Syysretkellä Suhmurassa

Asser ja Riitta Honkanen muuttivat vuonna 2001 pääkaupunkiseudulta Pohjois-Karjalaan viettämään eläkepäiviään. Talo ostettiin Pyhäselän rannalta Suhmurasta ja vuosien saatossa ahkera pariskunta on muokannut tontista todellisen puutarhanähtävyyden, jossa riittää ihasteltavaa ja silmäniloa koko kesäksi. Pälkjärven pitäjäseuralla oli ilo päästä syysretkellään tutustumaan tähän kohteeseen.

Asseri on syntynyt Helsingissä, jonne hänen Pälkjärven Makarissa 1908 syntynyt äitinsä muutti jo nuorena. Asserin isä on kotoisin Enosta.

Riitan syntymäpaikka on Rovaniemi ja sukujuuret Etelä-Karjalassa.

Tervetulottoivotusten ja tervetuliaismaljojen (erittäin maukasta kotitilan punherukkamehua vissyllä maustettuna) jälkeen tehtiin tutustumiskierros puutarhaan. Monenlaisia kukkia ja kasveja ihasteltiin ja talon isännän opastuksella tutustuttiin itselle ihan uusiin lajikkeisiin. Asseri on aikamoinen multasormi ja koulutukseltaan hortonomi, vaikka hän varsinaisen pitkän työuransa onkin tehnyt, omien sanojensa mukaan, ”konttorissa kirjoituspöydän takana”.

Tonttia ympäröi toiselta puolelta metsä ja toiselta puolelta järvi, joten myös luonnon rauha ja luonnon kasvillisuus ja eläimet ovat vahvasti Honkasten arkielämässä mukana. Rantasaunasta on jyhkeän kivilaiturin kautta hyvä käydä pulahtamassa Pyhäselän aaltoihin ja katsella kauas järvenselälle.

Korkea, tuulessa keinahteleva kaislikko antaa tunnelmaa perinteisestä suomalaisesta kesäluonnosta ja voi melkein kuulla haitarin soittelevan jossain kauempana ”Suhmuran Santran” haikeita säveliä…..

Kesken tutustumiskierroksen alkoi hieman ripotella kesäsadetta ja retkikunta vetäytyi sisätiloihin nauttimaan runsaan kahvipöydän antimista.

Iloisissa tunnelmissa vietettiin elokuista lauantai-iltapäivää. Jutusteltiin, kyseltiin kuulumisia, laulettiin ja kuunneltiin haikeaa, muistoja mieliin tuovaa musiikkia. Ja kun kerran Suhmurassa oltiin, niin tietystikin asiaan kuului aito alkuperäinen Esa Pakarisen tulkitsema kappale, joka sai Maijan kaappaamaan Unton tanssikavaljeerikseen Parketille…

Kiitos Asserille ja Riitalle retkipäivästäVideosta voi katsoa retkipäivän näkymiä


Asser Honkasen haastattelu