2020

Jäsenkirje 3/2020

Ote Pälkjärven pitäjäseuran jäsenkirjeestä 15.10.2020. Jäsenkirje kokonaisuudessaan on lähetetty pitäjäseuran jäsenille.

…….Toimintasuunnitelmaan kirjatut tapahtumat; Joensuussa pidettävät tarinaillat, jouluun laskeutumisen juhla ja kynttilänsytytysmatka Pälkjärvelle on jouduttu pandemian takia perumaan. Sama tilanne on pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden tapaamisten suhteen, kaikki on peruttu.

Itsenäisyyspäivän aamuna 6.12. klo 9.00 kutsutaan jäseniämme saapumaan Joensuun raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeille kynttilöiden sytytykseen.


Toivomme, että muualla päin Suomen asuvat jäsenemme muistaisivat myös kynttilöin Karjalaan jääneitä omien paikkakuntiensa hautausmailla. Kuvia näistä tapahtumista toivotaan kotisivuille.Kiitos!

Syksyllä sataa ja on pimeää, seurallamme on tarjolla sinulle hyvää, mielenkiintoista lukemista;
Pälkjärveläinen –lehden numeroita 8-24 on jäljellä runsaasti , hinta 8 €/kpl)

Murresanakirja Päläkjärven pätinäkuntoo ( esim. jurjettaa purnata – kyllähä se takanapäin jurjettaa, van mitäs siitä) , hinta 15 €/kpl,


Sattumuksia Pälkjärven pitäjästä –vihkonen, koonnut Juho A. Leskinen, hinta 5 €/kpl

T. Könösen kirjoittama Pälkijärven pitäjäs vuodelta 1891 (laajasti tietoa Pälkjärven historiasta 1500-luvulta asti, 202 s.)

Tuotteemme ovat mainioita itselle, tuliaisiksi vietäväksi tai joululahjaksi annettavaksi. Lahjapaketin voimme lähettää puolestasi ilmoittamallesi henkilölle sopivan kortin kera, käytäthän hyväksesi palveluamme.
Tilauksia ottaa vastaan Maija Närhi. Katso lisää; https://palkjarvi.fi/yhdistyksen-myyntituotteet/

         Hyvää syksyä ja alkavaa talvea. Pidetään huolta toisistamme.


Jäsenkirje 2/2020

Hyvät Pälkjärven pitäjäseuralaiset!


Tämä vuosi 2020 on alkanut hämmentävissä merkeissä. Sen sijaan, että olisimme juhlistaneet Talvisodan päättymisen ja Karjalan Liiton perustamisen 80-vuotismerkkipäiviä, olemmekin yllättäen viettäneet kevään poikkeuksellisissa koronakaranteerissa kotona. Kotona vietetyn vapaa-ajan lisääntymisen myötä on tullut entistä suurempi tarve mahdollistaa pitäjäseuramme toimintaan, historiaan ja kulttuuriin liittyen tiedonvälittäminen kaikin mahdollisin keinoin.


Jäsenemme Matti Holopainen on työstänyt meille uusia kotisivuja ja tässä kirjeessä on siihen liittyen hänen terveisensä. Facebook-ryhmä toimii entiseen malliin ja sen ohella talvella meille on avattu Instagram-tili.


Me johtokuntalaiset otimme digiloikan ja pidimme toukokuun alussa etäkokouksen Teamsin välityksellä, jotta saimme päätettyä mm. vuosikokouksen pitämisen.


Pälkjärveläinen –lehden seuraava numero ilmestyy alkukesästä, joten kirjallista luettavaa on tulossa. Kirsti Sälli on jättämässä lehden päätoimittajan tehtävät ja Lissu Kaivolehto toimittajan tehtävät, joten kaipaamme lehden toimituskuntaan kolmea toimittajaa lisää täydentämään nykyistä toimituskuntaamme, jotta lehti ilmestyy myös jatkossa.
Oletko sinä innokas pälkjärveläisten juuriesi tutkija ja kiinnostaako historia? Haluatko osaltasi jakaa omaa kulttuuriperimää tiedoksi tuleville sukupolville ja innostaako kirjoitustyö? Innostaisiko miettiä perinteisen paperilehden rinnalle sähköistä julkaisua tulevaisuuden tarpeisiin. Oletko se juuri sinä vai tiedätkö vinkata kuka olisi tehtävään sopiva? Uudet toimittajat voisivat olla mistä tahansa maan alueelta, sillä yhteydenpito ja tietojen vaihtaminen toimituskunnan kesken onnistuu sähköpostilla, puhelimitse, tai juuri todetun digi-loikan myötä muulla yhteydellä (Teams, Skype tms.). Pikaisia yhteydenottoja odottelen gsm. 044 299 1448.

Näytetään koronalle pitkää nenää ja pidetään yhteyttä toisiimme puhelimitse, kirjeitse tai muilla sähköisillä välineillä sinne saakka, kunnes jälleen voimme tavata kasvokkain.

Etähalauksin, Satu-Sisko Eloranta


Pälkjärven pitäjäseuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään su 5.7.2020 klo 12 alkaen Joensuunkerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Kokoukseen toivotaan ennakkoilmoittautumista 30.6.2020 mennessä, näin pystyttäisiin järjestämään istuimet turvaväli huomioiden. Kokouksen yhteydessä ei ole tarjoilua.
Ennen kokousta klo 11.00 kokoonnutaan kunniakäynneille raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeille, Rauhankatu 4, Joensuu. Tilaisuudessa pitää puheen pastori Timo Leskinen.


Pälkjärveläinen –lehti 24/2020 valmistuu myyntiin vuosikokoukseen mennessä.
Suunnitelmia syyskauden toimintaan Joensuussa, Yläsatamakatu 7 B II krs.;

  • tarinaillat 14.10. ja 11.11. klo 18.15 alkaen (aiheet ilmoitetaan myöhemmin)
  • sosiaalisen media opintopäivä pyritään järjestämään syyskuussa jonain lauantaina päiväaikaan.
    Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden suunnitellut tapaamiset Karjalatalon Laatokka-salissa
    II krs. klo 12 alkaen, os. Käpylänkuja 1, Helsinki;
  • 3.10. professori Martti Talja; yhteistyö hautausmaiden hoidossa
  • 28.11. Sortavalan pääkirjaston johtaja Natalia Ivanovna Zaitseva; Sortavala ja Sortavalan maisemat suomalaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksissa.
    Huom. Joensuun tarinaillat ja sosiaalisen median opintopäivä sekä Helsingin tapaamiset järjestetään vain jos koronaviruspandemian rajoitukset ne sallivat.


Kotisivut uudistuvat ja ne otetaan käyttöön 1.6.2020.
Pälkjärven pitäjäseuran kotisivujen ulkoasu muuttuu, mutta sivujen verkko-osoitteena säilyy
https://www.palkjarvi.fi
Vanhojen sivujen materiaali teksteineen ja kuvineen säilyy myös uudistetuilla sivuilla. Sivujen valikot on ryhmitelty uudelleen ja näin ollen sivujen sisältöjä on helpompi selailla. Uudet sivut mahdollistavat myös
ääniraitojen ja liikkuvan kuvan käytön. Sivut skaalautuvat automaattisesti puhelimella, tai tabletilla luettavaan muotoon.
Parhaiten sivut toimivat Google Chromella, Mozilla Firefoxilla ja Microsoft Edgen päivitetyllä versiolla. Internet Explorer selaimella sivut eivät toimi ollenkaan, tai sitten ne eivät toimi oikein. Tätä selainta ei enää päivitetä ja kannattaakin vaihtaa johonkin toiseen, jos tämä on vielä käytössä.
Kotisivujen uudistuksen tehnyt Matti Holopainen on laatinut sivujen mainoksen ja se löytyy osoitteesta;
https://youtu.be/G3zUi7dVWGk
Olisi toivottavaa, että mahdollisuuksien mukaan esittelisit kotisivuja sellaisille jäsenillemme ja miksei muillekin, joilla ei ole katselemiseen tarvittavia laitteita. Palautekin olisi toivottavaa.


Ilolla voimme kertoa, että uusiksi jäseniksemme ovat liittyneet: Pirjo Honkanen Lohjalta, Janne Pesonen Kittilästä ja Marja-Liisa Parviainen Hyvinkäältä. Toivotamme teidät lämpimin halauksin tervetulleiksi karjalaiseen suurperheeseemme!
Tämän kirjeen mukana lähetämme postin välityksellä jäsenmaksun tilisiirron. Jäsenmaksu v. 2020 on 30 €/jäseltä ja 15 € ns. monikkojäseneltä (tarkoittaa vain niitä jäseniä, jotka maksavat Karjalan Liiton jäsenmaksun toisen karjalaisseuran kautta ja ovat ilmoittaneet ko. seuran nimen meille).


Suurin osa sähköpostin omaavista jäsenistämme on jo suorittanut tämän vuoden jäsenmaksun, kiitos!
Jos postiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoitathan siitä sihteerille. Sinulla on kenties käytössäsi sähköposti, jota et ole ilmoittanut, teethän sen.
Karjalan Liitolla on menossa kirjoituskilpailu nuorille, kannustattehan perheidenne nuorisoa osallistumaan,

ks. https://www.karjalanliitto.fi/uutiset/2020/03/mita-karjalaisuus-minulle-merkitsee-kirjoituskilpailu-
nuorille.htm/

Haikeana ajattelemme peruuntunutta valkovuokkomatkaa, kotikylillä käyntejä, ihania kohtaamisia ja yhteistä illanviettoa. Pälkjärven kirkon raunioilla ei myöskään kajahda matkalaisten kuorona suvivirsi.
”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon…” Eiköhän lauleta jokainen tykönämme perinteinen suvivirsi, samalla muistellaan vuosien varrella toteutuneita valkovuokkomatkoja ja muita ihania tapaamisia.


Näinä vaikeina aikoina on tervehdyttävää ajatella usein kauniita asioita;
”Maailma tarvitsee kaikkia kauniita asioita, joita löytyy luonnosta, taiteista, kaikkialta.
Maailma tarvitsee jokaista perhosta ja kukintoa, jokaista laulua ja kuuntelevaa sydäntä.
Maailma tarvitsee viisaita ja rakastavia ajatuksia. Sinun ja minun on yhdessä tehtävä parhaamme, jotta maailmasta tulisi kaunis ja ihana paikka, sellainen, miksi se oli tarkoitettukin.”

Näiden tuntemattoman runoilijan ajatuksin myötä toivomme sinulle ja läheisillesi hyvää kesää, voimia ja terveyttä, pidetään huolta toisistamme!


Lämmöllä tervehtien
Satu-Sisko Eloranta puheenjohtaja elorantasatusisko(at)gmail.com puh. 044 299 1448
Maija Närhi sihteeri maija.narhi(at)telemail.fi puh. 0400 588 490


Jäsenkirje 1/2020

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana! 

”Säilyttäköön uusi vuosi sen mitä rakastat, tuokoon tullessaan sen mitä kaipaat ja vieköön mennessään sen, mitä taakkana kannat”. Tuon mietelauseen ajatuksin toivomme kaikille jäsenillemme ja heidän läheisilleen hyvää alkanutta uutta vuotta ja vuosikymmentä 2020!

Viime vuosi oli pitäjäseurassamme monien muistorikkaiden tapahtumien aikaa kun juhlittiin 70-vuotistaivalta. Tänä vuotena Karjalan Liitolla, jonka jäsenjärjestönä toimimme, on 80-vuotisjuhlavuosi. Karjalan Kunnaat -jäsenlehdessä julkaistaan juhlavuoden tapahtumat. Huippuhetkiä tullaan kokemaan Helsingissä 12.–14.6. pidettävillä Karjalaisilla kesäjuhlilla. Lähdetään suurella joukolla juhlimaan!

Kevätkauden retki ja tarinaillat Joensuussa:

– ke.12.2. tehdään retki Jakokosken Tähtinäytäntöiltaan. Matka tehdään omilla autoilla (kuljetus järjestyy), tapaaminen klo 17:15 Uuron ABC:llä (Kajaanintien kautta tulevat), muualta tulevat kohdataan klo 17:45 Tähtikallion kahvion edessä, Tähtitornintie 3, Jakokoski. Ilmoittautumiset 4.2. mennessä Maija Närhille       s-postitse: maija.narhi@telemail.fi tai puh. 0400 588 490. Varaathan kahvirahaa 5 €.

– 11.3. tarinaillassa museoamanuenssi Erkki Matikainen kertoo uskomustarinoita ja kummitusjuttuja

– 8.4. pastori Marita Tiili – ”Laskeudumme pääsiäiseen”, hiljaisen viikon hartaushetki puhein ja lauluin

– 13.5. virittäydytään kesään Anja Turusen runoillessa ja musiikin säestyksellä lauleskellen.

Tarinaillat pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu, klo 18:15 alkaen.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten kevätkauden tapaamiset Karjalatalon Laatokka-salissa, Käpylänkuja 1, Helsinki, lauantaisin klo 12 alkaen seuraavan aikataulun mukaisesti:

– 8.2. fil.tri, historiantutkija Keijo Kulha: Kuinka sodanjälkeiset väestösiirrot ja valtava asutustyö toteutettiin ja miten lähes mahdottomalta tuntuvassa urakassa onnistuttiin

– 18.4. matkanjohtaja, valokuvaaja, muusikko Petri Niikko: 25 vuotta Vienan Karjalan kyliä ja erämaita. Mukana perinteentaitajia ja ikimuistoisia seikkailuja vaativilla taipaleilla.

Tilaisuuksissamme kahvitellaan, järjestetään arpajaiset ja myydään Pälkjärveläinen-lehtiä ja muita tuotteitamme. Tulethan mukaan lämminhenkisiin tapaamisiin! Tapahtumistamme ilmoitetaan niin Joensuussa kuin pääkaupunkiseudulla jäsenkirjeillä, sähköpostitse ja sanomalehti Karjalaisen sunnuntain järjestöriveissä. Jotta tieto saavuttaisi oikean kohteen, on yhteystietojen oltava ajan tasalla. Jos postiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoitathan siitä sihteerille!

Mikäli avaat läheisesi kirjeen, joka on kuollut tai esim. pysyväishoidossa eikä hän pysty enää osallistumaan eikä ilmoittamaan tilanteestaan, teethän ilmoituksen hänen puolestaan sihteerille.

Seuramme kevään ehdoton kohokohta on valkovuokkomatka 16.–17.5. Majoitumme Jänisjärven rannalla Kirkkolahdessa sijaitsevan Mustat Kivet -lomakylän hyvin varustetuissa (6, 8 ja 10 hengen) mökeissä. Jos samaan sukuun tai ystäväpiiriin kuuluvia on tarpeeksi monta, he voivat saada halutessaan oman mökin käyttöönsä. Lauantaina on kotikylissä käynnit, ruokailu, illanvietto ja mukavaa yhdessäoloa. Sunnuntaina ajelemme Sortavalaan, jossa tutustumiskohteena on historiallinen puisto Bastion, ns. viikinkien museokylä. Opastus ja ruokailu sisältyvät matkan hintaan. Valkovuokkomatkasta on tullut runsaasti kyselyjä ja muutamia ilmoittautumisiakin on jo Matkakarjalassa. Jos aiot lähteä mukaan, kannatta olla ajoissa liikkeellä.

Tarkemmat tiedot matkasta saat liitteen esitteestä. Ilmoittautumiset Matkakarjalaan puh. (013) 120 131 tai

myynti.matkakarjala@kolumbus.fi tai os. Malmikatu 5 (huom. osoite muuttunut), 80100 Joensuu.

Ennakkotietoa: Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhla ja vuosikokous pidetään su 5.7.2020 Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Lisätietoa lähetetään toukokuun jäsenkirjeessä.

Olemme saaneet joukkoomme uusia jäseniä: Pirkko Ahonen (o.s. Sallinen) Rääkkylän Niemisestä, Lea Heiskanen (o.s. Matikainen) Tohmajärven Onkamosta, Salme Laukkanen (o.s. Kummunmäki) Joensuusta, Maaria Nuutinen (o.s. Immonen) Espoosta, Martti Ojala Heinolasta, Marja-Liisa Parviainen (o.s. Kettunen) Hyvinkäältä ja Anne Voutilainen Turusta. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Useimmat järjestöt laskuttavat jäsenmaksut heti vuoden alussa, seuramme laskutus tapahtuu vasta toukokuussa. Vuoden 2021 alusta lähtien laskutuksen hoitaa keskitetysti Karjalan Liitto.

Karjalan Liitto esittää karjalaisen kulttuurin ja perinteen tuomista esille esimerkiksi rotinatempauksilla. Käydään tervehtimässä äitiä ja vastasyntynyttä viemällä vaikkapa karjalanpiirakoita ja rotinarinkeli eli pullakranssi. Mukana viety syöminen vapauttaa perheen vauvanhoitoon ja muuhun kanssakäymiseen. Rotinoilla käynnistä toivotaan otettavan kuvia, joita voidaan sitten julkaista omassa lehdessämme. Jos kuvia seuraisi vielä pieni tarina, tulisi perinne tallennettua tuleville sukupolville. Lähdetään mukaan tempaukseen.

Elämään sisältyy syntymisiä ja kuolemisia. Moni Pälkjärvellä syntynyt on siunattu viimeiselle matkalleen Pälkjärven hiekalla. Siunaustilaisuudesta tulee erityisen koskettava kun siunaava pappi tietää valmistautua tähän etukäteen. Hiekkaa on saatavana Maija Närhiltä kotoa tai postitse sekä Karjalatalon tapaamisissa.

Viime vuosi oli niin tapahtumarikas ja työn täyteinen, ettei tulevan syksyn retkikohdetta ole ehditty ajatella. Maaningan muistolaatan paljastustilaisuudesta palattaessa tuli esille Laihia. Kuntaan evakuoitiin valtaosa pälkjärveläisistä jatkosodan jälkeen 1944. Vuonna 2004 tehtiin 60-vuotismuistelumatka Laihian karjalaisten kanssa. Olisiko kiinnostusta uudelle Laihian matkalle? Jäämme odottamaan vastaustasi. Voit esittää myös muita vaihtoehtoja, olemme kuulolla.

Ulkomaan matkoja olemme tehneet Vuonojen Norjaan, Vienan Karjalaan, Aunuksen Karjalaan ja Petroskoihin, Virossa on käyty kolme kertaa, Karjalankannakselle ja Pietariin tehtiin taistelu- ja kulttuurihistoriallinen matka sekä kulttuurimatka Itä-Karjalaan ja Solovetskiin. Mikäli jäsenistöllä herää kiinnostusta joihinkin em. kohteisiin, voidaan harkita uuden matkan toteuttamista ensi vuonna.

Kaipaamme lisää Pälkjärven aikaisia tiluskarttoja. Jos niitä on sukusi hallussa, ilmoitathan siitä sihteerille. Ne ovat hyvin merkittäviä vanhojen asumusten sijainnin löytymiseen ja tiedostoihimme merkitsemiseen. Paavo Valonen peräänkuuluttaa Kurikan asutuksen tuntijoita asumusten kartoitukseen. Jos voit auttaa, ota yhteys Paavoon s-postitse pvalonen@hotmail.com tai puh. 050 060 5189.

Jos saat tämän kirjeen postin kantamana ja sinulla on käytössä sähköposti, ilmoitathan sen sihteerille, kiitos! Vuoden aikana lähetämme jäsenille sähköpostitse paljon muutakin kuin pelkät jäsenkirjeet, tulisit myönteisesti yllättymään.

Rakkaat jäsenemme karjalaisessa suurperheessä, pitäkäämme huolta toisistamme ja läheisistämme. Käydään tervehtimässä yksinäisiä, surevia ja sairaita. Halataan ja osoitetaan kosketuksella huolenpitoa.

Halauksin ja ystävällisin hymyin tervehtien

Satu-Sisko Eloranta                                                  Maija Närhi

puheenjohtaja                                                          sihteeri 

elorantasatusisko(at)gmail.com                                    maija.narhi(at)telemail.fi 

puh. 044 299 1448                                                   puh. 0400 588 490