksi. Patsaan paljastuksen suorittivat Pekka Laukkanen ja Pauli Alakangas. Pitäjäseuran kukat patsaalle laskivat Jaakko Jormanainen ja Hilkka Hirvonen. Patsaalla kunniavartiossa seisoivat Värtsilän reserviläiset Raino Lipponen ja Jussi Raerinne.

Kukituksen jälkeen puheen patsaalla piti pastori Timo Leskinen. Tilaisuus päättyi Perttu Kivivuoren esittämään Finlandia-hymniin ja Antti Happosen loppupuheeseen. Sää oli aurinkoinen, mutta valtavan kova puuskittainen tuuli toi haasteita esiintyjille. Tilaisuuden päätyttyä siirryttiin lähellä olevalle Pitäjäntuvalle seurakunnan tarjoamille kirkkokahveille.

Videolta voi katsoa patsaan uudelleenpaljastustilaisuuden. Kova puuskittainen tuuli hankaloitti äänitystä.

Päiväjuhla

Päiväjuhla pidettiin Tohmajärven Sivistyskeskus Ahjossa. Tilaisuuden avasi Satu-Sisko Eloranta. Juhlapuheen piti Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja. Musiikkiosuuksissa esiintyivät Aune Kivivuori harmonikka ja Perttu Kivivuori laulu ja kitara. Pertun vetämänä laulettiin yhdessä ”Jo Karjaln kunnailla lehtii puu” ja tilaisuuden lopuksi ”Karjalaisten laulu”. Tilaisuuden juontajana toimi Matti Holopainen Pälkjärven pitäjäseurasta.

Martti Taljan juhlapuheen voi kuunnella tästä:

Juhlassa jaettiin ansiomerkkejä. Merkit jakoivat Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja ja pitäjäseuran puheenjohtaja Satu-Sisko Eloranta. Heitä avusti pitäjäseuran sihteeri Kaarina Alakangas. Karjalan Liiton kultaisen ansiomerkin saivat Riitta Pakarinen ja Anja Laukkanen. Karjalan Liiton hopeiset ansiomerkit saivat Anja Koukku, Paavo Valonen ja Lissu Kaivolehto.

Seitsemänkymmentäviisi vuotiaalle Pälkjärven pitäjäseuralle toivat tervehdyksensä Tohmajärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouni Martiskin ja Tohmajärven seurakuntaneuvoston jäsen Jussi Raerinne. Tervehdykset tilaisuuteen olivat lähettäneet Ruskealan pitäjäseura ry ja Pälkjärvellä syntynyt Marjatta Hakanen. Viestit luki juhlayleisölle Kaarina Alakangas.

Juhlasta voi katsoa koostevideon ( 15min), tai täyspitkän version (1h28min)

Koostevideo

Täyspitkä versio

Vuosikokous

Juhlatilaisuuden jälkeen pidettiin samassa paikassa pitäjäseuran vuosikokous. Kokouksen puheenjohtajana toimi Kari Luukkainen. Pitäjäseuran johtokuntaan valittiin jatkamaan Anja Laukkanen ja uutena jäsenenä Tuomo Heiskanen. Pääkaupunkiseudun toimikunnassa jatkavat Maija Boskov, Pirkko Niemi, Paavo Valonen ja Mari Ruuskanen.