KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ 27.4

Kansallisen veteraanipäivän virallinen juliste

Valtakunnallista pääjuhlaa yleisötilaisuuksineen ei tänä vuonna järjestetä, vaan tämän sijasta Tampereen kaupunki toteuttaa yhteistyössä Yleisradion kanssa Tampere-talolla taltioitavan veteraanipäivän 27.4.2021 juhlalähetyksen. Yle TV1 näyttää tilaisuuden suorana klo 15 – 16. Lähetys on katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenasta.

Katso tallenne….

Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Kansallisen veteraanipäivän keskeisenä tavoitteena on veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville.


Sotavuodet 1939 – 1945 olivat raskas koettelemus nuorelle Suomen valtiolle ja kansalle niin sotatoimialueella, kuin kotirintamallakin.

Talvisota 30.11.1939–13.3.1940
Jatkosota 25.6.1941–19.9.1944
Lapin sota 15.9.1944–27.4.1945

Sotiin osallistui yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista. Nuorimmat rintamalle joutuneista olivat vasta 17-vuotiaita. Joka kahdeksas sotiin osallistuneista menehtyi. Palanneistakin joka neljäs oli saanut pysyvän sotavamman. Sodat jättivät jälkeensä 30 000 leskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.

Hietaniemen veteraanilehto
Kuva Lissu Kaivolehto

Sotatoimet Suomen osalta päättyivät 27.4.1945 saksalaisten vetäydyttyä pois Suomen alueelta, mutta kansakunnan koettelemukset eivät päättyneet siihen.

Suomen oli selviydyttävä välirauhansopimuksessa joulukuussa 1944 määrätyistä raskaista sotakorvauksista (300miljoona kultadollaria vuoden 1938 arvon mukaan) ja samalla huolehdittava sodissa vammautuneiden auttamisessa ja kotinsa menettäneiden asuttamisessa.

Raskaimmillaan sotakorvaukset sitoivat 15 – 16% valtion menoista.


Suomeen perustettiin sotien jälkeen useita yhdistyksiä, joiden tarkoituksena on tukea ja auttaa veteraaneja ja heidän perheitään selviytymään arjen olosuhteista.

Sotaveteraanit.fi

Suomen vuosina 1939-1945 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä vaalimaan ja hoitamaan on perustettu Tammenlehvän Perinneliitto. Sen yhtenä jäsenyhteisönä toimii Karjalan Liitto ja sitä kautta myös Pälkjärven pitäjäseura on mukana tässä arvokkaassa työssä viemässä perinteitä uusille sukupolville.

Tammenlehvän perinneliittoVeteraaneja oli vuoden 2021 alussa vielä joukossamme 6 000, heistä sotainvalideja on yli 800. Kunniakansalaistemme keski-ikä on 95 vuotta. Veteraanien puolisoita ja leskiä sekä sotaleskiä on noin 14 000.

Veteraanit tarvitsevat yhä tukeamme. Auttaa voi monin tavoin. Pienikin kädenojennus /lahjoitus auttaa. Taksimatka asioille, terveellinen lounas, avustus kalliisiin lääkekuluihin, apua yksinäisyyden lievittämiseen jne.

Katso lisää: Auta veteraania….


Sotaveteraanit ovat olleet viime vuosikymmeninä näkyvästi esillä itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentin linnassa. Viime vuonna linnanjuhlat jäivät olosuhteista johtuen pitämättä, mutta linkistä voi katsoa kuinka veteraanit ovat aikaisempina vuosina esiintyneet edukseen kyseisissä juhlissa.

Veteraanit linnanjuhlissa….


Talvi- ja jatkosota koskettivat lähes jokaista suomalaista perhettä. Joistakin perheistä oli rintamalla useampia sukupolvia. Jos haluat selvittää oman sukulaisesi sotatietä, niin tästä on hyvä aloittaa:

Sukulaisen sotatien selvittäminen….


Artikkelin otsikkokuvassa Herman Joutsenen 1990 tekemä ”Korpisoturi” patsas
Kuva Matti Holopainen

Artikkelin ovat koonneet Matti Holopainen ja Lissu Kaivolehto