Yhteistoimintaa Puikkolan koulun kanssa / Unto Kortelainen

Muistikuvia yhteistoiminnasta Puikkolan koulun kanssa

Pitäjäseuralla oli 1990-luvun lopulla jonkin aikaa yhteistoimintaa Puikkolan koulun kanssa. Alkusysäyksen tuolle yhteistoiminnalle antoi Onkamon koulu, jolla oli tuohon aikaan ystävyyssuhde Puikkolan koulun kanssa.

En muista, miten tuo pitäjäseuran ja Onkamon koulun välinen suhde alkoi, mutta joskus alkusyksystä 1998 tapasin Puikkolan koulun opettajat Onkamon koululla, jossa paikalliset opettajat kertoivat koulujen välisestä yhteistoiminnasta. Onkamon koulun opettajien joukossa oli oma tulkki, joka helpotti yhteydenpitoa. Päivä- keskustelujen päätteeksi sovimme, että teemme samana syksynä Onkamon koulun opettajien kanssa tutustumismatkan Puikkolan koululle.

Tuo suunniteltu matka tehtiin 16.9.1998. Olin hankkinut matkaa varten Pälkjärven kartan, kaikkien Pälkjärven entisten koulujen kuvat, jotka kaikki heti sijoitettiin alustalle opettajien huoneen seinälle. Karttaan pyrin merkitsemään mahdollisimman tarkoin koulujen entiset sijaintipaikat. Koulujen kuvien lisäksi opettajille luovutettiin Martti Kilpirannan piirrossarjasta myös muita entistä Pälkjärveä esitteleviä kuvia. Lisäksi pitäjäseuran lahjana luovutin Puikkolan koulun opettajille venäjän kielelle käännetyn Heikki Kirkisen, Pekka Nevalaisen ja Hannes Sihvon vuonna 1994 toimittaman Karjalan kansan historian. Sain Karjalan Sanomista tietää, että tuo teos oli juuri ilmestynyt venäjän kielellä. Yritin teosta tilata sekä Suomalaisen Kirjakaupan että Akateemisen Kirjakaupan välityksellä, mutta yritykset eivät onnistuneet. Käännyin sitten Matkakarjalan puoleen ja toimiston avustuksella sain tuon teoksen saman sunnuntain seutuna suoraan kirjapainosta Petroskoista.

Entisen Pälkjärven kartta ja koulujen kuvat sekä sijoituspaikat herättivät Puikkolan opettajien keskuudessa erittäin vilkasta keskustelua. Ihasteltiin koulujen ulkonäköä ja ennen kaikkea ihmeteltiin sitä, kuinka niin pienellä alueella oli toiminut niin monta koulua. Kyselyjä riitti runsaasti kummaltakin osapuolelta ja tulkki sai tehdä kovasti töitä. Välillä yritettiin asioita selvittää englannin kielelläkin sellaisten paikallisten opettajien kanssa, jotka hallitsivat kielen. Aivan erikoisen kiinnostuksen kohteeksi joutui pitäjäseuran lahjoittama historiateos. Kirjan sisältämä tietous oli Puikkolan opettajille aivan uutta, sillä heillä ei kertomansa mukaan ollut mitään omaan koulutukseensa perustuvaa tietoa entisen Pälkjärven tai yleensä Karjalan alueen historiasta. Opettajat innostuivat teoksesta niin, että lupasivat kopioida kirjan sivu sivulta jokaiselle opettajalle omakohtaisesti tutustuttavaksi. Lähtiessämme Pälkjärven kartat ja kuvat jäivät omalle alustalleen kiinnitettyinä opettajainhuoneen seinälle.

Vas. Puikkolan koulun portailla. Oik. Puikkolan koulun opettaja ja pitäjäseuran puheenjohtaja Rauno Hämäläinen tutkimassa opettajainhuoneen seinälle sijoitettua  infotaulua.

Seuraava matkamme oli 2.12.1998, jolle osallistuivat pitäjäseuran edustajien ja Onkamon koulun opettajien lisäksi myös joukko koulun oppilaita. Tähän matkaan sisältyy myös episodi, sillä aikaisemmin Helsingin Sanomissa oli ollut artikkeli, jossa kerrottiin Puikkolan koulun hädänalaisesta kouluruokailun tilanteesta. Tämän artikkelin johdosta pitäjäseura hankki kouluruokailua varten vietäväksi peruselintarvikkeita 500 markan arvosta ja lisäksi samalla summalla tuli mukaan Joensuun Prisma. Pitäjäseuramme jäsen Kalevi Sarlund luovutti vietäväksi henkilökohtaisena lahjanaan säkillisen itse jauhattamiaan ohranryynejä. Ruokatarvikkeiden lisäksi oli hankittu erilaisia koulutarvikkeita sekä vaatteita jaettavaksi koulun oppilaille.

Vas. Koulujen välinen tietokilpailu käynnissä. Oik. Puikkolan koulun ruokalassa.

Puikkolassa matkalaiset otettiin ystävällisesti vastaan ja meitä varten oli järjestetty runsaasti erilaista ohjelmaa. Aluksi oli Puikkolan ja Onkamon koulun oppilaiden välinen tietokilpailu, jossa kilpailijoilta tentattiin toisen maan olojen tuntemusta. Lieneekö Puikkolassa jo minkä verran etukäteen valmisteltu kilpailua, mutta on myönnettävä, että sen koulun oppilaiden tietämys Suomea koskeviin kysymyksiin oli astetta parempi kuin Onkamon koulun oppilailla Karjalan Tasavallasta ja Venäjästä. Ruokailun jälkeen Iltapäivällä siirryttiin koulun voimistelusaliin, jossa molempien koulujen oppilaiden kesken käytiin monenlaisia kilpailuja, mutta mieleeni ei ole jäänyt sen paremmin voittaneita kuin hävinneitäkään joukkueita. Matkapäivän päätteeksi meidät vietiin vielä Puikkolan kulttuuritaloon, jonka näyttämöllä meille esitettiin joukko taidokkaita tansseja.

Vas. Koulujen väliset kilpailut käynnissä Puikkolan koulun voimistelusalissa. Oik. Tanssiesitys Puikkolan kulttuuritalossa.

Puikkolan koulun opettajat tekivät vastavierailun Joensuuhun muistaakseni kevättalvella 1999, mutta tilaisuuksista ei ilmeisesti ainakaan pitäjäseuramme arkiostossa ole merkintöjä. Kuitenkin muistissani on joensuulaisessa ravintolassa nautittu lounas ja sen jälkeinen tarinatuokio kahvihetkineen.

Mitä hyvin alkaneelle yhteistyölle tapahtui? Onkamon koulu toimi jo tuolloin 1990-luvun lopulla melkoisesti ränsistyneessä koulurakennuksessa ja kun 2001 Onkamon metsäkoulu lopetti toimintansa, kansakoulu siirtyi metsäkoulun tiloihin muutamien kilometrien päähän entiseltä paikalta ja syrjään päätien varrelta. Lieneekö tämä koulupaikan vaihdos aiheuttanut myös yhteyksien katkeamisen koulun ja pitäjäseuran väliltä? Joka tapauksessa tärkein yhdysside pitäjäseuran ja Puikkolan koulun välillä oli venäjän kielen taitoinen Onkamon koulun opettaja. Pitäjäseuran toimivassa jäsenistössä ei valitettavasti ole henkilöitä, jotka pystyisivät hoitamaan yhteyksiä venäjän kielellä. Toisaalta meillä ei ole mitään tietoa myöskään tämänhetkisestä Puikkolan koulun tilanteesta. Kun toissa syksynä kävimme täysin ränsistyneen kulttuuritalon portaiden edessä, niin viereinen koulurakennus pihoineen vaikutti täysin elottomalta, vaikka siihen aikaan päivästä olisi luullut jonkinlaista eloa olevan nähtävissä. Onko Puikkolan koulukin lopettanut toimintansa ja oppilaiden kuljetus alkanut Värtsilän kouluun?

Jutun kuvat Unto Kortelainen