KIIHTELYSVAARAN KIRKON PERUSKIVEN MUURAUS pe.8.9 2023 klo 11

Kauniissa syksyisessä säässä kirkon kellot kutsuivat runsaslukuisen joukon seurakuntalaisia peruskiven muuraustapahtumaan Kiihtelysvaaran palaneen kirkon paikalle.

Tapahtuman aluksi laulettiin virsi 600 (Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan…). Kirkkoherra Anne Angervo toivotti kutsuvieraat ja seurakuntalaiset tervetulleeksi peruskivenmuuraus tapahtumaan. Kirkkoherra kertoi piispa Jari Jolkkosen sairastuneen, eikä hän valitettavasti päässyt tulemaan tilaisuuteen. Avauspuheen jälkeen Samuli Moilanen esitti yksinlaulua. Kirkkoherra piti rukoushetken ja sitten laulettiin virsi 195 (On riemu, kun saan tulla
sun, Herra, temppeliis..)

Arkkitehti Riikka Kuittinen kertoi kirkon suunnittelusta. Kirkkoon tulee monitoimintatilat ja koko seurakunnan toiminnot siirtyvät uuteen rakennukseen. Huoneistoala on 510 neliötä ja rakentaminen tapahtuu palaneen kirkon paikalle.

Kirkkovaltuuston pj.Dir.Mus. Helena Hulmi lausui pitämässään juhla puheessa: ”Emme jätä rakennusta vaikka se poltetaan, se nostetaan uudestaan”.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Kirkon odotetaan valmistuvan joulukuussa 2024. Peruskivi on kohdassa, jonka ylle tulee vanhasta kirkosta pelastettu alttaritaulu ja tuleva kirkko saa oikeat urut, joten kirkko voi toimia myös konserttipaikkana.

Kirkkon mahtuu 280 henkeä. Ulkoarkkitehtuuri jatkaa suomalaista ristikirkko-perinnettä, mutta sisätilat ovat modernit.

Valtiopäiväneuvos Matti Väistö luki kirkon peruskirjan ja sen mitä kapselin sisään laitetaan. Aikakapseliin, eli satojen vuosien päähän ”lähetettiin” muun muassa lasten ja nuorten kirjoituksia ja piirustuksia. Kirjoituksissa toivotiin, että Kiihtelysvaarassa asuisi tulevaisuudessakin vielä ihmisiä ja lapsiperheitä. ”Kiihtelysvaara on mukava paikka”, oli erään nuoren tervehdys.

Kapselissa ovat Karjalainen,  Pogostan Sanomat ja Kirkkotie- lehdet, sekä kirkon rakentamista koskevat hallinnolliset päätökset. Kirkon muistokalenteri, kirkon keräyksen esite ja tilaisuuden ohjelma. ”Herran  temppelin perustus on laskettu”, Matti Väistö päätti puheenvuoronsa.

Kapselin muurauksen suorittivat:

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen

Kirkkovaltuuston pj. Helena Hulmi

Hallintojohtaja Tommi Mäki

Kirkkoherra Anne Angervo

Valtiopäiväneuvos Matti Väistö

Seurakuntaneuvos Eevi Väistö

Pääurakoitsija Rakennustoimisto K.Tervo Oy: Tuotantojohtaja Martti Piiroinen, vastaava työnjohtaja  Seppo Lasanen

Luo Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelija, arkkitehti Riikka Kuittinen

Lopuksi seurakuntaneuvos Eevi Väistö toivotti väen tervetulleeksi kahvitilaisuuteen seurakuntatalolle.

Teksti Hilkka Hirvonen. Kuvat Jaakko JormanainenKiihtelysvaaran vuonna 1770 rakennettu puinen ristikirkko tuhoutui kokonaan tuhopoltossa syyskuussa 2018. Erillinen kellotapuli onnistuttiin suojelemaan tulelta. Kirkon kiinteistömestari Jouni Heiskanen onnistui pelastamaan alttaritaulun, ehtoollishopeat ja osan alttarivaatteista.

Kiihtelysvaara oli yksi pälkjärveläisten asutuskunnista sodan jälkeen. Siellä asuneille ja lapsuuttaan viettäneille henkilöille vanha kirkko oli rakas ja sen tuhoutuminen suuri suru. Nyt uuden kirkon rakentaminen tuo uutta iloa ja uskoa elämään.

Peruskiven muuraustilaisuuden voi katsoa Kiihtelysvaara Tv:n videolta.

Jatkosodan jälkeen pälkjärveläiset sijoittuivat pääosin Joensuun ympäristöön. Viralliset sijoituskunnat ovat Eno, Kiihtelysvaara, Liperi, Pielisensuu (nykyinen Joensuu) ja Pyhäselkä.