KAHVIT KIRKONKYLÄLLÄ 9.11.2022

Marraskuun kyläkahveilla tutustuttiin Iljalan alueeseen.

Iljala oli Pälkjärven pitäjän keskus. Siellä sijaitsivat kirkko, kunnantalo, hautausmaa, kaksi kauppaa, meijeri, mylly, saha, kunnantalo, pitäjän vanhin koulu ja Alahovin kartano.

Iljalan seutu sijaitsi Sortavala – Värtsilä – Tohmajärvi teiden risteysalueella Pälkjärvi-järven itäreunalla.

Tarinaillan opastuksen Iljalan alueeseen suoritti Kirsti Sälli. Vankalle tietopohjalle rakennettu esitys loi katselijoille selkeän kuvan kirkonkylän alueesta.

Kirsti Sällin opastuskierros Iljalan kylässä

(Nauhoitus on tehty suorassa verkkotapaamisessa 9.11.2022, mistä johtuen äänentoistossa on jonkin verran häiriöitä.)

Kirstin alustuksen jälkeen Raili Heinaro ja hänen veljensä Paavo Kivinen kertoivat lapsuutensa maisemista Pälkjärvellä.

Railin kertomus kulki jalkaisin Hytinvaaralta Värtsiläntielle ja jatkoi siitä matkaa kirkon ja Osuuskaupan kautta hautausmaan risteykseen. Raili kuvaili minkälaista oli lapsena kulkea näillä osin jyrkilläkin teillä ja kylän raiteilla.

Hautausmaan risteyksestä matka jatkui kansakoulun ja muutamien naapureiden kautta Alahoviin, joka oli vanha aateliskartano 1700 luvun ja ruotsinvallan ajoilta.

Alahovilta päädyttiin sitten Railin ja Paavon lapsuudenkotiin Lauri ja Irja Kivisen talolle.

Paavo kertoi Alahovin tilasta, jonka vuokraviljelijöinä Paavon ja Railin vanhemmat olivat.

Paavo on sen verran nuorempaa ikäluokkaa, ettei hänellä ole Pälkjärven ja Iljalan ajasta kovin paljon muistoja, mutta osasto Kuismasen kaukopartiomiehet ovat jääneet nuoren pojan mieleen.

( Osasto Kuismanen oli osa Erillinen pataljoona 4:n pääesikunnan alaista tiedusteluosastoa, jonka tehtävänä oli vastata päämajan kaukopartiotoiminnasta. Osasto oli sijoitettuna Pälkjärvelle 1944. Jatkosodan viimeinen kaukopartiolento, jolla haettiin pois Onni Määttäsen partio Lismajärveltä, laskeutui Pälkjärvelle 5.9.1944 )

Railin ja Paavon kertomaa

Seuraavat kyläkahvit tammikuussa 2023.