JÄSENKIRJE 3/2019 18.10.2019

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

Syksyn puut loistavat vielä hetken kullankeltaisina, punaisina ja vihreinä. Saamme olla kiitollisia vuodenaikojemme vaihtelusta ja nauttia parhaillaan kotoisen luontomme värikylläisyydestä!

Alkajaisiksi pitäjäseuramme uuden puheenjohtajan Satu-Sisko Elorannan viesti:

Tervehdys hyvät Pälkjärven pitäjäseuran jäsenet!

Kiitos vielä kaikille luottamuksesta, kun valitsitte minut pitäjäseuran puheenjohtajaksi.
Ensimmäiset kuukaudet ovat hujahtaneet johtokuntaan ja kirjalliseen aineistoon tutustuen sekä Maaningalla ja Helsingissä vieraillen. Aikomukseni on osallistua johtokuntatyöskentelyn lisäksi mahdollisuuksien mukaan muihin tapahtumiin, joista saatte tässä jäsenkirjeessä lisää tietoa – poimittehan niistä itselle sopivimmat ja tulettehan mukaan!

Meillä johtokunnassa on nyt käsillä pari kiireellistä haastetta, joihin toivon teiltä kaikilta apua ja vinkkejä. Ensinnäkin Pälkjärveläinen –lehden päätoimittaja Kirsti Sälli on kertonut jäävänsä pois tehtävästään ensi kevään lehden valmistumisen jälkeen. Kun emme vielä ole saaneet Kirstiä pyörtämään päätöstään, niin tarvitsemme pikaisesti yhden tai useamman ehdokkaan uudeksi päätoimittajaksi. Nyt on tosi kyseessä, sillä paljon kiitosta ja kehuja saanut lehtemme ilmestyminen on turvattava myös jatkossa.

Toiseksi pitäjäseurallamme on paljon mm. valokuvamateriaalia käsiteltäväksi ja tallennettavaksi internet-sivuillemme. Otamme vastaan kaikki vinkit ja uudet apuvoimat valokuvien käsittelyyn ja internet-sivujen uusimis- tai kehittämistyöhön.

Eduksi molemmissa tehtävissä on henkilöiden pälkjärveläiset juuret tai muutoin historiastamme, toiminnastamme ja karjalaisuudesta kiinnostuneisuus. Otathan pikaisesti ja rohkeasti yhteyttä minuun tai muihin johtokunnan jäseniin.

Kiitos iloisesta, elämänmyönteisestä ja välittömästä karjalaisesta asenteesta, niistä lukuisista halauksista, joita olen teiltä tapaamisissa saanut. Toivon tuon karjalaisuuden säilyvän ja välittyvän myös tuleville sukupolville. Positiivisella elämänasenteella pääsemme pitkälle kaikessa elämässä.

Kaikkea hyvää loppuvuodelle!
Satu-Sisko
   
**********

Seuramme juhlavuoteen on sisältynyt monenlaisia tapahtumia. 70-vuotisen taipaleemme juhlapäivää vietettiin 7.7. Joensuussa. Päivä aloitettiin jo aamusta raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeillä, vuosikokous ja pääjuhla pidettiin hotelli Kimmelin tiloissa. Hienot juhlat, näin kuultiin jälkikaikuina!

Juhlinta jatkui 4.8. Maaningan retkellä, jossa Jumalanpalveluksen jälkeen paljastettiin kirkon eteistilaan muistolaatta Maaningalle haudattujen pälkjärveläisten muistoksi. Ruokailun ja ohjelmaosuuden jälkeen oltiin opastetulla Maaningan kiertoajelulla. Matkaevääksi jäi hyvät muistot.

Haapsalu-Vormsi juhlamatka tehtiin 2.-5.9. Bussillinen matkaajia sai nauttia Marja ja Timo Leskisen opastuksesta ja vieraanvaraisuudesta kahden päivän aikana. Saimme nähdä ja kokea paljon sellaista, mihin ei ole tavan seuramatkalla mahdollisuutta, kiitos kaikesta! Matkan video ja lehtijuttu valmistuvat nähtäväksenne aikanaan.

Syyskauden viimeinen tarinailta Joensuussa pidetään ke 13.11. klo 18.15 alkaen, illan aiheena on ”Meidän juuret Pälkjärvellä ja naapuripitäjissä”. Toivottavasti saamme mukaan naapuripitäjienkin tarinoijia.

Vuoden 2020 tarinaillat:
– 8.1. Matti Holopaisen aiheena on ”Väisälän veljesten jalanjäljillä”
– 12.2. retki Jakokosken Tähtinäytäntöiltaan  (tarkemmin tammikuun 2020 jäsenkirjeessä)
– 11.3. museoamanuenssi Erkki Matikainen kertoo uskomustarinoita ja kummitusjuttuja
– 8.4. aihe on avoinna
– 13.5. virittäydytään kesään Anja Turusen runoillessa ja musiikin säestyksellä lauleskellen
Tarinaillat pidetään klo 18.15. alkaen os. Joensuun työväentalolla, Yläsatamakatu 7 B II krs.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamisten tiedot:
Karjalatalon Laatokka-salissa II krs klo 12 alkaen, Käpylänkuja 1, Helsinki
– 30.11.2019 yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volasen aiheena on ”Itsenäisen Suomen synty ja Karjala”
Huom, Uusin Pälkjärveläinen –lehti 23/2019 on myynnissä tapaamisessamme.
Vuoden 2020 tapaamiset:
– 8.2., 18.4., 3.10. ja 28.11. aiheet ilmoitetaan myöhemmin.

Perinteistä jouluun laskeutumisen juhlaa vietetään la 30.11. klo 13 Honkavaaran perinnepihassa, Kuutostie 583, Hammaslahti. Malisen bussin reittinä: Liperi/mh klo 11.30, Ylämylly/Shell 11.45, Joensuu/Kirkkokadun matkailupys. klo 12.00,  Siion 12.05, Eväskontti 12.10 ja Reijola 12.20. 
Päivä aloitetaan tsasounassa kynttilöiden sytytyksellä ja laululla. Sitten siirrytään tuvan puolelle juhlan viettoon. Osanottomaksu on 40 euroa, uusin Pälkjärveläinen –lehti 23/2019 on myynnissä 8€/kpl ja Joulukannel 8€/kpl.. Ilmoittautumiset 10.11. mennessä Satu-Sisko Elorannalle p. 0442991448 , s-posti: elorantasatusisko@gmail.com tai Jaakko Jormanaiselle p. 0503722838, sp.jaakko.jormanainen@gmail.com.  Nautitaan jouluherkuista, ohjelmasta ja yhteisistä hetkistä. Odotamme sinua ja läheisiäsi, tervetuloa!

Kynttilänsytytysmatka Pälkjärven ja Ruskealan sankarihautausmaille toteutetaan 5.-6.12. Majoitus ja ruokailu on varattu Ruskealan Herrankukkarosta alustavasti 20 hengelle (22€/hlök./yö ja illallinen 6€/hlö). Matkalle lähdetään kimppakyydein, kaikille järjestyy kuljetus. Ilmoittautumiset 18.11. mennessä Maija Närhelle p. 0400588490 tai s-posti: maija.narhi@telemail.fi. Ruskealan sankarihautausmaalle sytytetään kynttilät ja lasketaan havuseppele 5.12. klo 14. Pälkjärven sankarihautausmaan muistomerkin ohjelmallisessa tilaisuudessa sytytetään kynttilät ja lasketaan havuseppele itsenäisyyspäivän aamuna  6.12. klo 9.00  Hiekan taistelun muistomerkille, kirkon rapuille ja siviilihautausmaalle sytytetään myös kynttilöitä.

Joensuussa järjestetään maassamme ainutlaatuinen Kaukopartioilta 30.10. klo 18 (ole paikalla 17, että mahdut mukaan) Nepenmäen koulun aula, ovi D 4, Kärpänkatu 7. Liput 12€ käteismaksuna.

Uusina jäseninä ovat seuraamme liittyneet: Heikki Heinonen Hammaslahdesta, Matti Holopainen Joensuusta, Heikki Juntunen Siilinjärveltä, Raimo Kinnunen Joensuun Uskalista, Pentti Murtomäki Liperistä, Maria Sirkiä Vantaalta ja  Riitta Väisänen Helsingistä. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Jäsenmaksuista syksyisin tarkistetaan jäsenmaksujen tilanne (10.10.2019). Kirjeen mukana  on jäljennös toukokuussa lähetetystä tilisiirrosta  jäsenille, joilta maksu on päässyt unohtumaan. Jäsenyyden säilyttäminen edellyttää jäsenmaksun maksamista. Jos et jostain syystä halua jatkaa jäsenyyttä, ilmoitathan siitä Maija Närhelle. Seuramme on joutunut maksamaan jokaisesta jäsenestä 20€ Karjalan Liitolle, myös sinusta. Kiitos, kun hoidat oman osuutesi!

Halauksin tämän vuoden yhteyksistä kiittäen ja voimia alkavaan talvikauteen toivottaen

Satu-Sisko Eloranta       
puheenjohtaja           
elorantasatusisko(at)gmail.com   
puh. 044 299 1448        

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi(at)telemail.fi