NAATSELÄN POIKA SUOMALAISEN METALLITEOLLISUUDEN VIENTIKAUPPIAANA / Paavo Valonen

Naatselässä Välimäen tilalla syntyneen Tuomo Vuojolaisen kotipaikaksi muodostui Maaningalle ja Laihialle suuntautuneiden evakkomatkojen jälkeen perheen raivaama siirtolaistila Kiihtelysvaarassa. 

Tuomon opintie johti Kiihtelyksestä Joensuun lyseon kautta Oulun yliopistoon, josta hän valmistui prosessitekniikan diplomi-insinööriksi. Valmistumisen jälkeen tuoreen kemian- ja fysiikan asiantuntijan  ensimmäinen työpaikka oli silloinen Typpi Oy.  Sen jälkeen Tuomo eteni Tampella Oy:n palvelukseen Tampereelle.

Tampellassa Tuomo teki pitkän uran puunjalostuskoneiden suunnittelussa ja varsinkin vientikaupassa. Suuret soodakattilalaitosten toimitukset pääosin silloiseen Neuvostoliittoon ovat suomalaista metalliteollisuuden mielenkiintoista historiaa.  

Syntymäseudun asioiden selvittelyä ja sukututkimusta Tuomo on harrastanut perusteellisella tavallaan laatimalla mm. Naatselän tilojen ”sukupuun” ja sukukirjan Pälkjärven Vuojolaisia. Eläkepäiviään viime kesänä 85 vuotta täyttänyt Tuomo viettää lähellä lapsiaan ja lapsenlapsiaan Tampereella.  Tuomon haastattelu on heinäkuulta 2022.