Jäsenkirje 2/2020

Hyvät Pälkjärven pitäjäseuralaiset!
Tämä vuosi 2020 on alkanut hämmentävissä merkeissä. Sen sijaan, että olisimme juhlistaneet Talvisodan päättymisen ja Karjalan Liiton perustamisen 80-vuotismerkkipäiviä, olemmekin yllättäen viettäneet kevään poikkeuksellisissa koronakaranteerissa kotona. Kotona vietetyn vapaa-ajan lisääntymisen myötä on tullut entistä suurempi tarve mahdollistaa pitäjäseuramme toimintaan, historiaan ja kulttuuriin liittyen tiedonvälittäminen kaikin mahdollisin keinoin.


Jäsenemme Matti Holopainen on työstänyt meille uusia kotisivuja ja tässä kirjeessä on siihen liittyen hänen terveisensä. Facebook-ryhmä toimii entiseen malliin ja sen ohella talvella meille on avattu Instagram-tili.


Me johtokuntalaiset otimme digiloikan ja pidimme toukokuun alussa etäkokouksen Teamsin välityksellä, jotta saimme päätettyä mm. vuosikokouksen pitämisen.


Pälkjärveläinen –lehden seuraava numero ilmestyy alkukesästä, joten kirjallista luettavaa on tulossa. Kirsti Sälli on jättämässä lehden päätoimittajan tehtävät ja Lissu Kaivolehto toimittajan tehtävät, joten kaipaamme lehden toimituskuntaan kolmea toimittajaa lisää täydentämään nykyistä toimituskuntaamme, jotta lehti ilmestyy myös jatkossa.
Oletko sinä innokas pälkjärveläisten juuriesi tutkija ja kiinnostaako historia? Haluatko osaltasi jakaa omaa kulttuuriperimää tiedoksi tuleville sukupolville ja innostaako kirjoitustyö? Innostaisiko miettiä perinteisen paperilehden rinnalle sähköistä julkaisua tulevaisuuden tarpeisiin. Oletko se juuri sinä vai tiedätkö vinkata kuka olisi tehtävään sopiva? Uudet toimittajat voisivat olla mistä tahansa maan alueelta, sillä yhteydenpito ja tietojen vaihtaminen toimituskunnan kesken onnistuu sähköpostilla, puhelimitse, tai juuri todetun digi-loikan myötä muulla yhteydellä (Teams, Skype tms.). Pikaisia yhteydenottoja odottelen gsm. 044 299 1448.

Näytetään koronalle pitkää nenää ja pidetään yhteyttä toisiimme puhelimitse, kirjeitse tai muilla sähköisillä välineillä sinne saakka, kunnes jälleen voimme tavata kasvokkain.

Etähalauksin, Satu-Sisko Eloranta


Pälkjärven pitäjäseuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään su 5.7.2020 klo 12 alkaen Joensuunkerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Kokoukseen toivotaan ennakkoilmoittautumista 30.6.2020 mennessä, näin pystyttäisiin järjestämään istuimet turvaväli huomioiden. Kokouksen yhteydessä ei ole tarjoilua.
Ennen kokousta klo 11.00 kokoonnutaan kunniakäynneille raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeille, Rauhankatu 4, Joensuu. Tilaisuudessa pitää puheen pastori Timo Leskinen.


Pälkjärveläinen –lehti 24/2020 valmistuu myyntiin vuosikokoukseen mennessä.
Suunnitelmia syyskauden toimintaan Joensuussa, Yläsatamakatu 7 B II krs.;

  • tarinaillat 14.10. ja 11.11. klo 18.15 alkaen (aiheet ilmoitetaan myöhemmin)
  • sosiaalisen media opintopäivä pyritään järjestämään syyskuussa jonain lauantaina päiväaikaan.
    Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden suunnitellut tapaamiset Karjalatalon Laatokka-salissa
    II krs. klo 12 alkaen, os. Käpylänkuja 1, Helsinki;
  • 3.10. professori Martti Talja; yhteistyö hautausmaiden hoidossa
  • 28.11. Sortavalan pääkirjaston johtaja Natalia Ivanovna Zaitseva; Sortavala ja Sortavalan maisemat suomalaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksissa.
    Huom. Joensuun tarinaillat ja sosiaalisen median opintopäivä sekä Helsingin tapaamiset järjestetään vain jos koronaviruspandemian rajoitukset ne sallivat.


Kotisivut uudistuvat ja ne otetaan käyttöön 1.6.2020.
Pälkjärven pitäjäseuran kotisivujen ulkoasu muuttuu, mutta sivujen verkko-osoitteena säilyy
https://www.palkjarvi.fi
Vanhojen sivujen materiaali teksteineen ja kuvineen säilyy myös uudistetuilla sivuilla. Sivujen valikot on ryhmitelty uudelleen ja näin ollen sivujen sisältöjä on helpompi selailla. Uudet sivut mahdollistavat myös
ääniraitojen ja liikkuvan kuvan käytön. Sivut skaalautuvat automaattisesti puhelimella, tai tabletilla luettavaan muotoon.
Parhaiten sivut toimivat Google Chromella, Mozilla Firefoxilla ja Microsoft Edgen päivitetyllä versiolla. Internet Explorer selaimella sivut eivät toimi ollenkaan, tai sitten ne eivät toimi oikein. Tätä selainta ei enää päivitetä ja kannattaakin vaihtaa johonkin toiseen, jos tämä on vielä käytössä.
Kotisivujen uudistuksen tehnyt Matti Holopainen on laatinut sivujen mainoksen ja se löytyy osoitteesta;
https://youtu.be/G3zUi7dVWGk
Olisi toivottavaa, että mahdollisuuksien mukaan esittelisit kotisivuja sellaisille jäsenillemme ja miksei muillekin, joilla ei ole katselemiseen tarvittavia laitteita. Palautekin olisi toivottavaa.


Ilolla voimme kertoa, että uusiksi jäseniksemme ovat liittyneet: Pirjo Honkanen Lohjalta, Janne Pesonen Kittilästä ja Marja-Liisa Parviainen Hyvinkäältä. Toivotamme teidät lämpimin halauksin tervetulleiksi karjalaiseen suurperheeseemme!
Tämän kirjeen mukana lähetämme postin välityksellä jäsenmaksun tilisiirron. Jäsenmaksu v. 2020 on 30 €/jäseltä ja 15 € ns. monikkojäseneltä (tarkoittaa vain niitä jäseniä, jotka maksavat Karjalan Liiton jäsenmaksun toisen karjalaisseuran kautta ja ovat ilmoittaneet ko. seuran nimen meille).


Suurin osa sähköpostin omaavista jäsenistämme on jo suorittanut tämän vuoden jäsenmaksun, kiitos!
Jos postiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoitathan siitä sihteerille. Sinulla on kenties käytössäsi sähköposti, jota et ole ilmoittanut, teethän sen.
Karjalan Liitolla on menossa kirjoituskilpailu nuorille, kannustattehan perheidenne nuorisoa osallistumaan,

ks. https://www.karjalanliitto.fi/uutiset/2020/03/mita-karjalaisuus-minulle-merkitsee-kirjoituskilpailu-
nuorille.htm/

Haikeana ajattelemme peruuntunutta valkovuokkomatkaa, kotikylillä käyntejä, ihania kohtaamisia ja yhteistä illanviettoa. Pälkjärven kirkon raunioilla ei myöskään kajahda matkalaisten kuorona suvivirsi.
”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon…” Eiköhän lauleta jokainen tykönämme perinteinen suvivirsi, samalla muistellaan vuosien varrella toteutuneita valkovuokkomatkoja ja muita ihania tapaamisia.


Näinä vaikeina aikoina on tervehdyttävää ajatella usein kauniita asioita;
”Maailma tarvitsee kaikkia kauniita asioita, joita löytyy luonnosta, taiteista, kaikkialta.
Maailma tarvitsee jokaista perhosta ja kukintoa, jokaista laulua ja kuuntelevaa sydäntä.
Maailma tarvitsee viisaita ja rakastavia ajatuksia. Sinun ja minun on yhdessä tehtävä parhaamme, jotta maailmasta tulisi kaunis ja ihana paikka, sellainen, miksi se oli tarkoitettukin.”

Näiden tuntemattoman runoilijan ajatuksin myötä toivomme sinulle ja läheisillesi hyvää kesää, voimia ja terveyttä, pidetään huolta toisistamme!


Lämmöllä tervehtien
Satu-Sisko Eloranta puheenjohtaja elorantasatusisko(at)gmail.com puh. 044 299 1448
Maija Närhi sihteeri maija.narhi(at)telemail.fi puh. 0400 588 490