Rotinamatka Siilinjärvelle / Jaakko Jormanainen

Karjalan Liiton ja myös Pälkjärven pitäjäseuran toimintasuunnitelmassa on entisten toimintojen ja perinteiden vaaliminen. Tämän nimikkeen alle kuuluu muitten muassa rotinaperinne. Se on vanha karjalainen tapa, jossa käydään tervehtimässä perhettä, jossa on tapahtunut iloinen perhetapahtuma.

Riina Wahlfors ja Timo Schalkowski ovat pitäjäseuran jäseniä ja he asuvat Siilinjärvellä. Heille syntyi poika-vauva kesäkuun alkupäivinä tänä vuonna. Pitäjäseuran johtokunta päätti tehdä rotinamatkan heidän kotiinsa.

Sihteeri Maija tiedusteli, milloin olisi perheen puolesta sopiva ajankohta. Päivämääräksi varmistui tiistai, 21.7. 2020.

Rotinaviemisiin kuuluu ehdottomasti pyöreä tai soikea pullarinkeli. Lisäksi muutakin syötävää, että helpotettaisiin nuoren äidin ruoanlaitto-urakkaa.

Kun seuran jäsenisssä ei ollut halua tai taitoa leipoa kyseinen rinkeli, se tilattiin lähileipomosta. Sieltä myös hankittiin hyvät karjalanpiirakat. Cookie-pikkuleivät valmistuivat Kirstin uunissa. Karjalan Liiton SieMie-puodista oli tilattu body, jossa oleva teksti kertoi asun kantajan juurista. Kati neuloi pienet töppöset, joissa oli kasvunvaraa. Vielä pitäjäseuran onnittelukortti, niin viemiset olivat koossa.

Tiistai-aamuna yhdeksältä startattiin Rantakylästä kohti Pohjois-Savoa. Mukana oli Maija Närhi, Erkki Närhi, Hilkka Hirvonen ja Jaakko Jormanainen kuljettajana. Parituntisen ajomatkan keskeytti pakollinen kahvi- ja vessatauko, sekä asfalttimiesten saatto-auton seuraaminen meno- ja tulomatkalla.

Maaningantien osoite löytyi helposti laajan peltoaukeaman keskeltä. Nuori äiti oli kärryttelemässä kotitalon lähellä, toivoen vauvan nukahtavan päiväunille.

Ei poika malttanut nukkua, kun tuli vieraita autolastillinen Pohjois-Karjalasta. Lähetystö ja talon väki siirtyivät pihalla olevan pergolan istuimille. Onniteltiin perhettä ja esiteltiin rotinatuomiset.

Riina on kotoisin Pohjanmaalta ja hänelle tällainen rotinaperinne oli uutta. Kyllä hän ihmetteli ja oli iloinen tuomisista. Meille tarjoiltiin kahvia ja teetä, sekä leivonnaisia. Erityisesti kotona tehty mansikka-raparperikakku oli erityisen hyvää ja raikkaan makuinen.

Poika-vauvalla ei ollut vielä nimeä. Riinan syntymäkoti on Alavudella ja hänen lähimmät sukulaisensa asuvat siellä. On luonnollista, että vauva kastetaan Alavudella läheisten läsnäollessa. Perhe matkustaa kastejuhlaan Pohjanmaalle heinäkuun lopulla.

Riinan ja Timon kotitalo on rakennettu sotien jälkeen ja Timo on asunut talossa useita vuosia. Viime aikoina Timo on tehnyt ison remontin, joten kyllä passaa perheen asua kunnostetussa talossa. Kaksi koiraa ja kissa kotieläiminä, sekä avara nurmikkopiha, jossa talousrakennus, sauna, uima-allas, kasvihuone, sekä paljon marjapensaita. Hyvästeltiin talon väki jälleennäkemisen toivotuksin ja suoriuduttiin paluumatkalle. Kotimatka sujui hyvin, vain pieni sadekuuro saatteli matkalaisia Kuopion jälkeen. Edes liikennevalvonnan kameratolpat eivät häirinneet salamoinnillaan kotimatkaamme.

Teksti ja kuvat Jaakko Jormanainen