ENKELEITÄ PORTAIKOSSA / Maija Varonen

Kaho alas rappusille! Nyt ne tul` minnuu hakemaan.

Samalla hetkellä Anna-äiti näki joukon valkopukuisia enkeleitä, jotka sulkivat kuolevan silmät. Lempeämpää kuolemaa kuin Väinö- enollemme, ei kukaan voi toivoa. Tyynesti ja masentumatta enoni kantoi sairautensa taakan. Kevään 1931 koittaessa hän nukahti rauhallisesti kuolonuneen. Karjalan runonlaulajan tavoin kuolettajana toimi oma äiti.( Sulo Niskanen: Elämäni eilispäivää etsimässä.)


Tämän nuoren kaapintekijän kuoleman kuulin suvussa kulkevana kertomuksena jo lapsena. Hänen kohtalokseen koitui tuon ajan yleinen vitsaus, keuhkotauti. Kertomuksen Väinö oli ollut taitava puuseppä. Hänen käsissään syntyivät kauniit huonekalut ja erilaiset käyttöesineet.

Yksi hänen kättensä työnä syntynyt kaappi on kotini tuvan kalusteena. Kaappi kuului osana äitini vähäiseen kalustoon, joka sai luvan matkata mukana kaksi evakkomatkaa. Matka alkoi arvatenkin hevoskyydillä ja kuorma-auton lavalla, jatkuen Värtsilän asemalta junalla silloin vielä tuntemattomaan määränpäähän. Ensimmäisellä evakkomatkalla kaappi matkasi suvun mukana Maaningalle. Pälkjärvi vallattiin takaisin heti jatkosodan alettua ja kaappi pääsi takaisin Pälkjärvelle. Toinen matka veikin sen sitten jo Laihialle saakka. Se säilyi kaikista kuljetuksista huolimatta ehjänä ja hyväkuntoisena.

Lapsuuskodissani tämä kaksiosainen senkki, kuten sitä kutsuttiin, toimi astiakaappina. Kaapin yläosa oli tarkoitettu kahviastiastolle, ja alaosassa säilytimme lautasia ja kulhoja. Kaapin keskiosassa sijaitsevassa välikössä oli laatikot ruokailuvälineille. Tyypillinen mummonkaappi.

Joitakin vuosia sitten kunnostimme kaappia, jolloin se sai takaisin lähes alkuperäistä muistuttavan vihreän värinsä. Sen oviin maalasimme puolukankukkia, koska alkuperäinen hento ruusukuvio oli kadonnut jonkin ajattelemattomasti maalatun öljymaalin alle. Kukkakuvista ei ollut valokuvaa, oli vain muistikuva jäljellä.

Miten vähän meistä jää? Tästä taitavasta nuoresta miehestä jäi muistoksi kaappi ja kaunis enkelitarina. Pari vuotta sitten kaappi vaihtoi taas paikkakuntaa. Myin kaapin Heinävedelle eräälle matkailuyrittäjälle.