Terveisiä Australiasta / Paavo Niiranen

Kuorolaisen kuulumisia

Kävin Canberran Yliopistossa musiikinluku alkeiskurssin n.10 vuotta sitten. Sen päätyttyä opettaja, joka oli myös musiikillinen johtaja, pyysi minua kuoroonsa.  Lauloin siinä kaksi vuotta, minkä jälkeen siirryin Canberran Kansallisen Yliopiston kuoroon, mikä oli puolta suurempi, n. 90 jäsentä. Sinne tarvittiin laulutesti, minkä ihmeekseni läpäisin. Sen kuoron kirjoissa olen nyt ollut kahdeksan vuotta.

Minulla on ollut onni olla mukana erinäisissä kuoroissa ja konserteissa. Olen saanut laulaa mm. Kiinan Olympiasoihtukulkueen (mikä kulki Canberrankin läpi) konsertissa. Myös Sydneyn Oopperatalossa, sekä 200 hengen yhdistetyissä juhlakonserteissa. Meillä on vaimoni Salmen kanssa samat harrastukset, sillä hänkin laulaa näissä mukana, mikä on hienoa.

Konserttikiertueella Saksassa ja Itävallassa 2010

Tapasimme muutama vuosi sitten tuttavamme itävaltalaisen Marian, joka kertoi olevansa lähdössä heidän kuoronsa mukana Saksaan ja Itävaltaan konserttikiertueelle. Kuultuaan meidän samoista harrastuksista, hän yllytti meitä liittymään mukaan. Hetken harkittuamme asia lyötiin lukkoon.  Teimme matkan kolme vuotta sitten 2010. 
Antoisasta matkasta on jäänyt mieleen mm. Kölnin tuomiokirkossa laulaminen heti matkan aluksi. Innostunut ja lämmin vastaanotto ja monet uudelleen vierailupyynnöt kannustivat meitä suunnittelemaan uutta matkaa. Itävaltalaisella johtajallamme  Dr Gunter Brandstetter’illa on ollut avainasema matkan järjestelyissä.

Vuoden 2013 konserttikiertue Eurooppaan

Vuoden 2013 konserttikiertueemme Eurooppaan alkoi 29.8. ja päättyi 20.9. Neljätoista tuntia kestävän matkan Sydney-Dubai aluksi lentokapteeni kuulutti yllätykseksemme, että koneessa on mukana Australian Itävallan kuoro. Jotenkin se sykähdytti.

Kolmekymmentäkuusi tuntia kotiovelta Rooman hotelliin aikaeroineen verotti voimia. Seuraavana päivänä olimme kuitenkin jo tutkimassa Colosseumia ym. viehättäviä paikkoja koko ajan mukana olleen oppaan opastuksella. Pikkuinen Vatican’in valtiokin oli oma mieliinpainuva elämyksensä, kuten myöskin Hänen Pyhyytensä Paavi Francis’kuksen näkeminen.

Seuraavana päivänä eli sunnuntaina me pääsimmekin itse asiaan. Meillä oli harvinainen kunnia laulaa St. Peters Basilica’ssa 5.15 iltapäivällä alkaneessa messussa. Ohjelma oli ajoitettu sekunnin tarkkuudella. Viidelle Franz Schubert’in laulullemme oli annettu tietty minuuttiaika. Hyvinhän se meni. Saimme vielä kiitoksetkin kirkon johtavalta piispalta.

Samana iltana pidimme tunnin konsertin St. Ignazio kirkossa. Se on yksi kauneimmista Rooman kirkoista. Tosin nuo vanhat kirkothan ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia maalauksia ja kuvia. Paikka oli seiniä myöten täynnä kuulijoita, sillä tilaisuus oli mainostettu hyvin. Saimme seisovat suosionosoitukset kiitokseksi. Mainittakoon, että johtajamme pisti yleisönkin laulamaan, mitä ei oppaamme mukaan ollut koskaan tapahtunut. Se kuitenkin ilahdutti kansaa.

Junalla Zyrich’iin, mistä retkiä mm. Lake Lucernen alueelle. Siellä paatilla yli ja hitaalla vuoristojunalla ylös Mount Rigille ihmettelemään huimaavia näkymiä. Sitten alas pehmeästi laskeutuvalla kondolilla. Monet suomalaiset tuntevat varmaan reitin, mikä on todella mieliinpainuva kauneudessaan.

Sunnuntaina 8.9. pidimme sitten taas konsertin (olimmehan lähteneet laulamaan) kirkossa, missä isäntinä olivat  Baptisengemeinde, Zyrich. Konsertin oli järjestänyt johtajamme ystävä Dr Thorwald Lorenzen. Kirkko oli vaihteeksi moderni, hyvin hoidettu ja tyylikäs. Kahden tunnin konsertin jälkeen oli meille varattu vielä illallinen alasalissa.

Zyrich’istä bussilla Salzburgiin. Sieltä poikkesimme mm. Mondsee’hen. Siellähän on elokuvasta ”Sound of Music” kuuluisa ”Hääkirkko”, missä jälleen konsertoimme. Iltapäivällä ajoimme Bad Ischl pikkukaupunkiin, minkä lähistöllä sijaitsee Kaiservilla, Emperor Frans Josef ja hänen vaimonsa Empress Elizabeth’in (Sissi) entinen kesäasunto. Siellä meidät otti vastaan heidän pojanpojanpoikansa Hänen Ylhäisyytensä Mag Markus Habsburg. Meillä oli kunnia laulaa hänelle ”Emperor Waltz”.   Osa linnastahan on auki yleisölle kulujen peittämiseksi. Hän itse asuu toisessa päässä.

Kipusimme myös ylös Hitlerin ”Kotkanpesälle”. Siinä bunkkerissahan ei juuri ollut näkemistä, mutta olipahan komeat näköalat.

Salzburgista matkasimme Wieniin, missä yhden konsertin ja muutaman nähtävyyden jälkeen meidät oli kutsuttu Itävallan ulkoministerin vastaanotolle. Hän oli kiireittensä keskellä halunnut tavata meidät ja löytänyt aikaa tarjotakseen juhlat kunniaksemme.

Olihan meidät vielä lopuksi kutsuttu laulamaan ”Vienna International Centreen”, missä pidettiin ”Scientific Forum”, mikä on osa ”Atomic Energy Agency General Conferencia”. Teemana oli ”Sininen Planeetta” ja listalla oli merien ympäristösuojelu ja sen sellainen. Pilasimme varmaan heidän päivänsä heti alkuun laulamalla kolme laulua, niistä yksi meriaiheinen.

Väsyttävä, mutta mielenkiintoinen ja muistorikas matka oli takana.

Musiikkimme koostui itävaltalaisista kansanlauluista, hengellisistä, sekä sikermä australialaisia. Lauloimme enimmäkseen englanniksi, mutta myös saksaksi ja latinaksi.  Mukanamme oli myös ”Bush Band”, mikä oli kovasti suosittu. Iloksemme meillä oli tavallisten laulajien lisäksi kolme ammattilaulajaa solisteina. Myöskin kaksi urkuria ja pianisteja varalla vakinaisen säestäjän lisäksi.

Äänijänteemme eivät ole päässeet lepoon, sillä aloitimme juuri ”Carmina Puranan” harjoittelun kahdensadan muun kanssa. Pidämme kaksi konserttia Canberran Sinfoniaorkesterin kanssa lokakuun lopussa. Ja samoin vielä ennen joulua ”Messiah”, missä riittää purtavaa. Olemme kylläkin laulaneet nämä ennenkin. Nämähän ovat kaikkialla tuttuja.

*****

Kaikkea hyvää sinne Suomen syksyyn. Toivottavasti talvi ei ole kovin ankara.

Suurenmoiset terveiset päläkjärveläisille.

Toivottaa Paavo Niiranen
Canberrasta

Paavo Niiranen vuonna 2010 sisartensa Meeri Kotimäen ja Annikki Vesasen kanssa.

JK. Pälkjärven Hiekassa 1937 syntynyt Paavo Niiranen muutti vuonna 1966 vaimonsa kanssa Australiaan Canberraan, missä hän on toiminut rakennusurakoitsijana. Kuorolaulun lisäksi Paavo maalaa tauluja, kirjoittaa runoja ja valmistaa koruja.