YHTEENSOITTO / Matti Holopainen

Vuonna 1870 valettu kirkonkello kutsui soitollaan Pälkjärven pitäjän asukkaita 69 vuoden ajan. Talvisodan loppuvaiheissa kello otettiin alas kirkon tornista ja laitettiin evakkotaipaleelle. Kahdenkymmenen yhden vuoden hiljaiselon jälkeen kello löysi uuden kodin Pielisensuun kirkosta vuonna 1960 ja on siitä lähtien tervehtinyt kuulijoita soitollaan.

Kello painaa 350kg ja siihen on valettu tekstit

WALETTU OSBERG JA BADEN TYKÖNÄ HELSINGISSÄ WUONNA 1870

TULKAAT KUMARTAKAAMME LUOJAMME ETEEN PS.95 v.6

PÄLKJÄRVEN SEURAKUNNAN KIRKONKELLO

Äänitteestä voi kuunnella kirkonkellojen kutsun. Yhteensoitto soitetaan sunnuntaisin klo 09:55 jumalanpalveluksen alkamisen merkiksi. Soitossa soivat vuoronperään teräksinen isokello 8 sekunttia ja vaskinen pienikello (Pälkjärven kirkonkello) 5 sekuntia. Lopuksi iso kello lyö kolme kertaa. Soitto on äänitetty 24.10.2021.

Pälkjärveläinen-lehden numerossa 11/2014 Matti Ryynänen kertoo Pälkjärven kirkonkellojen ja muun kirkon esineistön evakuoinnista. Matti Ryynänen toimi vuonna 1939 Pälkjärvellä sotapoliisina ja kirkkovaltuutettuna.

Pälkjärveläinen-lehtisarja on oikea ”Kotiseutuhistorian pikkujättiläinen”. 24 numeroa, 568 artikkelia, 1876 sivua kertovat elävästi Pälkjärvestä ja pälkjärveläisistä.

Lehden numeroita 8 – 24 on vielä saatavilla; https://palkjarvi.fi/yhdistyksen-myyntituotteet/