Jäsenkirje 1/2020

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY                             JÄSENKIRJE                               1/2020                                   

Teljotie 8 

80160 JOENSUU 

Kotisivu: www.palkjarvi.fi                                      27.1.2020 

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana! 

”Säilyttäköön uusi vuosi sen mitä rakastat, tuokoon tullessaan sen mitä kaipaat ja vieköön mennessään sen, mitä taakkana kannat”. Tuon mietelauseen ajatuksin toivomme kaikille jäsenillemme ja heidän läheisilleen hyvää alkanutta uutta vuotta ja vuosikymmentä 2020!

Viime vuosi oli pitäjäseurassamme monien muistorikkaiden tapahtumien aikaa kun juhlittiin 70-vuotistaivalta. Tänä vuotena Karjalan Liitolla, jonka jäsenjärjestönä toimimme, on 80-vuotisjuhlavuosi. Karjalan Kunnaat -jäsenlehdessä julkaistaan juhlavuoden tapahtumat. Huippuhetkiä tullaan kokemaan Helsingissä 12.–14.6. pidettävillä Karjalaisilla kesäjuhlilla. Lähdetään suurella joukolla juhlimaan!

Kevätkauden retki ja tarinaillat Joensuussa:

– ke.12.2. tehdään retki Jakokosken Tähtinäytäntöiltaan. Matka tehdään omilla autoilla (kuljetus järjestyy), tapaaminen klo 17:15 Uuron ABC:llä (Kajaanintien kautta tulevat), muualta tulevat kohdataan klo 17:45 Tähtikallion kahvion edessä, Tähtitornintie 3, Jakokoski. Ilmoittautumiset 4.2. mennessä Maija Närhille       s-postitse: maija.narhi@telemail.fi tai puh. 0400 588 490. Varaathan kahvirahaa 5 €.

– 11.3. tarinaillassa museoamanuenssi Erkki Matikainen kertoo uskomustarinoita ja kummitusjuttuja

– 8.4. pastori Marita Tiili – ”Laskeudumme pääsiäiseen”, hiljaisen viikon hartaushetki puhein ja lauluin

– 13.5. virittäydytään kesään Anja Turusen runoillessa ja musiikin säestyksellä lauleskellen.

Tarinaillat pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu, klo 18:15 alkaen.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten kevätkauden tapaamiset Karjalatalon Laatokka-salissa, Käpylänkuja 1, Helsinki, lauantaisin klo 12 alkaen seuraavan aikataulun mukaisesti:

– 8.2. fil.tri, historiantutkija Keijo Kulha: Kuinka sodanjälkeiset väestösiirrot ja valtava asutustyö toteutettiin ja miten lähes mahdottomalta tuntuvassa urakassa onnistuttiin

– 18.4. matkanjohtaja, valokuvaaja, muusikko Petri Niikko: 25 vuotta Vienan Karjalan kyliä ja erämaita. Mukana perinteentaitajia ja ikimuistoisia seikkailuja vaativilla taipaleilla.

Tilaisuuksissamme kahvitellaan, järjestetään arpajaiset ja myydään Pälkjärveläinen-lehtiä ja muita tuotteitamme. Tulethan mukaan lämminhenkisiin tapaamisiin! Tapahtumistamme ilmoitetaan niin Joensuussa kuin pääkaupunkiseudulla jäsenkirjeillä, sähköpostitse ja sanomalehti Karjalaisen sunnuntain järjestöriveissä. Jotta tieto saavuttaisi oikean kohteen, on yhteystietojen oltava ajan tasalla. Jos postiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi on muuttunut, ilmoitathan siitä sihteerille!

Mikäli avaat läheisesi kirjeen, joka on kuollut tai esim. pysyväishoidossa eikä hän pysty enää osallistumaan eikä ilmoittamaan tilanteestaan, teethän ilmoituksen hänen puolestaan sihteerille.

Seuramme kevään ehdoton kohokohta on valkovuokkomatka 16.–17.5. Majoitumme Jänisjärven rannalla Kirkkolahdessa sijaitsevan Mustat Kivet -lomakylän hyvin varustetuissa (6, 8 ja 10 hengen) mökeissä. Jos samaan sukuun tai ystäväpiiriin kuuluvia on tarpeeksi monta, he voivat saada halutessaan oman mökin käyttöönsä. Lauantaina on kotikylissä käynnit, ruokailu, illanvietto ja mukavaa yhdessäoloa. Sunnuntaina ajelemme Sortavalaan, jossa tutustumiskohteena on historiallinen puisto Bastion, ns. viikinkien museokylä. Opastus ja ruokailu sisältyvät matkan hintaan. Valkovuokkomatkasta on tullut runsaasti kyselyjä ja muutamia ilmoittautumisiakin on jo Matkakarjalassa. Jos aiot lähteä mukaan, kannatta olla ajoissa liikkeellä.

Tarkemmat tiedot matkasta saat liitteen esitteestä. Ilmoittautumiset Matkakarjalaan puh. (013) 120 131 tai

myynti.matkakarjala@kolumbus.fi tai os. Malmikatu 5 (huom. osoite muuttunut), 80100 Joensuu.

Ennakkotietoa: Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhla ja vuosikokous pidetään su 5.7.2020 Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Lisätietoa lähetetään toukokuun jäsenkirjeessä.

Olemme saaneet joukkoomme uusia jäseniä: Pirkko Ahonen (o.s. Sallinen) Rääkkylän Niemisestä, Lea Heiskanen (o.s. Matikainen) Tohmajärven Onkamosta, Salme Laukkanen (o.s. Kummunmäki) Joensuusta, Maaria Nuutinen (o.s. Immonen) Espoosta, Martti Ojala Heinolasta, Marja-Liisa Parviainen (o.s. Kettunen) Hyvinkäältä ja Anne Voutilainen Turusta. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Useimmat järjestöt laskuttavat jäsenmaksut heti vuoden alussa, seuramme laskutus tapahtuu vasta toukokuussa. Vuoden 2021 alusta lähtien laskutuksen hoitaa keskitetysti Karjalan Liitto.

Karjalan Liitto esittää karjalaisen kulttuurin ja perinteen tuomista esille esimerkiksi rotinatempauksilla. Käydään tervehtimässä äitiä ja vastasyntynyttä viemällä vaikkapa karjalanpiirakoita ja rotinarinkeli eli pullakranssi. Mukana viety syöminen vapauttaa perheen vauvanhoitoon ja muuhun kanssakäymiseen. Rotinoilla käynnistä toivotaan otettavan kuvia, joita voidaan sitten julkaista omassa lehdessämme. Jos kuvia seuraisi vielä pieni tarina, tulisi perinne tallennettua tuleville sukupolville. Lähdetään mukaan tempaukseen.

Elämään sisältyy syntymisiä ja kuolemisia. Moni Pälkjärvellä syntynyt on siunattu viimeiselle matkalleen Pälkjärven hiekalla. Siunaustilaisuudesta tulee erityisen koskettava kun siunaava pappi tietää valmistautua tähän etukäteen. Hiekkaa on saatavana Maija Närhiltä kotoa tai postitse sekä Karjalatalon tapaamisissa.

Viime vuosi oli niin tapahtumarikas ja työn täyteinen, ettei tulevan syksyn retkikohdetta ole ehditty ajatella. Maaningan muistolaatan paljastustilaisuudesta palattaessa tuli esille Laihia. Kuntaan evakuoitiin valtaosa pälkjärveläisistä jatkosodan jälkeen 1944. Vuonna 2004 tehtiin 60-vuotismuistelumatka Laihian karjalaisten kanssa. Olisiko kiinnostusta uudelle Laihian matkalle? Jäämme odottamaan vastaustasi. Voit esittää myös muita vaihtoehtoja, olemme kuulolla.

Ulkomaan matkoja olemme tehneet Vuonojen Norjaan, Vienan Karjalaan, Aunuksen Karjalaan ja Petroskoihin, Virossa on käyty kolme kertaa, Karjalankannakselle ja Pietariin tehtiin taistelu- ja kulttuurihistoriallinen matka sekä kulttuurimatka Itä-Karjalaan ja Solovetskiin. Mikäli jäsenistöllä herää kiinnostusta joihinkin em. kohteisiin, voidaan harkita uuden matkan toteuttamista ensi vuonna.

Kaipaamme lisää Pälkjärven aikaisia tiluskarttoja. Jos niitä on sukusi hallussa, ilmoitathan siitä sihteerille. Ne ovat hyvin merkittäviä vanhojen asumusten sijainnin löytymiseen ja tiedostoihimme merkitsemiseen. Paavo Valonen peräänkuuluttaa Kurikan asutuksen tuntijoita asumusten kartoitukseen. Jos voit auttaa, ota yhteys Paavoon s-postitse pvalonen@hotmail.com tai puh. 050 060 5189.

Jos saat tämän kirjeen postin kantamana ja sinulla on käytössä sähköposti, ilmoitathan sen sihteerille, kiitos! Vuoden aikana lähetämme jäsenille sähköpostitse paljon muutakin kuin pelkät jäsenkirjeet, tulisit myönteisesti yllättymään.

Rakkaat jäsenemme karjalaisessa suurperheessä, pitäkäämme huolta toisistamme ja läheisistämme. Käydään tervehtimässä yksinäisiä, surevia ja sairaita. Halataan ja osoitetaan kosketuksella huolenpitoa.

Halauksin ja ystävällisin hymyin tervehtien

Satu-Sisko Eloranta                                                  Maija Närhi

puheenjohtaja                                                          sihteeri 

elorantasatusisko(at)gmail.com                                    maija.narhi(at)telemail.fi 

puh. 044 299 1448                                                   puh. 0400 588 490