KALUSTOA RAJAN TAKAA/ Matti Holopainen

Matti ja Hanna Heinosen evakkokuorma lähti 1944 Pälkjärveltä ja päätyi muutaman Tohmajärvellä vietetyn vuoden jälkeen Pielisensuun Iiksenniitylle. Tänne perhe rakensi talon, raivasi peltoa ja perusti uuden kodin. Moni arkinen tavara oli tarpeen uutta elämää aloitettaessa.

Myös Pielisensuun kunta on hävinnyt jo kartalta. Se liitettiin Joensuuhun 1954, mutta Heinosten talo ja pihapiiri ovat jäljellä. Sieltä löytyy Pälkjärveltä tuotuja esineitä ja tarvekaluja. Talon tuvassa ja kamarissa on päivittäisessä käytössä muun muassa tuoleja, pöytä, ”kapiokirstu” ja iso säilytyskaappi. Piharakennuksessa on säilössä erilaisia tavaroita esim. yksi perheen Olavi-pojan kesällä -44 tekemistä muuttolaatikoista.

Nyt 78 vuotta myöhemmin yhdeksänkymmentä kolmevuotias Olavi-poika kertoo videolla joidenkin pälkjärveläistavaroiden historiaa. Haastattelijoina Matti & Maija.

Nettitoimitus kävi kuvaamassa Olavi Heinosen luona pälkjärviaineistoa. Heinosilla on myös joitakin esineitä Martti ja Anni Kilpirannan jäämistöstä. (klikkaamalla kuvat saa suuremmaksi)

Pitäjäseura on aloittelemassa Pälkjärveltä tuodun materiaalin tallentamista digitaaliseen arkistoon. Tavoitteena on saada vanhoista tavaroista ja esineistä talteen kuva ja tiedot jälkipolville säilytettäväksi.

Vanhan materiaalin tallennustalkoista tulee sivuille lisää tietoa syksyn aikana.