MARTTI HÄMÄLÄINEN 100 VUOTTA

Pälkjärvellä syntynt Martti Hämäläinen täyttää tänään sunnuntaina 7.11.2021 sata vuotta. Syntymäpäiväjuhlat pidettiin jo etukäteen lauantaina Halikossa.

Pälkjärven pitäjäseura onnittelee Marttia.

Martti syntyi Hilma ja Eljas Hämäläisen kahdeksan lapsiseen perheeseen toiseksi vanhimpana. Lapsuutensa ja nuoruutensa Martti vietti Paavolan sukutilalla Makarissa.


Martin Aino-sisko on muistellut Hämäläisen perheen elämää ja lapsuuskotia Pälkjärvellä;

”.…….Hilma ja Eljas olivat hyvät ja oikeudenmukaiset vanhemmat. He opettivat lapset tekemään työtä. Rehellisyys ja toinen toisensa arvostaminen ja kunnioittaminen olivat perusarvoja Hämäläisten perheessä.

Hilma-äiti oli hyvä ompelija. Hän ompeli vaatteet kaikille lapsille ja itselleen, samoin veljensä lapsille. Tytöille äiti ompeli pellavamekkoja oman pellon pellavista kudotuista kankaista. Joskus pellavia värjättiinkin vaatteita varten. Äiti oli käynyt Sortavalan seminaarin käsityökursseja ja hän opetti Makariin koulussa käsitöitä ennen Leinien aikaa.

Isä oli hevosmies. Hän kasvatti hevosia ja kuului 1901 perustettuun Pälkjärven Oriyhdistykseen. Yhdistyksen 35-vuotisjuhlakronikassa Juho Leskinen runoilee: ”Entäs Eljaksen elukat/Hämäläisen häntäniekat?/Emätamma Eljaksella/ompi Tuisku tuuliharja/myös on muita mainiompi, sekä oiva orihissa/uljaspoika Untamoinen”…..

Lue koko artikkeli

Videolta voi katsoa pienen pätkän synttärisankarin päivästä……