1/2015

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY   

JÄSENKIRJE 1/2015  3.2.2015

Hyvät ystävät lähellä ja kaukana!

Heleitä helmikuisia päiviä teille rakkaat ystävämme ja elämänmakuista vuoden jatkoa! Helmikuussa olevassa laskiaisessa oli karjalaisen perinteen mukaan paljon uuden vuoden enteiden ja varautumisen tunnelmaa. Laskiaispäivänä käytiin saunassa jo varhain iltapäivällä, syötiin rasvaista rokkaa hiljaisuuden vallassa, ja rokasta jääneet siansorkat kannettiin niin pitkälle metsään kuin toivottiin sikojen kesällä kulkevan. Päivän töitten joutuisuus merkitsi tulevan kesän joutuisuutta. Hiljaisuus saunassa takasi rauhan hyttysiltä ja paarmoilta, kehräämisen välttäminen pelasti käärmeiltä kesällä.

Juhlavuotemme on onnellisesti takanapäin ja uudet haasteet odottavat. Karjalainen sanankäyttö on Karjalan Liiton ja karjalaisseurojen toimintateemana tänäkin vuotena. Teemaa toteutetaan seurassamme mm. julkaisemalla upeaa Pälkjärveläinen –lehteä. Lehden numero 13 ilmestyy huhtikuussa. Vuoden karjalainen ruoka on kaalikääryleet ja vuoden leivonnainen on viipurinrinkeli (ohjeet Karjalan Kunnaat jäsenlehdessä 17.11.2014). 

Kevätkauden seuraavat tarinaillat Joensuussa:

  • ke 11.2. dosentti Ismo Björn kertoo suomalaisesta Sortavalasta.
  • ke 11.3. Toimitusjohtaja Jukka Masalin kertoo Senioripihan toiminnasta.
  • ke 8.4.   Neuvostoliiton aikaisesta matkailusta kertoo Veijo Sykkö
  • ke 6.5.katsellaan Olavi Kyyrösen video vuoden 2010 kesäjuhlastamme ja virittäydytään laulellen kesän tuloon. Huom. toukokuun tarinaillan muuttunut päivämäärä!

Tarinaillat alkavat klo 18.15  ja ne pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu. Tervetuloa mukaan! Tapahtumistamme ilmoitetaan sanomalehti Karjalaisen sunnuntain numeroissa järjestörivit palstalla.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamiset ja retki kevätkaudella 2015 Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs.), Käpylänkuja 1, Helsinki

  • la 7.2. klo 12  arkistotutkija Juha Nirkon aiheena on ”Pälkjärven perinnettä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistossa”
  • la 11.4. klo 12  kirjailija, psykoterapeutti ja Elämänkaarikirjoitus-menetelmän kehittäjä Pepi Reinikaisen aiheena on ”Elämänkaari – enemmän elämästä”
  • la 25.4. klo 10 retki Kirkkonummelle. Ohjelmassa on tutustuminen Pokrovan luostarikirkkoon isä Haritonin johdolla. Lounas Villa Dannebrogissa veljestön trapetsassa ja opastettu kiertoajelu, jonka teemana on neuvostoaika Porkkalassa. Retken hinta 30 – 40 €/henkilö, joka sisältää ruokailun ja opastuksen. Pitäjäseura kustantaa tilausbussin. Retki toteutuu, jos osanottajia on vähintään 20. Ilmoittautumiset viimeistään 10.4. Pirkko Niemelle joko sähköpostilla pirkko.niemi0@saunalahti.fi tai puhelimitse 050 370 0812.

Kaikki Pälkjärvestä kiinnostuneet olette tervetulleita niin Helsingin kuin Joensuunkin tapahtumiin!
 
Valkovuokkomatka Helsingistä toteutetaan15.-17.5.2015. Lähtö Helsingin rautatieas. 15.5. klo 07.00. Rajanylitys Niiralasta ja käynti Pälksaaressa. Majoittuminen Mustat Kivet -lomakylässä Jänisjärven rannalla. La 17.5. on mahdollisuus käydä kotipaikoilla (autovaraukset 30.4. mennessä Maija Närhelle). Matkan hinta on 280€/henkilö, jos lähtijöitä 30, 295€/henkilö, jos 25 lähtijää ja 315€/henkilö, jos 20 lähtijää. Alennus omasta viisumista on 70 €. Huom. Pälksaaressa käyntiin tarvitaan erillinen rajavyöhykelupa, joka on anottava 2 kk ennen matkaa, joten Helsingistä lähtevien on toimitettava matkustusasiapaperit 10.3.2015 mennessä Matkakarjalaan. Ilmoittautumiset Matkakarjalaan Maili Mikkoselle joko sähköpostilla maili.mikkonen@kolumbus.fi tai puhelimitse 013-120 133.

Valkovuokkomatka Joensuusta toteutetaan 16.-17.5.2015. Majoittuminen ruokailuineen ja illanviettoineen on Mustat Kivet -lomakylässä. Matkan hinta on 200 €/henkilö ja alennus omasta viisumista on 70 €. Mukaan mahtuu majoitustilojen vähentymisen takia (hotellihuoneiden remontti) vain 48 henkilöä.

Varaa siis matkasi pikaisesti  Matkakarjalasta puh. (013) 120 133. Ennakkoon ilmoittautuneiden nimet on välitetty Matkakarjalaan. Ne Joensuusta lähtevät, jotka aikovat käydä Pälksaaressa, toimittavat matkustusasiapaperit 10.3.2015 mennessä Matkakarjalaan.

Jos olet pitänyt ylhäällä viime vuoden liikuntasuoritukset, palauta ”Liikuntasuoritukset –lomake” sihteerille 15.2.2015 mennessä (muutama lomake on jo tullut). Liikuntasuorituksia kerätään tänäkin vuotena. Kuntokortin ohjeineen voit leikata 11.2.2015 ilmestyvästä Karjalan Kunnaat-jäsenlehdestä. Yhdestä liikuntasuorituksesta (kesto väh. 1/2 h) saa yhden pisteen ja niitä kertyy vain yksi/päivä. Tämän vuoden kuntokortit palautetaan seurallemme  valmiiksi laskettuina 31.1.2016 mennessä.

Karjalaisen kirjallisuuden ja julkaisujen näyttely teemalla ”Karjalainen sanankäyttö” pidetään 23.2.-14.3. Joensuun pääkirjastolla os. Koskikatu 25. Esillä on lähinnä Laatokan-Karjalan alueen tuotantoa. Näyttelyn aikana järjestetään kaksi seminaaritilaisuutta ja maakuntaosaston esittelykierros kerran viikossa. Näyttelyaineisto on ala-aulan vitriineissä ja seminaariosuudet Muikku-salissa. Kannattaa tutustua!

Karjala-pilkki kutsuu Pohjois-Karjalaan. Kisa järjestetään Juuan Ahmovaarassa, aivan Kolin lähellä lauantaina 28.3.2015 klo 11-14. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa klo 9 Ahmovaaran kyläkoululla. Karjala-pilkin kilpailupaikkana on läheinen Savijärvi. Kisan lähtölaukauksen ampuu kirjailija Heikki Turunen. Tapahtuman järjestävät Karjala Lehti ja Karjalaisseurojen P-K:n piiri sekä joukko Ahmovaaran kylän asukkaita. Karjala-pilkkiin voi ilmoittautua 15.3. mennessä sähköpostilla: markus.rissanen@karjala-lehti.fi tai puh. 040 837 6879. Kilpailupaikasta voi kysyä Kari Mironmäeltä puh. 040 837 6879. Kilpailusarjat on miehille, naisille ja nuorille sekä miesten ja naisten joukkuepilkki (enintään 4 jäs./joukkue). Kootaan Pälkjärven pitäjäseurasta omat joukkueet ja lähdetään joukolla mukaan. Tartuthan tilaisuuteen!

Valtakunnalliset, ekumeeniset karjalaiset hengelliset päivät järjestetään Helsingissä 14.-15.3. Päivät alkavat la 14.3. klo 13.30 Karjalatalolla pidettävällä seminaarilla ”Lähdimme liikkeelle isiemme maasta…” Iltatilaisuudet alkavat klo 18 Helsingin tuomiokirkossa ja Uspenskin katedraalissa.

Karjalan Liiton 75-vuotisjuhlaa vietetään la 25.4.2015 Karjalatalossa Helsingissä järjestettävässä seminaarissa ja iltagaalassa. Tarkempaa tietoa saat Karjala Kunnaat –jäsenlehdestä.

Karjalainen virpomistapahtuma järjestetään 24.3. klo 10 Carelicumissa Joensuussa. Tervetuloa!

Karjalan Liiton valtakunnalliset kesäjuhlat pidetään Hyvinkäällä 13.-14.6.2015. Tavataan sielläkin!

Olemme saaneet uusia jäseniä  joukkoomme: Matti Eskelinen Hammaslahdesta, Pertti Heikkinen Joensuusta, Tuomo Häkkilä Kiviniemeltä, Pirkko Jauhiainen Jyväskylästä, Sinikka Kapanen Tohmajärveltä, Arja Kunnala Paippisista, Paula Lönnroth Sipoosta ja Lempi Malm Savonlinnasta.  Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Jäsenmaksutilisiirrot lähetetään seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä toukokuussa.

Hyvä Ystävä, jos mieleesi häivähtää joskus ajatus lahjoituksen tai testamentin tekemisestä pitäjäseurallemme, autamme asiakirjan laadinnassa. Ota vain rohkeasti yhteyttä meihin.

Yhteisvastuukeräys käynnistyi 1.2. Autetaan kukin mahdollisuuksiemme mukaan hädänalaisia.
 
Hyvää talven jatkoa sinulle ja läheisillesi, ollaan arjen enkeleitä toisillemme!

Jouni Mönkkönen          
puheenjohtaja              
puh. 050 027 6696          
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi