POLITIIKKAA JA PIIRAKKATERAPIAA KARJALATALOLLA 4.2.2023 / Lissu Kaivolehto

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tilaisuudessa lauantaina 4.2 Karjalatalolla oikeustieteen tohtori, historioitsija Katja Tikka kertoi meille Karjalanliiton historiakirjaprojektistaan. Kirja Politiikkaa ja piirakkaterapiaa – Karjalan Liitto 1940–2020 ilmestyy keväällä. Viemisiksi Karjalan Liittoon Katja sai meiltä muutamia ennakkotilauksia kirjasta.

Paavo Valonen videoi esityksen Katjan luvalla. Näin myös te muut pääsette tutustumaan historiateoksen sisältöön etukäteen. Kiitämme Katjaa mielenkiintoisesta esityksestä!

Olimme kutsuneet tilaisuuteemme myös Ruskeala-Seuran jäseniä. Iloksemme paikalle saapui kuusi ruskiilaista. Pälkjärveläisiä paikalla oli 30, eli yhteensä meitä oli 36. Tästä se meidän yhteistyö pikku hiljaa alkaa käynnistyä.

Osanottajia oli tällä kertaa yhdeksältä paikkakunnalta; Hollolasta, Lahdesta, Sipoosta, Nurmijärveltä, Keravalta, Espoosta, Vantaalta ja Helsingistä. Kaukaisin ja samalla nuorin osallistuja oli Ivalosta. Kiva kun poikkesit matkallasi joukkoomme Minna!

Taitavat leipurimme valmistivat suussa sulavat herkut kahvin kanssa nautittaviksi tälläkin kertaa. Kiitos Kirsti, Mila, Maija ja Pirkko!

Kiitokset myös kaikille tilaisuuteemme osallistuneille, oli ilo tavata teitä jokaista!


Karjalan Liitosta ja sen historiapolusta on kirjoitettu useita kirjoja ja artikkeleita. Juhlavuoden teoksia on ilmestynyt aikaisemmin kolme. 20 vuotishistoriikki ilmestyi 1960, 50 vuotishistoriikki 1994 ja 70 vuotishistoriikki 2010.

80 vuotistaivaltaan liitto juhlistaa Katja Tikan kirjoittamalla teoksella ”Politiikkaa ja piirakkaterapiaa”. Kirja ilmestyy 2023, koska korona sotki osaltaan myös tämän projektin aikatauluja.

Kirjassa on kolme pääteemaa. Ensimmäinen kertoo liiton roolista karjalaisen siirtolaisväestön auttamisessa ja edunvalvonnassa. Toisessa osassa kerrotaan liiton vahvasta osallistumisesta siirtokarjalaisten henkiseen hyvinvointiin uusilla asuinsijoilla. Kolmannessa osassa luodataan liiton roolia kulttuurijärjestönä ja perinteen jatkajana.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja antaa kattavan kuvan kahdeksankymmenvuotiaan liiton taipaleesta.