”VAIKKA MINÄ SAISIN MANTTAALIN MAATA”…

Manttaali (ruots. mantal ’miesluku’) oli Ruotsin valtakunnassa käytetty veroyksikkö, jonka pohjalta laskettiin maatilojen verotus.

Verotusperustana manttaali oli käytössä 1800 luvulla myös Suomen suuruhtinaskunnassa, vaikka alue kuuluikin Venäjään. Suomen suurruhtinaskunnassa oli voimassa Ruotsin vallan aikaiset perustuslait vuodelta 1772, jotka Venäjän keisari Aleksanteri I vahvisti Porvoon valtiopäivillä 1809.

Vuoden 1906 eduskuntauudistukseen saakka manttaalit toimivat maaseudulla myös valtiollisen äänioikeuden perustana. Ennen eduskuntauudistusta valtiopäivillä oli edustettuna neljä säätyä . Aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat. Vuoden 1907 vaaleista lähtien Suomessa on toiminut yksikamarinen eduskunta.

Kiinteistötoimituksissa käytettiin manttaalia ja manttaalin osa nimityksiä vielä 1900 luvun alkupuolella. Pälkjärvi kuului hallinnollisesti Kuopion lääniin ja Ilomantsin kihlakuntaan. Kaikki viralliset maakaupat, tilojen lohkomiset ja lainhuudot vahvistettiin Ilomantsin käräjäoikeuden toimesta. Varsinaiset asiakirjat ja kartat teki Kuopion läänin Maanmittauskonttori.

(kuvia voi klikata suuremmaksi)

Torstai-iltana digitoitiin Pekka Laukkasen ukin jäämistössä olleita vanhoja karttoja ja asiakirjoja. Samalla keskusteltiin Pekan ja Anjan sukujuurista Pälkjärvellä ja hieman myös heidän yhteisestä taipaleestaan Pielisjoen rantamaisemissa.

Kahvipöytäkeskustelua voi kuunnella nauhalta:


Isovanhempien jalanjälkien seuraaminen avaa monia mielenkiintoisia näkökulmia ja antaa ymmärrystä ennen elettyyn elämään.

Sukututkimus on nykyaikana helpottunut niiltä osin, ettei enää tarvitse välttämättä matkata johonkin arkistoon, vaan tiettyjä asioita voi tutkia kotona oman aikataulun mukaan verkon välityksellä.

Huhtikuun tarinaillassa 12.4 KL:n ja Suomen Sukututkimusseuran tutkija Mikko Kuitula  kertoo sukututkimusaiheesta lisää.

Jutun teksti, kuvat ja haastattelutuokio: Matti Holopainen