Kilpirannan kuvat P-Karjalan Museoon 31.5.2018 / Jaakko Jormanainen

Martti Kilpirannan valokuvien luovutus museolle 31.5.2018

Valokuvien luovutusryhmä Maija Närhi, Hilkka Hirvonen ja Jaakko Jormanainen ajeli Joensuun Pilkkoon. Mukana oli kaksi pahvilaatikkoa Martti Kilpirannan ottamia valokuvia ja lasinegatiiveja.

Martti Kilpiranta (1882-1959) oli varsinainen monitoimi-pälkjärveläinen. Kansakoulun opettaja, kanttori, director cantus, kunnallispoliitikko, evakko, ja valokuvaaja isolla V-kirjaimella. Hän oli 1949 perustetun Pälkjärven pitäjäseuran ensimmäinen puheenjohtaja. Vaatimaton ja hiljainen huumorimies.

Kaksikerroksisen rakennuksen ovessa on teksti: Pohjois-Karjalan Museo, kuva-arkisto, konservointi. Sisällä oli vastassa amanuenssi Erkki Matikainen. Hän tervehti tulijoita ja ohjasi ryhmän työhuoneeseensa.

Matikainen laittoi puuvillahanskat käteensä ja tarkasteli tuomisia. Hän kertoi samalla, että valokuvat ovat tervetulleita museoon, erityisesti Laatokan-Karjalaa koskevat kuvat. Kuvat diaroidaan jokainen omalle numerolle, sijoitetaan happovapaisiin silkkipaperikuoriin ja laitetaan omiin laatikkoihinsa. Lisäksi kuvat luetteloidaan ja nimetään sähköiseen tietokantaan.

Kuvat eivät jää museoon pölyttymään, vaan niitä käytetään esimerkiksi kotien, porraskäytävien ynnä muiden kohteiden somistukseen. Sekä painotuotteisiin ja tutkimuskäyttöön. Kuvapalvelu on maksullista. Yksityiskäyttöön kuva maksaa 5 Euroa kappale ja kaupalliseen käyttöön tuleva kuva 20 Euroa kappale. Kuvat valmistetaan museolla ja niitä ei anneta lainaksi asiakkaalle, koska saattaisi tulla hävikkiä.

Kuvien lisäksi museon tämä yksikkö ottaa vastaan vanhoja esineitä. Kuitenkin sinne on turha tarjota esimerkiksi mankelia tai ompelukonetta, niitä on ennestään useita kappaleita. Pienet, harvinaiset esineet ovat toivottuja, tilanpuute rajoittaa isojen tavaroiden ottamista.

Kun kuva tai esine tuodaan museoon, allekirjoitetaan lahjakirja, jolla esine siirtyy Joensuun kaupungin omaisuudeksi pysyvästi.

Otettuaan vastaan kuvalaatikot Matikainen tiedusteli, haluaisimmeko tutustua kuva-arkistoon. Vastasimme myöntävästi ja siirryimme käytävän toiselle puolelle. Arkistossa oli kaksi henkilöä töissä. He käsittelivät kuvia ja tallensivat niitä arkistoon. Laajassa arkistossa oli kuvia Sortavalasta monta hyllymetriä ja Tolvajärveltä lähes yhtä paljon. Pälkjärveltä oli kuvia ennestään kaksi pientä laatikkoa. Seuraavassa huoneessa oli lasinegatiiveja pakattuna yksilöllisesti silkkipaperitaskuihin. Nämä säilytetään hyllyssä syrjällään, että eivät rikkoutuisi niin helposti.

Ennen lähtöämme Matikainen antoi Pälkjärven pitäjäseuralle Pohjois-Karjalan Museosta kertovan kirjan Pulamasta punkkariin. Punkkarin tietävät kaikki, mutta mikä on pulama? Pulama on norpan houkutuskuva.

Kuvat Jaakko Jormanainen

Juttu lisätty 7.6.2018