METSÄSTYSTÄ KARJALASSA/Esitys pälkjärveläisten tapaamisessa 29.4.2023

Huhtikuun viimeisenä lauantaina Karjalatalon Yäsali täyttyi iloisesta puheensorinasta hyvissä ajoin ennen puolta päivää. Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamiseen saapui 28 heimolaista yhdeksältä eri paikkakunnalta. Tällä kertaa kauimmaiset olivat tulleet Hollolasta ja Lahdesta.

Iloksemme kutsun tilaisuuteemme oli kuullut myös muutama Ruskeala-Seuran jäsen. Aloitimme helmikuussa yhteistyön Ruskeala-Seuran kanssa siten, että kutsumme toisiamme järjestämiimme tilaisuuksiin ja retkille. Alku näyttää lupaavalta.

Päivän esitelmöitsijäksi olimme saaneet VTM, Suomen Metsästysmuseon amanuenssin Pekka Allosen. Saimme kuulla mielenkiintoisen esityksen Luovutetun Karjalan metsästyksen historiasta 1800-luvulta talvisotaan.Esitys painottui metsästysseurojen ja riistanhoitoyhdistysten historiaan, jota Allonen oli tutkinut Eräperinne -kirjaa varten. Allosen vastuualueena metsästysmuseossa on arkisto ja perinteenkeruu. Esitys herätti yleisön joukossa monia kysymyksiä ja vilkasta keskustelua.

Kuusi vuotta sitten päättyneeseen Eräperinne-keruuseen osallistui pälkjärveläistä Esa Rouhiainen ja Seppo Sarlund. Vaikka keruu on virallisesti päättynyt, Metsästysmuseo ottaa edellen vastaan karjalaisia erätarinoita. https://www.metsastysmuseo.fi/

Tilaisuutemme alkoi perinteiseen tapaan kahvittelulla herkullisten leivonnaisten kera ja päättyi arpajaisiin. Myyntipöydältä oli mahdollisuus ostaa laadukasta lukemista kotiin viemisiksi.

Lämpimät kiitokset kaikille tilaisuuteen osallistuneille ja tilaisuuden järjestelyihin osallistuneille! Kiva kun tulitte, olitte ja viihdyitte. Jäi taas suu niin makiaks haastamisesta.

Teksti ja kuvat Lissu Kaivolehto

Videolta voi katsoa/kuunnella esitystä.

Kuvaus ja editointi Paavo Valonen