MUMMON MATKASSA/ Riitta Pakarinen os. Holopainen kertoo

Kun miehet olivat puolustamassa isänmaata, oli naisilla suuri vastuu kotirintamalla huolehtia perheistä ja yhteiskunnan toimivuudesta. Taistelujen tauottua iso osa Suomea jouduttiin luovuttamaan ja väestö evakuoitiin uusien rajojen sisäpuolelle. Suurin osa miehistä oli vielä armeijan kenttäharmaissa joko lapinsodassa, tai muissa puolustusvoimien tehtävissä ja näin ollen evakkomatkasta ja väliaikaiselle asuinpaikalle sijoittumisen alkuvaiheesta vastasivat muut kynnelle kykenevät. Suuressa evakuointiväessä oli paljon äitejä pienten lastensa kanssa. Yksi pienistä evakkolapsista oli Riitta, joka nyt kertoo kuinka Marimummo oli hänen, sekä äidin ja viisiviikkoisen pikkusiskon tukena ja turvana jatkosodan jälkeisellä Laihian evakkomatkalla.