”Eräitä havaintoja Jänisjärven höyrylaivaliikenteestä” / Esko Pakkanen

Viime viikonloppuna kotisivuilla oli Juho Leskisen pälkjärveläisestä vinkkelistä kirjoitettu hieno kuvaus laivaliikenteestä Jänisjärvellä.

Sen jatkoksi voi nyt lukea Esko Pakkasen tutkielman Eräitä havaintoja Jänisjärven höyrylaivaliikenteestä”. Se on julkaistu alun perin Suomen Höyrypursiseura ry:n vuosijulkaisussa Korsteeni 1995.

Esko on eläkkeellä oleva metsänhoitaja ja toimi viimeksi UPM:n metsäosastolla tiedotustehtävissä. Hänen harrastuksensa ovat pitkään olleet vanhat höyrylaivat sekä puutavaran uiton historia. Esko oli yhtenä aktivistina mukana aloittamassa metsäyhtiöiden vanhojen höyryhinaajien pelastamista joskus 80-luvun alkuvuosina. Harrastajat ostivat silloin useita höyryhinaajia ja kunnostivat niitä museoaluksina huvialuskäyttöön. Eskokin oli omistajana mukana kolmessa eri laivassa, nyt perinnettä jatkavat hänen poikansa. Esko on isänsä puolelta Sortavalan Pakkasia.

Kirjoittaja on antanut luvan julkaista juttu pitäjäseuran sivuilla ja sen on Korsteeni-lehdestä skannannut Paavo Valonen.

Juttu on luettavissa alla olevista linkeistä kolmena PDF tiedostona: