Tuomo Nenosen puhe Joensuussa 10.7.2016

Seuran kesäjuhlapäivä alkoi perinteisellä kunniakäynnillä raja- ja laatokankarjalaisten muistomerkillä Joensuussa 10.7.2016. Tilaisuudessa puhui sosiaalineuvos Tuomo Nenonen ja siihen osallistui 21 henkeä.

Sosiaalineuvos Tuomo Nenonen

HYVÄT KARJALAISET HEIMOSISARET JA VELJET


Kunnioitetut sankarivainajamme. Te jotka nukutte ikiuntanne Raja- ja Laatokan Karjalassa tai täällä meidän nykyisillä kirkkomailla. Kunnioittavin mielin olemme tulleet vanhaa tapaa noudattaen tervehtimään teitä ”isänmaan sankareita”.

MITÄ VAATII VAPAUS SUOMESSA MAAN – SE ISÄSTÄ POIKAAN MAKSETAAN ! Näin lukee Tohmajärven sankarihautojen kivipaadessa. Pikkupoikana ennen kouluun menoa lukea tankkasin oheista tekstiä ja tämä on jäänyt mieleeni ikiajoiksi. SE ISÄSTÄ POIKAAN MAKSETAAN!

Karjalaisuuteen liittyy voimakas isänmaallisuus ja maanpuolustustahto. Aina me karjalaiset olemme kautta historiamme olleet ”toisten jaloissa”. Rajaa on siirretty itään ja länteen. Kaikissa tilanteissa meillä on ollut turvanamme armeija ja molemmat kansankirkkomme.  Ja sisäisenä voimana KARJALAISEN HEIMON YHTEEN KUULUVUUS JA VOITONTAHTO – ME SELVIÄMME TÄSTÄ!

Vaikka olemme menettäneet maamme ja mantumme, karjalaisuus ja karjalainen kulttuuri elää voimakkaana keskuudessamme. Ei vain muistoina, vaan elävänä kansankulttuurina!

Te raja- ja laatokan karjalaiset sankarivainajamme – omat poikamme – pelastitte hengellänne kansamme vapauden, josta meidän jälkipolvien tulee olla kiitollisia ja osoittaa kunnioitusta sukupolvesta toiseen! Te taistelitte omien kotikontujenne puolesta, jotkut jopa omilla kylillä! Suomen kansan urhoollisuus palkittiin vapaudella, josta saamme nauttia joka päivä! Muistammeko olla kiitollisia rakkaasta vapaasta Suomesta?

Ellei sankaripoikamme, armeija ja koko Suomen kansa olisi yksituumaisesti vihollista vastaan, olisimme varmasti kokeneet Viron kansan kohtalon. Ehkä vielä ankarammin kyydityksineen ja pakkosiirtoineen vankileirien saaristoon Siperian jääkentille! Moniko olisi sieltä palannut?

Nobelin rauhanpalkintokomitean puheenjohtaja lainasi Tukholmassa onnittelupuheessaan F.E. Sillanpäätä, kun Martti Ahtisaari sai rauhanpalkinnon: Jokainen sota on häpeäksi kävijöilleen ja ihmiskunnalle. Sodasta seuraa kärsimystä. Ihminen saa hyvää vain rauhan aikana. Vain silloin voimme torjua ahdinkoa ja hätää.  Se joka rakentaa rauhaa, rakentaa ihmisyyttä!

Ihmiskunta on tänään viisaampi ja kehittyneempi, enemmän koulutettu ja kasvatettu rauhanasialle kuin 77 vuotta sitten, kun talvisota alkoi ja jatkui jatkosotana. Elämme nyt informaatio yhteiskunnassa, jossa tiedotusvälineet kertovat Euroopan ja koko maailman tapahtumista. Sodat ovat lisääntyneet. Sotiminen ja kansojen väliset ristiriidat vain syvenevät, ihmiskunta ei ole viisastunut!

Sankarivainajat, Raja- ja Laatokan Karjalassa ja Suomessa.  Nukkukaa levollisina ikiuntanne! Kiitolliset ja siunaavat ajatukset ovat teidän seurananne ajasta aikaan! Olette meidän mielessämme aina.


SEN SUUREMPAA RAUKKAUTTA EI OLE KELLÄÄN- KUIN, ETTÄ HÄN ANTAA HENKENSÄ YSTÄVÄINSÄ EDESTÄ !

Vas. Maija Närhi ja Tuomo Nenonen laskivat kukat raja- ja laatokankarjalaisten muistomerkillä pälkjärveläisten sankarivainajien muistolle. Oik. Kukkien lasku Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä.

Kuvat Lissu Kaivolehto.