KUNNIAKÄYNTI MUISTOMERKEILLÄ 2.7.2023

Koko yön jatkunut vesisade hellitti sunnuntaiaamuna ja pitäjäseuran perinteinen kunniakäynti raja- ja laatokankarjalan sankarivainajien muistomerkillä ja Karjalaan jääneiden muistomerkillä suoritettiin kuivissa sääolosuhteissa. Pitäjäseuralla on myös oma sankarivainajien muistomerkki rajan takana Pälkjärvellä ja Tuomo Heiskanen kävi sytyttämässä sinne kynttilät lauantaina 1.7.2023.

Sankarivainajien muistomerkillä laulettiin virren 577 alkuosa ja laskettiin kukat Pälkjärven ja Ruskealan paasien juurelle.

Kuvanveistäjä Herman Joutsenen tekemä monumentti on vaikuttava. Keskeisenä on ”Korpisoturi patsas”, jossa väsynyt taistelija istuu kivellä ja nojaa puunrunkoon. Patsaan molemmin puolin on sijoitettu puoliympyrän muotoon Laatokan aaltoja kuvaavat 12 graniittilaattaa. Laattoihin on muistitietojen perusteella merkitty 3 200 raja- ja laatokankarjalaisen sankarivainajan, sekä sotilaiden että lottien, nimet ja iät paikkakunnittain. 

Graniittilaattojen juurelta siirryttiin Karjalaan jääneiden muistomerkille. Siellä laulettiin virren 577 viimeinen säkeistö ja laskettiin kukat patsaan juurelle. Kukkien laskijoina toimivat Hilkka Hirvonen ja Jaakko Jormanainen.

Videolta voi katsoa kunniakäyntejä muistomerkeillä:

Muistomerkeiltä siirryttiin ravintola Usvaan, jossa pidettiin Pälkjärven pitäjäseuran vuosikokous ja kesäjuhlatilaisuus.

Näistä tilaisuuksista tulee dokumenttia näille sivuille hieman myöhemmin…..