Pälkjärveläiset Karjalatalolla 8.2.2014 / Päivi Parjanen

Pälkjärveläisten jäsentapaaminen oli yleisömenestys

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten helmikuun jäsentilaisuus keräsi Karjalatalolle ennätysyleisön. Pälkjärveläisten puuhanaiset Lissu Kaivolehto ja Kirsti Sälli säteilivät tyytyväisyyttä, kun pöytiä jouduttiin jatkamaan ja tuoleja kantamaan lisää, jotta jokaiselle 47 hengelle löytyi istuinpaikka.


Joensuussa toimivaan Pälkjärven pitäjäseuraan kuuluva alaosasto on perustettu vasta muutamia vuosia sitten, mutta se on tavoittanut jo laajan joukon kiinnostuneita. Onpa sen aloitteesta syntynyt oma lehtikin, kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä tuhti lukupaketti Pälkjärveläinen.


Lissu Kaivolehto kertoi tervehdyksessään 13.7. Joensuussa pidettävästä pitäjäseuran 65-vuotisjuhlasta, jonne toivoi runsasta osallistumista. Keväällä pälkjärveläiset tekevät jälleen Valkovuokkomatkan entiselle kotiseudulle toukokuussa.


Lissu Kaivolehto iloitsi myös siitä, että valokuvien keräys on tuottanut jo lähes 700 kuvaa. Hän uskoo, että tavoitteena oleva tuhannen kuva raja rikkoutuu ennen kesän juhlaa. Kuvat on nähtävillä netissä osoitteessa palkjarvi.fi. Osaan kuviin tarvitaan vielä tietoja ja tunnistuksia.

Lissu Kaivolehdolla on asiaa Nurmijärveltä saapuneelle Anna-Liisa Lehtipuulle. Vieressä hymyilee Ritva Pietarinen.


Toimitukseen juttuvinkkejä


Pälkjärveläisten jäsentilaisuuksissa paitsi haastellaan ja tunnistetaan vanhoja valokuvia kuullaan myös esityksiä eri aihepiireistä. Tällä kertaa aiheena oli tänä vuonna 110 vuotta täyttävä Karjala-lehti. Lehteä esitteli päätoimittaja Päivi Parjanen. Hän muun muassa esitteli äskettäin tehdyn lukijatutkimuksen tuloksia.


– Kyselyyn vastanneiden mielestä Karjala-lehteä kuvaavat parhaiten sellaiset ominaisuudet kuin ihmisläheinen, kiinnostava, selkeä ja luotettava. Myös lehden ja lukijoiden välinen yhteys on tiivis eikä palautettakaan arastella antaa oli kyse ruusuista tai risuista.


Tutkimuksen mukaan lukijat ovat kiinnostuneita muun muassa karjalaistaustaisten ihmisten haastatteluista. Päivi Parjanen kannustikin pälkjärveläisiä olemaan aktiivisia ja lähettämään toimitukselle juttuvinkkejä.


– Jokaisella karjalaisella on oma elämäntarinansa kerrottavanaan ja niiden tallentaminen on tärkeää. Karjala-lehdet ovat tulevaisuudessakin arvokkaita lähteitä tutkijoille, hän totesi.

Vas. Sinikka Pitkänen on ensimmäistä kertaa jäsentapaamisessa. Tarmo Jakobsson ja Vuokko Jaatinen, samoin kuin oik. puoleisessa kuvassa olevat Kirsti ja Annikki Sirkiä sekä Paula Rontu kuuluvat vakiokävijöihin.


Ensimmäistä kertaa mukana


Väkeä tilaisuuteen saapui muun muassa Sipoosta, Hollolasta, Tampereelta, Nokialta ja Halikosta. Espoosta tullut Juhani Härkönen oli mukana ensimmäistä kertaa. Hänen äitinsä oli Simosia Tohmajärven Petivaarasta, aivan rajan pinnasta.


– Ukkini oli Parikalan Tyrjässä syntynyt Heikki Härkönen, joka meni naimisiin Pälkjärvelle. Siellä myös isäni Ensi Ilmari Härkönen syntyi.
Juhani Härkönen ryhtyi tutkimaan sukuaan jo 1990-luvun alussa, jolloin hän muistaa hankkineensa ensimmäiset virkatodistukset.


– Tutkiminen jäi välillä vähemmällä, kun olin työn takia paljon reissussa. Pari vuotta sitten aloitin uudelleen ja menin jopa sukututkimuskurssille. Vanhempi tyttäreni innostui myös ja tuli samalle kurssille.


Laatokka-salin seinällä ollut Pälkjärven kartta kiinnosti Juhani Härköstä kovasti, ja sellainen lähti myös hänen mukaansa Espooseen. Hän toivoi paikallistavansa kartasta sukunsa asuinpaikkoja.

Vas. Paula ja Keijo Rontu Hollolasta, Paavo Valonen Lahdesta ja Paavo Immonen Espoosta. Oik. Juhani Härkönen Espoosta ja Alpo Pesonen Sipoosta tutkivat Pälkjärven karttaa.

Jutun kuvat Päivi Parjanen (kuvia lisää galleriassa Seuran toimintaa-albumissa).

Juttu on julkaistu Karjala-lehdessä 20.2.2014