Naatselässä 22.5.2010 / Janne Metso

Josef Stalinin kansallispuisto

Viikonloppuna opittua: olen ummikko ja henkinen naatselkäläinen. Vielä viime viikolla Naatselkä oli minulle nimi kartassa mummolan seinällä. Sitten pistäydyin Pälkjärven Naatselkään, luovutettuun Karjalaan.

Menomatkalla kävimme uimassa mökillä rajan tällä puolen. Sinilevää ei vielä ollut. Ei se niin kylmässä vedessä menesty.

Olen vieraillut Trangissa, Utilalla ja San Salvadorissa, mutta aina saanut sanomani perille. Suomen itärajan ylitettyäni olin täysin ummikko. Tunne on sekoitus täydellistä voimattomuutta ja häpeää. Olemme naapurimaassa, enkä osaa edes teetä tilata.  

Autokuski Boris puhui suomea, oli syytäkin, sillä venäläisiähän on vain 140 miljoonaa. Ei tie ollut huono, auto vain oli väärä välinen, fillari olisi ollut joutuisampi.

Ukin kotitalo oli ollut vehreällä kukkulalla. Räpsimme kuvia raunioista ja hetekasta. Kaivon peitti marjapensas. Itketti, ja nauratti. Metsä ja kaikki muukin oli saanut kasvaa melkein 70 vuotta vapaasti. Kuusissa oli naavaa. Kyllä tämä suomalaisen ”luonnon” puupellot voittaa. Metsäteollisia mäntyrivejä täälläkin kasvaisi ilman synkkää historiaa. Paha Neuvostoliitto varasti ukilta ja mummilta kodin, mutta antoi jälkipolville hyvitykseksi Josef Stalinin kansallispuiston.   

Uimaranta oli juuri niin upea kuin mummi aina muisteli. Tietysti vesikin oli lämmintä. Sinilevääkö?  No ei taatusti. Jänisjärven rannoilla ei näy ensimmäistäkään peltoa tai mökkiä. Jos järvi kuuluisi Suomelle, tuossa olisi hirsihuvilan ylimitoitettu laituri, ja tuossa levälautta kuuntelemassa it-miljonäärin vesiskootterin pärinää.

Silti vieläkin itketti.

Vas. Kun autolla kulkeminen kävi mahdottomaksi Naatselkään menevällä tiellä, matkaa jatkettiin jalkaisin. Etummaisena tarpoo Liisa Väänänen (o.s. Heinonen), hänen perässään Hilkka Halttunen (o.s. Hämäläinen), Lea Metso (o.s. Heinonen) ja Janne Metso. Oikean puoleisessa kuvassa matkalaiset ovat Naatselässä Heinosen pihapellolla saapumassa kotipaikalleen.

Vas. Pauli ja Janne Metso Jänisjärven vilvoittavassa syleilyssä Naatselän Varpalahdessa. Oikean puoleisessa kuvassa matkalaiset ovat istahtaneet Aukusti Hämäläisen rantakalliolle Naatselän Varpalahdessa. Henkilöt vas. Janne Metso, Liisa Juntunen (o.s. Nissinen), Liisa Väänänen (o.s. Heinonen), Hilja Olenius (o.s. Nissinen), Pauli Metso ja Lea Metso (o.s. Heinonen)

Jutun kuvat Pauli Metso

Janne Metso on Metro-lehden kolumnisti ja tämä kolumni on julkaistu Metro-lehdessä 26.5.2010, vain muutama päivä matkan jälkeen.