LEIPÄLAPION MATKA PÄLKJÄRVELTÄ LIPERIIN / Esko Malinen

Juho Auvinen (synt. 1886) asui perheineen Pälkjärven Tervassalossa, jossa hänellä oli maanviljelystila. Juho Auvinen on kertonut, että hän sai pitäjän lainajyvästöstä kapallisen rukiin siemeniä. Sadon saatuaan hän säilytti koko sadon ja toisti sadon saatuaan saman jyvien säilyttämisen muutaman vuoden kunnes satoa oli sen verran, jotta siitä sai paistaa muutaman ruisleivän.

Talvisodan päätyttyä Auvisen perhe joutui lähtemään evakkoon. Kun jatkosodan alettua Pälkjärvi saatiin vallatuksi takaisin, Auviset palasivat takaisin Pälkjärvelle.

Lopullisen evakkotaipaleen tie vei Pohjois-Kajalaan Liperiin. Auviset saivat rintamamiestilan Sormulansalontieltä.

Leipälapio tuli evakkotavaroiden mukana Liperiin. Leipälapion takana on numerot, jotka erään tiedon mukaan kertovat omistajan ja näin leipälapio palasi omistajalleen.

Aili Malinen, Juho Auvisen tytär, muutti perheineen Kiteeltä Juho Auvisen taloon Liperiin vuonna 1950. Leipälapio oli edelleen käytössä. Aili Malisen perhe muutti 1956 Liperin Honkavaaralle ja leipälapio seurasi mukana.

Kesällä 2023 leipälapio löytyi Aili Malisen perikunnan tavaroiden joukosta. Se on ollut varmuudella Aili Malisen käytössä useita vuosikymmeniä.

Nyt leipälapio lahjoitetaan Pohjois- Karjalan Maakuntamuseoon muiden pälkjärveläisten esineiden joukkoon.