HEI TIPSUN TAPSUN/Riitta Pakarinen

Monelle meistä ikäimmeisistä saattaa jo kansakouluajoilta olla tuttu tonttuleikki: ”Tervepä teille, tervepä meille, me tonttujen armeijakunta”…..Sen lyriikassa mainitaan suluissa, että laululeikki on esitettävä hilpeästi.

Hilpein mielin starttasi Malisen bussikin  kauniinkirpeänä pakkasaamuna kohti Ilomantsin Parppeinpirttiä, kyydissään joukko  Päläkjärven pätinäkuntoo. ”Eipä ole bussi ollut ihan äsken näin täynnä”, totesi kuljettajakin, samalla kun laittoi soimaan Jaakon hänelle antaman jolulaulu-kasetin.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Kun kaikki olivat löytäneet paikkansa karjalaistunnelmaa huokuvassa pirtissä, kohotettiin  tervetuliaisglögit ja puheenjohtaja Satu-Sisko toivotti kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Joulupuu rakennettiin yhteislaulun voimin, minkä jälkeen Parppeinpirtin emäntä esitteli tarjolla olevat nykyaikaan sovelletut perinneherkut. Turha oli kysellä ”miltä ruoka maistaa”, sillä se tuntui maistuvan joka ikiselle.

Vatsat täynnä oli helppo siirtyä seuraamaan Junioritonttujen esitystä. Pekan ja Anjan lapsenlapset Lilli, Karoliina, Stiina ja Elli-Veera esittivät meille reippaasti jouluräppiä, kuten nykyaikaan kuuluukin.

”Välipalana” Harlu seuran rahastonhoitaja Leena Haikarainen toi terveisiä Harlu seuralta ja kiitti, että saivat osallistua juhlaamme jälki-ilmottautuneina yhdessä ystäviensä kanssa.

Sen jälkeen estradille astuivat Senioritontut Tipsu ja Tapsu. He olivat monelle tuttuja jo edellisestä pikkujoulusta Uimaharjun Koivurannassa. Tällä kertaa he juonsivat juhlavisaa, johon kaikki saivat osallistua. Eikä se ollutkaan mikään tavallinen visailu, vaan kunniasihteerimme Maija Närhen juhlavisa ja tehty sen kunniaksi, että Maija täyttää joulukuun alussa pyöreitä. Kysymyksiä oli kolmetoista ja kaikkiin kolme vaihtoehtoa. Kynät vain sauhusivat kun porukka ruksaili oikeaksi veikkailemiaan kohtia.

Vaikka Tipsu ja Tapsu olivat laatineet kysymykset yhdessä, Tipsukin yllättyi kun Tapsu keksi kysyä kesken kaiken yleisöltä, josko joku haluaisi tanssittaa Maijaa, tämä kun tiedetiin innokkaaksi tanssijaksi. Ainakin yksi käsi nousi ja sattuipa niin somasti, että eka kertaa seuramme jutuissa mukana ollut Seppo sai kunnian valssata Maijan kanssa. Kerrottakoon vielä, että Tipsun aveciksi juhliin lähtenyt Seppo ja kunniasihteerimme Maija ovat tunteneet toisensa jo lapsuudessa ja käyneet samaa Ristin kansakouluakin Liperissä.

Ennen kuin tulokset julkaistiin, johtokunta esitti Maijalle pitkän Kaarlo Suomalaisen kirjoittaman runon ”Uutispuuro”. Se on sama runo,  jonka Maijan satavuotiaaksi elänyt Aili-äiti esitti usein juhlissamme ja ”posotti” aivan ulkomuistista vielä vanhoilla päivilläänkin. Sen jälkeen lauloimme Maijalle yhdessä: …. ”kuin VALKOVUOKKO suloinen Pälkjärven rannalla”.

Kukaan ei ollut vastannut kaikkiin kysymyksiin oikein, mutta joukosta erottui kuitenkin kolme voittajaa: Raija, Anja  ja pikkutonttu Karoliina. Maija oli selvästi yllättynyt ja liikuttunut tästä huomionosoituksesta, mutta niin oli Maijan puoliso Erkkikin, joka on vuosikymmeniä seurannut Maijan väsymätöntä uurastusta seuran hyväksi.

Kuten aina, laulu ”joulupukki, joulupukki, valkoparta vanha ukki”….houkutteli tälläkin kertaa paikalle joulupukin sekä  muorin lahjakontteineen. Kun me kaikki olemme tietenkin olleet kilttejä, pikkutontut avustivat muoria ja kiisuuttivat jokaiselle lahjapussin. Tuohikontin pohjalta löytyi vielä lämpöinen paketti luovutettavaksi Pälkjärvellä syntyneelle henkilölle, joka tällä kertaa oli Aili Venäläinen.

Ennen juhlan päättymistä nautittiin tietenkin kahvit ja teet makoisan täytekakun kera ja Satu-Sisko toivotti kaikille hyvää kotimatkaa. Tilaisuus päättyi perinteisesti yhdessä laulettuun …”kiitävi aika, vierähtävät vuodet, miespolvet vaipuvat unholaan”….

Mainitsin alussa tuon vanhan tonttuleikin. Joka säkeistön lopussa on kertosäe: ”Tipsun tapsun tipsun tapsun/katselkaapas marssiamme/tipsun tapsun tei.” Itse olen ollut mukana kymmenissä seuramme pikkujouluissa, tai jouluunlaskeutumisen juhlaksihan niitä aikaiseemmin sanottiin. Monet mies- ja naispolvet ovat vaihtuneet, mutta yksikään heistä ei ole vaipunut unholaan. Uudet, seuramme toiminnasta kiinnostuneet sukupovet takaavat sen, että ”marssimme” jatkuu.


Pikkujoulua vietettiin 25.11.2023. Jutun kuvamateriaalin ovat tuottaneet Kaisa&Matti(Suvinen), sekä Luukkaisen Kari Jaakon kameralla….