Seppo Sarlundin puhe Maaningan kirkossa 4.8.2019

Hyvät seurakuntalaiset, pälkjärveläiset ja maaninkalaiset


Talvella 1940 Maaningan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Halolan karjatalouskoulun johtaja, agronomi  L.J. Maukonen saneli Maaningan kunnanvaltuuston pöytäkirjaan ylevät sanat:

”Luovutetuilta alueilta siirrettävälle väestölle on pienentyvässä isänmaassamme elintilaa. On huolehdittava siitä, että kuntaan siirtyvä siirtoväki saa puoleltamme osakseen myötämielisyyttä ja apua, jota voimme itse kukin heille antaa”

Ne olivat isänmaan miehen kauniita sanoja, joilla toivotettiin tervetulleeksi kuntaan Kuopion läänin eteläisimmän kunnan Pälkjärven väki, joka evakuoitiin talvisodan rauhan jälkeen Maaningalle.  Maaningalle tuli suurin osa kunnan väestöstä eli 1241 henkeä.  Talvisota oli vaatinut yli 50 pälkjärveläisen sotilaan hengen. Maaninkalaisia oli kaatunut noin kaksinkertainen määrä.

Maaningan asukasluku vuonna 1940 oli 5817.

Kun seuraavan vuoden elokuun 25 päivä julkaistiin yleinen lupa siirtoväelle päästä takaisin kotiseudulleen, palasivat  useimmat pälkjärveläisetkin omille konnuilleen. Maaninkalaiset sotilaat olivat olleet 1941 kesällä valloittamassa takaisin Pälkjärveä Suomelle.

Maaninka oli siis uusi koti pälkjärveläisille pian 80 vuotta sitten. Pälkjärven kunta ja seurakunta toimivat Maaningalla.

Maaninkalaiset jakoivat talonsa leivinuuneineen ja navettoineen sekä talleineen kotinsa menettäneiden karjalaisten kanssa. Pälkjärveläiset tutustuivat Maaningan vehmaisiin maisemiin, jopa niin, että jotkut, kuten minunkin perheeni palasi uuden evakkoretken jälkeen takaisin Maaningalle.

Kun Pälkjärven Pitäjäseura piti kesällä  2000 kesäjuhlansa ja vuosikokouksensa Maaningalle, monet kävivät tervehtivässä entisen evakkotalonsa väkeä.  Silloin oli kulunut kuusi vuosikymmentä evakkomatkasta, mutta muistot olivat lämpimiä.

Agronomi Maukosen sanat oli otettu todesta ja leipä jaettu kahtia.

Kun Pälkjärven Pitäjäseura on viettänyt tänä vuonna perustamisensa 70-vuotisjuhlaa, on vuosia Maaningalla muisteltu monin tavoin.

Maaningan hautausmaalla lepää yli 50 evakkomatkan aina täällä siunattua Pälkjärven jäsentä.

Kunnioittaakseen vainajiensa muistoa Pälkjärven Pitäjäseura on yhteistyössä Kallaveden seurakunnan kanssa valmistanut muistotaulun, joka samalla kiittää maaninkalaisia  avusta ja uhrautuvaisuudesta Suomen kansan raskaina aikoina.