Uskomustarinoita ja kummitusjuttuja

Keskiviikon tarinaillassa Pohjois-Karjalan museon amanuenssi Erkki Matikainen johdatteli kuulijat myyttien, tarinoiden ja satujen maailmaan. Matikainen on tutkinut aihetta ”Uskomustarinat ja kummitusjutut” ja hänen yliluonnollisten asioiden tutkimusaineistoonsa (Kummitusjutut ja uskomustarinat nuorten perinteissä)voi tutustua linkistä; https://journal.fi/elore/article/view/78441/39340

Tarinat olivat vanhan kansan ajanvietettä ja kanssakäymistä. Niitä kerrottiin ja niitä kokoonnuttiin kuuntelemaan yhdessä. Myytit, tarinat ja sadut sisälsivät aina opetuksen ja antoivat elämänohjeita ja käyttäytymissääntöjä. Tarinassa paha sai aina palkkansa ja jos uhmasi yliluonnollisia voimia, niin niistä sai aina rangaistuksen.

Keskiviikkoillan tarina-aiheet Matikainen oli poiminut Pälkjärvellä syntyneen Juho Aukusti Leskisen (1909 – 2000) arkistosta. Tutuiksi tulivat jutut Linnunvaaran hovin renkien ja piikojen välisistä suhteista, Alahovin kenraalin ja huuhkajan kohtaamisesta ja Raivionhovin öisestä takojasta. Jännityksellä kuunneltiin myös Pälksaaren oudosta tieosuudesta, jonka ohi hevonen ei jaksanut kuormaansa vetää. Pälksaaren rantavesillä souteli myös valkoiseen kaapuun sonnustautunut ihminen, joka katosi aina kohdatessaan katselijan.

Ilmakassa oli riihi, josta kuului öisin lapsen itkua ja tulenkajo hehkui uunissa vaikka, vaikka tarkastettaessa riihi oli tyhjä. Ilmiö loppui vasta, kun pappi oli siunannut paikan.

Tarinoita kuultiin myös; Silmänkääntäjä Tossu Nykäsestä, jonka viinankeittoa virkavalta ei onnistunut estämään. Noita Mikko Kärnästä ja hänen ihmeellisistä käärmeistään ja kansanparantaja, verenseisauttaja Laitisesta. 

Tietäjä Hukka ja hänen lemmenkylvettäjä emännästään asuivat lähellä Pälkjärven rajaa Kiteen puolella, mutta olivat hyvin tunnettuja myös Pälkjärven arkielämässä. Hukka löysi viinapullon läpi katselemalla ihmisten kadottamia tavaroita ja samalla menetelmällä hän pystyi selvittämään myös menneitä tapahtumia.

Toivottavasti saadaan jonakin päivänä nämä Juho Leskisen kokoamat ja Pälkjärvellä kerrotut uskomustarinat kootuksi kansien väliin ja jälkipolvien lueskeltaviksi.

Juho Aukusti Leskisen tunnetaan perinteentallentajana. Leskinen on lähettänyt tarkkoja, selkeitä ja hyvin monipuolisia selostuksia ja perinnekuvauksia museoviraston, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Karjalaisen perinteen työryhmän arkistoihin.