Uutta luettavaa kesäkeinuun – Pälkjärveläinen 24/2020 on ilmestynyt

Pälkjärveläisen kesänumero on ilmestynyt juhannusviikolla, ja siinä on runsas kattaus luettavaa ja aiheita laidasta laitaan.

Lehdessä haastatellaan useita heimolaisiamme ja lisäksi muistellaan muun muassa Tauno Koljosta, Alahovin vuokraviljelijän perhettä, Könösten elämää Sikrossa, Inkeen iloisia renkipoikia ja Makarin koulun opettajaperhettä. Opettajaperheen elämä muistutti yllättävän paljon pienviljelijän elämää – lehmät oli lypsettävä, heinät tehtävä, työmiehet ruokittava ja metsän antimet kerättävä talven varaksi. Jos syrjäiselle maalaiskoululle saapuminen oli ollut opettajalle järkytys, oli sodan pakottamana lähtö sieltä raskas – koulu, koti ja kyläläiset olivat käyneet vuosien saatossa rakkaiksi.

Pitäjän joka kylässä oli kauppoja ja kauppiaita. Kaupalle lähtiessä pantiin parempaa päälle ja ostosten teko vei aikaa, sillä samalla piti vaihtaa kuulumiset. Kaupanpito puolestaan oli taitolaji eikä se aina kannattanut, mutta oli yhdellä kyläkauppiaalla kukkaro, josta rahat eivät koskaan loppuneet. Kai haluaisit tietää, kenellä sellainen oli ja missä se nyt on?

Karjalan Liitto viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan ja sen kuluessa on tarkoitus tehdä tunnetuksi rotinaperinnettä. Tarpeen se onkin, sillä moni nuori tuntee hyvin amerikkalaiset baby showerit ja vaippakakut, mutta karjalaiset rotinat ovat käyneet vieraammiksi. Rotinat ovat muuttuneet ajan saatossa ja joskus ne ovat voineet olla suorastaan ylenpalttiset, vai mitä sanotte 15 täytekakusta?

Sarlundien suvun vanhaan juureen tehtyä ruisleipää tarjotaan Ranskan Rivieralla maailman ykkösravintolassa kaviaarin kanssa samppanja kyytipoikanaan. Melkoinen ylpeyden aihe pälkjärveläisittäin!

Lehti on myynnissä pitäjäseuran vuosikokouksessa 5.7.2020, syksyn tarinailloissa ja muissa tapaamisissa ja lisäksi sitä voi tilata pitäjäseuran sihteeriltä Maija Närhiltä (p. 0400 588 490
email: maija.narhi@palkjarvi.fi)