Omena / Pertti Sarlund

Olit tosi suomalainen. Kasvattajaasi ei pannut talvisodan pakkanen. Sinua ei syönyt ryssä, vaikka kypsymisvaiheessasi heitä oli 70 vain 20. metrin päässä. Maistuit makealle, olit makujen maku, muisto halki vuosikymmenien takaa.

Talvisodan pakkaset olivat vaurioittaneet meidän omenapuita. Pienin puu teki kesällä 1944 kaksi omenaa.  Meillä oli viimeisen kuukauden ajan 70 venäläisen sotavangin leiri.  Hekin jättivät nämä kaksi omenaa rauhaan, kotieläinten teurastus-jätteet pelastivat teidät.  Iso osa kotieläimistä teurastettiin ennen evakkoon lähtöä, lihat ja nahat tynkäsuomen tarpeisiin.

Koitti syyskuun 19. päivä 1944, kello 10 porhalsi kaksi armeijan linja-autoa pihaan.Nämä 70 sotavankia lähtivät komeasti kohti vankien vaihtoa, pölyvana jäi vain taivaalle.  Kello 14 oli äidin ja minun määrä painaa starttinappulaa, äiti nelivuotiaan oriin ohjaksissa ja minä iäkkäämmän ruuna Köntyksen ohjaksissa.
 
Muistan elävästi, kuinka olin ennen lähtöä sanonut äidille kiertäväni vielä talon. Kiersin ja otin ne kaksi omenaa varovasti taskuuni.  Äiti oli jo noussut rattaille, annoin hänelle toisen omenan. Olimme sopineet, että kun olemme päässeet uuden rajan yli, syömme omenat.

Lähdimme pihasta. Ei noussut pölyvanaa tiestä kun ajoimme mäkeä alas muiden lähtijöiden joukkoon.  Jo siinä vaiheessa pikkumiehen aivoissa takoi ajatus, minkä taaksesi jätät jätä se ilman tuijotusta. Enkä päätäni kääntänyt. Kävin lähtöpaikalla seuraavan kerran vasta vuonna 2002. Nostalgiakupla puhkesi, realisoitui.

Matkamiehen matkan piti jatkua kohti Laihiaa.  Olimme ajaneet jo jonkin aikaa ja aloimme lähestyä vanhaa rajaa. Ylitimme rajan ilman sen suurempia seremonioita.  Äiti nosti kättään, jossa oli omena.  Nyt oli aika, emmekä lähteneet paha maku suussa.

Omena jäi fyysisesti matkalle, muistot tarttuivat puseroon ja siellä ovat pysyneet.  Kotipihan viimeisille omenoille eivät vetäneet vertoja edes sodan jälkeen kauppoihin tulleet amerikkalaiset mehukkaat ostokorttiomenat. Nehän olivat vain omenoita.

Lisätty 6.4.2018