2021

Jäsenkirje 3/2021

Hyvät Pälkjärven pitäjäseuralaiset!

Vuoden viimeinen neljännes on menossa ja samalla iloitsemme siitä, että voimme käynnistää kuukausittaista toimintaamme. Koronan myötä otimme käyttöömme etätapaamiset Teamsilla ja nyt opettelemme järjestämään tapahtumia niin,että osa meistä voi olla kasvokkain Joensuun kokoustilassa ja muut jäsenemme eri puolilla maata voivat seurata iltaa Teamsin välityksellä.

Pääkaupunkiseudun tapaamiset eivät vielä nyt syyskaudella onnistuneet, mutta ensi vuoden alussa on uusi yritys.

Toivomme, että pääset osallistumaan joko kasvokkain tai etäyhteyden avulla toimintaamme. Tapahtumista saat tietoa jäsenkirjeistämme, nettisivuiltamme www.palkjarvi.fi ja Pälkjärven fasebook-ryhmästä. Nettisivuillemme ilmestyy viikoittain mielenkiintoista luettavaa ja toisinaan myös kuunneltavaa-käykääpä kurkkaamassa.


Pälkjärven pitäjäseuran ylimääräinen kokous sääntöjen muutoksen 2.käsittelyä varten pidetään 10.11.2021 klo 17.30 Joensuun työväentalolla Yläsatamakatu 7 B II krs. Joensuu.Kokouksessa käsitellään sääntöjen muuttamista seuraavasti: 5§ 3 mom., 7§ ja 9§:n 8.kohta. Muutokset koskevat johtokunnan kokouksen päätösvaltaisuutta;kokoukseen voi osallistua osallistua kasvokkain,etäyhteydellä tai molemmin tavoin ja tilintarkastajien nimikkeen muuttaminen toiminnantarkastajiksi.

Kokoukseen klo 17.30 ja välittömästi sen jälkeen klo 18.00 alkaville Pälksaaren kyläkahveille voi osallistua tulemalla paikan päälle tai Teams-yhteiden kautta. Illan linkki lähetetään myöhemmin.


Pälkjärven pitäjäesittely on 17.11.2021. Esitelyn toteutusta valmistelevat Satu-Sisko Eloranta, Matti Holopainen ja Paavo Valonen. Jos sinulla on vinkkejä omaan esittelyymme ota rohkeasti yhteytä Satu-Siskoon, Mattiin tai Paavoon.

Perinteistä jouluun laskeutumisen juhlaa pääsemme pitkästä aikaa viettämään la 27.11. klo 14 alkaen  Villa Koivurannassa Uimaharjussa. Lähdethän mukaan bussin kyydissä tai omalla autolla viettämään yhteistä juhlaa. Osanottomaksu on vain 30€/henkilö, maksu peritään bussissa tai juhlapaikalla, varaathan sopivan rahan. Ilmoitautumiset 15.11.mennessä Jaakko Jormanaiselle p.0503722838 tai s-postitse: jaakko.jormanainen@gmail.com

Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytetään Joensuussa raja-ja laatokankarjalaisten sankarivainajien muistomerkeille Pälkjärven ja Ruskealan paaden kohdalle. Sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkille. Tilaisuus alkaa 6.12.klo10.00. Muualla päin Suomea olevia jäseniämme pyydämme mahdollisuuksien mukaan viemään kynttilän oman alueen sankarivainajien muistomerkille. Kuvia voi lähettää kotisivuilla julkaistavaksi osoitteella: nettitoimitus@palkjarvi.fi

Pääkaupunkiseudun loppuvuoden suunnitellut tilaisuudet on peruttu. Toivon mukaan tuleva vuosi 2022 alkaa paremmissa merkeissä ja pääsemme kokontumaan iloisiin tapaamisiin.

Karjalantalon yläsali on varattu seuraavasti. 5.2., 9.4., 8.10. ja 3.12.2022

Pälkjärven kyläkahvittelut jatkuva kevätkaudella 2022

12.1.kahvitellaan Ilmakan kylässä

9.2.Puikkolan ja Jeron kylissä.

9.3.Pörkkölässä.

13.4.Kuhilasvaarassa.

11.5.viritäydytään kesään runoillen, musiikin säestyksellä.

Tarkempia tietoja kevään jäsenkirjeessä.


Aika monen harras toive taitaa olla, että voitaisi toteuttaa perinteeksi muodostunut vakovuokkomatka. Ajan kohta olisi 14.-15.5.ja majoitus olisi Mustat kivet Lomakylä. Jäädään odottamaan millaiseksi ensivuosi muodostuu.

Juhlavuoden 2019 matka videon voi käydä katsomassa pitäjäseuran nettisivujen Youtubesta.


Karjalaiseen perinnevuoteen sisältyy useita juhla-aikoja. Syyskauden merkittävin juhla oli kekri, satovuoden päätös-ja kiitosjuhla. Se oli myös sukujuhla, johon suvun vainajatkin kutsuttiin. Pyhäinpäivä oli ennen Karjalassakin vuosipalkollisten vapaaviikon alku. Piiat ja rengit vaihtoivat palveluspaikkaa ja ottivat ehkä uuteen taloon pestin seuraavaksi vuodeksi. Heillä oli aina viikon tai kahden vapaa, riiviikko.

Silloin he saivat mukaan eväät, kävivät kotonaan, kaupungissa tai markkinoilla. Lepoviikon jälkeen oli taas vuoden palvelu uudessa tai entisessä paikassa. Varsinaiset pestuumarkkinat olivat jo aiemmin syksyllä, jolloin pestirahalla oli sitouduttu palvelukseen. (Aineisto koottu Karjalan Liiton julkaisusta Karjalainen perinnevuosi)

Kiitollisena kuluneesta vuodesta toivotamme sinulle ja läheisillesi terveyttä ja voimia, pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

             Satu-Sisko Eloranta                                   Maija Närhi

             puheenjohtaja                                             sihteeri


JÄSENKIRJE 2/2021


Tervehdys hyvä pitäjäseuralainen!


Pian vietämme kesän juhlaa. Luonto alkaa olla kauneimmillaan, saamme ihailla kesän kukkasia ja luontomaisemia täällä omilla kotikonnuillamme. Rokotusten ansiosta voimme pikkuhiljaa tavata jo läheisiämme ja heimolaisiamme, kun muistamme huomioida turvaohjeet.

Vuosikokouksen pidämme tuttuun tapaan heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina, ennen kokousta käymme perinteiseen tapaan
kunniakäynneillä raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeille.

Kesäjuhlaa emme tänä vuonna järjestä.

Syksyllä varaudumme järjestämään tapaamisia Joensuussa ja Helsingissä kasvokkain. Etäyhteydet pyrimme jättämään mahdollisuudeksi heille, jotka eivät pääse paikan päälle.

Syksyllä jatkamme etäyhteyksin toteutettavien Kyläkahvien järjestämistä kuukausittain. Kannustan kaikkia jäseniä kertomaan kyläesittelyistämme edelleen niille, jotka eivät vielä ole toiminnassamme mukana ja toisaalta huolehtimaan siitä, että saisimme linjoille mukaan keskustelemaan myös ne jäsenemme, joilla ei ole itsellään tietoteknisiä välineitä käytettävissään.
Virtuaalisien halauksien kera toivotan teille kaikille oikein aurinkoista kesää, pysytään terveinä ja pidetään huolta läheisistämme!


Satu-Sisko Eloranta


Pälkjärven pitäjäseura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään su 4.7.2021 klo 12 alkaen Joensuun kerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Sääntömääräisten asioiden lisäksi käsitellään sääntöjen muuttamista
seuraavasti: 5 § 3 mom., 7 § ja 9 § :n 8. kohta.

Muutokset koskevat johtokunnan kokouksen päätösvaltaisuutta; ”Kokoukseen voi osallistua kasvokkain, etäyhteydellä tai molemmin tavoin ja tilintarkastajien nimikkeen muuttaminen toiminnantarkastajiksi”.

Kokoukseen ilmoittautuminen olisi toivottavaa 30.6. mennessä tilajärjestelyjen vuoksi.
Ennen kokousta klo 11 kokoonnutaan kunniakäynneille sankarivainajien muistomerkeille, Rauhankatu 4.


Syyskauden toimintaa

Joensuussa

Jäsentapaaminen Värtsilä-päivien aikaan lauantaina 17.7. klo 12-15 Värtsilässä. Matka toteutetaan omilla autoilla (kimppakyydein), kaikille halukkaille järjestyy kyyti. Ilmoittautumiset Maija Närhelle p. 0400588490 18.7. mennessä.

Syysretki Pyhäselän rannalle Suhmuraan jäsenperheemme kukkaloistoa ihailemaan ja viettämään karjalaisen suurperheemme yhteisöllisiä hetkiä, toteutetaan kimppakyydein lauantaina 14.8.
Ilmoittauduthan mukaan 8.8. mennessä Maijalle, saat samalla aikataulun ja ajo-ohjeet.

Tarinailtoja ja Kyläkahvitteluja etäyhteyksillä pidetään joka kuukauden 2. keskiviikko 13.10. alkaen os. Yläsatamakatu 7 B II krs. Aiheista ilmoitetaan jäsenkirjeillä, kotisivuilla ja tarvittaessa sanomalehti Karjalaisen ”Järjestörivit/Pälkjärven pitäjäseura”. Aiheet ilmoitetaan myöhemmin.

Jouluun laskeutumisen juhlaa vietetään 27.11.

Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytetään 6.12. joko Suomen puolella tai rajan takana, tilanteen mukaan.


Helsingissä

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamiset Karjalatalolla Helsingissä, Käpylänkuja 1

2.10. ja 27.11., mikäli koronaepidemia sallii. Tapaamisten ohjelmat ilmoitetaan myöhemmin.


Pälkjärveläinen –lehden tekeminen on toistaiseksi loppunut, viimeisin numero on 24/2020.

Joissakin numeroissa on pääasiallisena sisältönä ollut tietyn Pälkjärven kylän esittely. Etäyhteyksillä aloitetut Pälkjärven kyläkahveilla käynnit ovat innostaneet tilaamaan noita erikoisnumeroita.


Naatselän kyläkahveilla oltiin 12.5. ja Kurikan kylän 9.6.

Lehdessä 14/2015 on erinomainen kattaus Naatselän ja Makariin kylistä sekä numerossa 10/2014 Kurikan kylästä. Tilaathan lehdet sihteeriltä itsellesi ennen kuin loppuvat, Kurikan numeroa on enää jäljellä 8 kpl.Muutamia Pälkjäveä koskevia kirjoja haeskellaan:

Pälkjärven paikannimet/Aulis V. A. Könönen

Vuojolaisten sukukirja/Tuomo Vuojolainen

Vihjeet kirjojen saatavuudesta pitäjäseuramme käyttöön olisivat erittäin toivottuja, autathan.


Moni Pälkjärvellä syntynyt on saatettu viimeiselle matkalleen koskettavan juhlavasti Pälkjärven hiekalla siunaten. Tämä mahdollisuus on jatkossakin, siunaushiekkaa saat sihteeriltä postitse, käytäthän tilaisuutta hyväksesi.


Jäsenmaksujen laskutus siirtyi vuoden alusta Karjalan Liiton tehtäväksi, muutoksella ei ollut vaikutusta jäsenmaksun suuruuteen. Lasku on lähetetty kaikille Karjalan Kunnaat –jäsenlehden 1/2021 mukana. Jos
kuuluu useampaan seuraan, jäsenmaksut kaikkien osalta laskutetaan niin sanotun pääseuran kautta.
Karjalan Liitto hoitaa maksut edelleen muille seuroille. Laskutus on tuottanut monelle hämminkiä ja joiltakin on maksu edelleen hoitamatta, kirjeen mukana tulee heille jäljennös jäsenmaksusta. Hoidathan
maksun pikaisesti.

Mikäli yhteystietosi ; osoitteesi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoitathan siitä sihteerille. Jos sinulla on käytössäsi sähköposti, jota et ole ollenkaan ilmoittanut, teethän sen. Sähköpostitse lähetetään hyvin paljon
ajankohtaista postia, ilmoittaminen kannattaa.


Haluamme välittää sinulle kirjeen mukana ilon ja toivon ajatuksia Kalidason tekstein.


”Iloitse tästä päivästä, sillä se on elämä itse, aitona ja sykkivänä.
Eilinen on vain unta ja huominen kangastusta. Käytä hyvin tämä päivä
niin jokainen eilispäivä on onnellinen unelma ja jokainen huominen
ihana toivo.
Iloitse tästä päivästä ja tervehdi sen nousevaa aurinkoa.”


Tapaamisen toivossa sinua lämmöllä tervehtien ja hyvää kesää toivotellen!

Puheenjohtaja Satu-Sisko Eloranta / elorantasatusisko(at)gmail.com / puh. 044299

Sihteeri Maija Närhi / maija.narhi(at)telemail.fi / puh. 0400 588 490


Jäsenkirje 1/2021

Hyvät Pälkjärven pitäjäseuralaiset!

        Hyvää alkaneen vuoden jatkoa ja terveiset täältä lumisesta ja

        pakkasen piristämästä Joensuusta.

       Haluamme kasvokkain kohtaamisen korvikkeena ensi kertaa kokeilla

       etäyhteydellä toteutettavaa Pälkjärveläisten tapaamista la. 20.3.2021

       klo 12-13.30 Teamsin avulla.Tuolloin mukanamme on professori,

       erikoislääkäri Martti Talja esittelemässä meille yhteistyöstä

       Kamennogorskin (Antrea)kaupungin kanssa kautta vuosien.

       Esityksen jälkeen voimme keskustella hänen esityksestään ja oman

       pitäjäseuramme toimintaan liityvistä asioista ja kysellä samalla

       Karjalan Liiton kuulumisia,sillä Martti Talja toimii liittovaltuuston

       varapuheenjohtajana.

      Kutsulinkki Teams-kokoukseen julkaistaan pitäjäseuran kotisivuilla,

      Pälkjärven Facebook-ryhmässä ja Pälkjärven Instagramissa.

     Tapaamisen liittymislinkkiä voi pyytää myös sähköpostitse elorantasatusisko(at)gmail.com


Voit halutessasi asentaa tietokoneellesi ja kännykkääsi Teamsin mutta se ei ole välttämätöntä.

      Teamsiin pääset liittymään mistä tahansa, kunhan käytössäsi on

      sähköpostiosoite,tietokone,ipad tai älykännykkä sekä tietenkin toimivat

      verkkoyhteydet. Ja ellet itse omista laitteita,niin kannattaa pyytää

      tuttua tai sukulaista laitteiden kanssa kylään(turvavälit huomioiden),

      jolloin voitte yhdessä olla kuulolla ja keskustelemassa kanssamme

      etänä.

      Tavataan digitaalisesti etänä kuukauden kuluttua!

Lue lisää: https://palkjarvi.fi/verkkotapaamiset/


      Vuosi 2020 muutti radikaalisti ihmisten mahdollisuuksia tavata toisiaan,

      kokea yhdessä asioita ja jakaa kokemuksia keskenään.Tätä tilannetta

      helpottamaan pitäjäseura uudisti kotisivujaan www.palkjarvi.fi ja toivoo

      sivujen myötä jäsenistön pystyvän pitämään paremmin yllä yhteyttä

      ja yhteisöllisyyttä näinä vaikeina aikoina.

      Kotisivuilla julkaistaan tarinoita ja juttuja vanhasta Pälkjärven pitäjästä

      ja sen asukkaista.Sivuilla julkaistaan myös uudempia ja

      ajankohtaisempia aiheita.

       Toivommekin teiltä sisältöä yhteisille kotisivuillemme kaikkien

       luettavaksi,katsottavaksi ja kuunneltavaksi.Joissakin jutuissa

       on ollut teksti kuunneltavissa äänikirjan tavoin.

       Kerro meille tarinoita vanhempiesi ja isovanhempiesi kokemuksia

       kotipitäjistään ja siirtymisestä uusille asuinalueille evakkomatkojen

       jälkeen.Kuinka sopeutuminen uudelle kotipaikalle ja ympäröivään

       yhteisöön sujui ja mitkä asiat edesauttoivat sopeutumaan.

       Myös omakohtaiset kokemukset ja karjalaisten juurien kanssa

       eläminen tänä päivänä ovat kertomisen arvoisia.

       Monen pälkjärveläisen suvun tarinasta on tehty tai ollaan parhaillaan

       tekemässä sukututkimusta,ainakin yksi sukukirja on painettu,

       joillakin on kodissaan sodista tuoduista esineistä koottu kokoelma.

       Kaikista näistä tulisi hyviä tarinoita kotisivuillemme,

       palstatilaa riittää kaikille.

       Lähetä valmis juttu, tai jutun aihe, jota voimme yhdessä työstää

       julkaistavaan kuntoon osoitteeseen: nettitoimitus@palkjarvi.fi

       Voit kertoa tarinoita, juttuvinkkejä, uutisia, tervehdyksiä myös

       puhelimella, jos koet sähköpostin käytön hankalaksi.


       Karjalan Kunnaat-jäsenlehden takana oli erillisenä liitteenä Karjalan

       Liiton lähettämä lasku jäsenmaksusta.Kaikki jäsenemme ovat

       automaattisesti Karjalan Liiton sekä Karjalaisten Pitäjäyhdistysten

       Liiton jäseniä, näin on ollut aina. Jäsenmaksu on sama 30€kuin

       tähänkin asti. Aikaisemmin Pälkjärven pitäjäseurassa kirjoitettiin

       jäsenmaksulaput käsin jokaiselle erikseen,uudistus huojensi

       työmääräämme. Jos et ole maksanut jäsenmaksua eräpäivään

       mennessä, hoidathan sen viimeistään 26.2.2021!


       Haluatko itsellesi tai ystävällesi hyvää lukemista?

       Pälkjärveläinen-lehdistä löytyy jokaiselle mielenkiintoisia

       juttuja henkilöistä,elämäntavoista, kasvillisuudesta, ruokailuista,

       hovien elämästä ja paljon muuta.

       Numeroita 7-24 on saatavana runsaasti 8€/kpl+postikulut.

       Maija Närhi odottaa toiveikkaana tilaustasi.


      Toiveikkaana suunnittelemme muutaman kesän tapahtuman

      järjestämistä;

       -heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.7.muistotilaisuus raja-ja

        laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien

        muistomerkeillä sekä vuosikokous samana päivänä Joensuun

        kerhotalolla.

       -elokuussa mahdollisesti retki jäsenperheemme kukkaloistoa

        ihailemaan Pyhäselän rannalle.

       -esitys tapaamisesta Värtsilä-päivillä on myös toivelistalla.

        Mikäli tapahtumat voidaan pandemia rajoitukset huomioiden

        toteuttaa, niistä ilmoitetaan ajoissa sähköpostitse tai kirjeitse.

        Liitteenä saat Karjalaisen Satumaa-laulun sanat, ne on Unto

        Monosen Satumaa tangon säveliin sanoittanut karjalainen laulumies

        Hannu Musakka. Hänen laulamanaan kappale löytyy YouTubesta

        Karjalaisten Satumaa nimellä.

Tässä ”Karjalaisten satumaa” trion esittelyvideo:

Tiedä vaikka joskus kesäjuhlissa

        laulettaisiin joukolla tätä tunteikkaista karjalaisten omaa laulua.

        Toivomme sinun jokaiseen päivääsi iloa,sillä iloitseminen on

        äänetöntä kiitosta lahjaksi saamastasi elämästä.

        Satu-Sisko Eloraranta                 Maija Närhi

        puheenjohtaja                            sihteeri