”MEIDÄN JUURET PÄLKJÄRVELLÄ JA NAAPURIPITÄJISSÄ”

Tarinaillassa kuultiin monia hienoja tarinoita Pälkjärveltä ja naapuripitäjistä.

Leena Parvela piti ensin esityksen mummonsa Maria Johanna Sonnisen matkasta Pohjois-Savosta Ruskealan kautta Pälkjärvelle. Sen jälkeen kuultiin läsnäolijoiden omia muistoja ja kokemuksia, sekä tarinoita, jotka he olivat kuulleet vanhemmiltaan, tai isovanhemmiltaan.

Tutuksi tuli Ukko Väisänen ja hänen toimintansa ”lehmien vuokraajana”. Kuultiin myös, kuinka Grönbergistä tuli Kummunmäki ja kuinka eräs baltialainen suku muutti Pälkjärvelle 1816.

Erään suvun juuret löytyivät Pälkjärvelle jopa 1643 luvulle saakka.

Kuultiin tarinaa Adolf Edvard Arppen Jänisjärven rannalle rakennuttamasta Linnunvaaran hovista. Rakennuksen suunnitteli kuuluisan taidemaalari Edefeltin arkkitehti isä ja eräs paikalla olija oli asunut siellä pikkupoikana.

Hieno oli myös tarina Pietarilaisesta suutarista, joka muutti Pälkjärvelle ja asui rakentamassaan talossa Hiekassa. Hän oli nähnyt, kuinka meteoriitti pudotessaan Pälkjärveen oli nostanut korkean vesipatsaan.

Oli myös juttua vanhemmilta ja isovanhemmilta opituista tavoista ja perinteistä, jotka kulkevat yhä mukana sukupolvelta toiselle.

Joillakin oli omakohtaisia muistoja välirauhanaikaisesta rakentamisesta ja siitä kuinka juuri valmistuneet, tai hieman valmistumista vaille olleet rakennukset piti jättää taakseen ja lähteä evakkotaipaleelle.

Paljon tarinoita, paljon muistoja. Osa tarinoista otettiin ”purkkiin”(nauhoitettiin), ehkäpä niitä vielä joskus kuunnellaan…..