Jäsenkirje 3/2021

Hyvät Pälkjärven pitäjäseuralaiset!

Vuoden viimeinen neljännes on menossa ja samalla iloitsemme siitä, että voimme käynnistää kuukausittaista toimintaamme. Koronan myötä otimme käyttöömme etätapaamiset Teamsilla ja nyt opettelemme järjestämään tapahtumia niin,että osa meistä voi olla kasvokkain Joensuun kokoustilassa ja muut jäsenemme eri puolilla maata voivat seurata iltaa Teamsin välityksellä.

Pääkaupunkiseudun tapaamiset eivät vielä nyt syyskaudella onnistuneet, mutta ensi vuoden alussa on uusi yritys.

Toivomme, että pääset osallistumaan joko kasvokkain tai etäyhteyden avulla toimintaamme. Tapahtumista saat tietoa jäsenkirjeistämme, nettisivuiltamme www.palkjarvi.fi ja Pälkjärven fasebook-ryhmästä. Nettisivuillemme ilmestyy viikoittain mielenkiintoista luettavaa ja toisinaan myös kuunneltavaa-käykääpä kurkkaamassa.


Pälkjärven pitäjäseuran ylimääräinen kokous sääntöjen muutoksen 2.käsittelyä varten pidetään 10.11.2021 klo 17.30 Joensuun työväentalolla Yläsatamakatu 7 B II krs. Joensuu.Kokouksessa käsitellään sääntöjen muuttamista seuraavasti: 5§ 3 mom., 7§ ja 9§:n 8.kohta. Muutokset koskevat johtokunnan kokouksen päätösvaltaisuutta;kokoukseen voi osallistua osallistua kasvokkain,etäyhteydellä tai molemmin tavoin ja tilintarkastajien nimikkeen muuttaminen toiminnantarkastajiksi.

Kokoukseen klo 17.30 ja välittömästi sen jälkeen klo 18.00 alkaville Pälksaaren kyläkahveille voi osallistua tulemalla paikan päälle tai Teams-yhteiden kautta. Illan linkki lähetetään myöhemmin.


Pälkjärven pitäjäesittely on 17.11.2021. Esitelyn toteutusta valmistelevat Satu-Sisko Eloranta, Matti Holopainen ja Paavo Valonen. Jos sinulla on vinkkejä omaan esittelyymme ota rohkeasti yhteytä Satu-Siskoon, Mattiin tai Paavoon.

Perinteistä jouluun laskeutumisen juhlaa pääsemme pitkästä aikaa viettämään la 27.11. klo 14 alkaen  Villa Koivurannassa Uimaharjussa. Lähdethän mukaan bussin kyydissä tai omalla autolla viettämään yhteistä juhlaa. Osanottomaksu on vain 30€/henkilö, maksu peritään bussissa tai juhlapaikalla, varaathan sopivan rahan. Ilmoitautumiset 15.11.mennessä Jaakko Jormanaiselle p.0503722838 tai s-postitse: jaakko.jormanainen@gmail.com

Itsenäisyyspäivän kynttilät sytytetään Joensuussa raja-ja laatokankarjalaisten sankarivainajien muistomerkeille Pälkjärven ja Ruskealan paaden kohdalle. Sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkille. Tilaisuus alkaa 6.12.klo10.00. Muualla päin Suomea olevia jäseniämme pyydämme mahdollisuuksien mukaan viemään kynttilän oman alueen sankarivainajien muistomerkille. Kuvia voi lähettää kotisivuilla julkaistavaksi osoitteella: nettitoimitus@palkjarvi.fi

Pääkaupunkiseudun loppuvuoden suunnitellut tilaisuudet on peruttu. Toivon mukaan tuleva vuosi 2022 alkaa paremmissa merkeissä ja pääsemme kokontumaan iloisiin tapaamisiin.

Karjalantalon yläsali on varattu seuraavasti. 5.2., 9.4., 8.10. ja 3.12.2022

Pälkjärven kyläkahvittelut jatkuva kevätkaudella 2022

12.1.kahvitellaan Ilmakan kylässä

9.2.Puikkolan ja Jeron kylissä.

9.3.Pörkkölässä.

13.4.Kuhilasvaarassa.

11.5.viritäydytään kesään runoillen, musiikin säestyksellä.

Tarkempia tietoja kevään jäsenkirjeessä.


Aika monen harras toive taitaa olla, että voitaisi toteuttaa perinteeksi muodostunut vakovuokkomatka. Ajan kohta olisi 14.-15.5.ja majoitus olisi Mustat kivet Lomakylä. Jäädään odottamaan millaiseksi ensivuosi muodostuu.

Juhlavuoden 2019 matka videon voi käydä katsomassa pitäjäseuran nettisivujen Youtubesta.


Karjalaiseen perinnevuoteen sisältyy useita juhla-aikoja. Syyskauden merkittävin juhla oli kekri, satovuoden päätös-ja kiitosjuhla. Se oli myös sukujuhla, johon suvun vainajatkin kutsuttiin. Pyhäinpäivä oli ennen Karjalassakin vuosipalkollisten vapaaviikon alku. Piiat ja rengit vaihtoivat palveluspaikkaa ja ottivat ehkä uuteen taloon pestin seuraavaksi vuodeksi. Heillä oli aina viikon tai kahden vapaa, riiviikko.

Silloin he saivat mukaan eväät, kävivät kotonaan, kaupungissa tai markkinoilla. Lepoviikon jälkeen oli taas vuoden palvelu uudessa tai entisessä paikassa. Varsinaiset pestuumarkkinat olivat jo aiemmin syksyllä, jolloin pestirahalla oli sitouduttu palvelukseen. (Aineisto koottu Karjalan Liiton julkaisusta Karjalainen perinnevuosi)

Kiitollisena kuluneesta vuodesta toivotamme sinulle ja läheisillesi terveyttä ja voimia, pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

             Satu-Sisko Eloranta                                   Maija Närhi

             puheenjohtaja                                             sihteeri