TALVISODAN PÄÄTTYMISESTÄ 81 VUOTTA / Lissu Kaivolehto

Talvisota päättyi 81 vuotta sitten, maaliskuun 13. päivänä 1940 kestettyään 105 päivää. Sodan uhrina Pälkjärvi menetti 39 parhaassa iässä olevaa miestä. Pakkorauhan ehdot olivat pälkjärveläisille katkerat.

Kotisivujemme Pälkjärven historiaa-osiossa sodan päättymisen jälkeistä aikaa kuvataan näin:

Kodit oli jätettävä ja lähdettävä tien päälle, mutta kukaan ei tiennyt sanoa minne vietäisiin. Tietämättömyys ja sen aiheuttama tilanteen osittainen kaoottisuus johtui siitä, ettei evakuoimisorganisaatio ollut täysin tilanteen tasalla.

Lähtöön varustautumisaikaa oli vain muutama päivä. Ensimmäisenä nautakarja hoitajineen laitettiin matkaan vailla selvää määränpäätä. Pienkarja jouduttiin yleensä teurastamaan ja jättämään kiireen vuoksi suurimmaksi osaksi paikoilleen. Pääosa irtaimistosta ajettiin suuriin röykkiöihin tien viereen mahdollista jatkokuljetusta varten. Ihmisillä ja tavaroilla lastatut hevoskuormat suuntautuivat pitäjän eri osista valitsemiaan teitä pitkin kohti länttä. Muu osa väestöstä huolehdittiin eri kokoamispisteiden kautta joukkokuljetukseen kohti tietymätöntä evakuointipaikkakuntaa.

Pälkjärven evakuointikunnaksi osoittautui Maaninka Pohjois-Savossa, mutta evakuoidulle väestölle sitä ei koko matkan aikana ilmoitettu. Suurimman väestönosan matka tapahtui rautateitse Kontiomäen ja Kajaanin kautta Siilinjärvelle, jossa aluksi matkalaiset kuljetettiin yleensä yhden yönseudun ajaksi kirkkoon, josta sitten jatkettiin linja-autokuljetuksin Maaningan eri kouluille lopullisiin sijoituspaikkoihin jakoa varten. Alkuevakuointi Maaningalle koski kaikkia pälkjärveläisiä.

Kuopion lääninhallituksen siirtoväen huollon arkistosta olen kirjannut tiedon: Pälkjärvi 15.3.1940, evakuoidaan 1953 henkeä. Kolme kuukautta myöhemmin Maaningalla oli 1352 pälkjärveläistä. Peräti 600 henkeä oli tuolloin jo löytänyt asuinpaikan jostain muualta tai kuollut. Kesäkuun 1940 loppuun mennessä Maaningan kirkkomaalle on haudattu 15 pälkjrveläistä evakkoa.

Seuramme juhliessa 70 vuotista taivaltaan, Maaningan kirkon eteisessä paljastettiin muistolaatta talvisodan jälkeen Maaningalle sijoitettujen ja sinne haudattujen pälkjärveläisten muistoksi 4.8.2019.

Kotisivuillamme on aiemmin julkaistu kirjoittamani tarina Isäni taistelulähettinä talvisodassa


Eri puolilla maata on ollut tapana järjestää vuosittain talvisodan päättymispäivänä muistotilaisuuksia ja tehdä kunniakäyntejä sankarihaudoille. Vuosi sitten, kun talvisodan päättymisestä oli kulunut 80 vuotta, muistotilaisuuksista oli suunniteltu tavallista juhlavampia. Valtakunnallinen muistotilaisuus oli määrä pitää Helsingin tuomiokirkossa. Tämä ja monet muut muistotilaisuudet jouduttiin kuitenkin peruuttamaan ihan viime hetkellä koronariskin vuoksi.

https://yle.fi/uutiset/3-11253458

Tuntui jotenkin niin kohtalokkaalta, että tammikuun lopussa maahamme ujuttautunut ja vauhdilla leviämään lähtenyt näkymätön vihollinen oli syypää siihen, että juuri perjantaina 13.3.2020 oli ensimmäinen päivä, jolloin lukemattomia muitakin yleisötilaisuuksia jouduttiin peruuttamaan. Maanantaina 16. maaliskuuta hallitus julisti Suomeen poikkeustilan koronaepidemian vuoksi ja samalla otettiin käyttöön valmiuslaki.


”Koronasota” jatkuu edelleen. Muistotilaisuuksia ei järjestetä tänäkään vuonna. Eikä mitään muutakaan. Päivittäiset tartuntamäärät ovat huolestuttavan korkeita. Kukaan ei tiedä kauanko tämä epävarmuuden aika kaikkine rajoituksineen kestää. Voimme kuitenkin olla kiitollisia siitä, että koronasta huolimatta meillä on monet asiat paremmin kuin sodan aikana.