Ajankohtaista:

Tulevia tapahtumia:

Jäsenkirjeet:

Pälkjärveläinen-lehti:

Esitelmät ja puheet:

3/2018

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA R.Y.   
Teljotie 8
80160 JOENSUU

JÄSENKIRJE 3/2018    17.10.2018

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

Syksy on ihmeellistä aikaa. Miten vihreä maa uuden värin saa, linnut lentävät merien taa? Kuka vaahterat kauniiksi saa, värit muuttaa ne, nyt punertaa? Kuka pensselillään lehdet käy värjäämään? Missä maalarin tuon kotimaa? Miten kypsyvät puolukat nuo, mistä karpalot päälleen saa suo? Mikä punertamaan saapi marjat ja maan? Syksyn ihmeitä kaikki on vaan.  – Ajatuksia Juhani Konolan syysvärssystä.

Kauniin kesän vaihduttua syksyyn olemme aloittaneet toden teolla valmistautua tulevaan juhlavuoteemme. 70 vuotta on merkittävä virstanpylväs seuramme historiassa. Järjestölaivamme ohjaamissa jatkavat  vuosikokouksen 1.7. päätöksen mukaan entiset toimijat; Jouni Mönkkönen, Kaarina Alakangas, Mikko Immonen, Jaakko Jormanainen, Anja Laukkanen ja Maija Närhi.

Kuluvan vuoden aikana on vielä monta mielenkiintoista tapahtumaa. Syyskauden toiminta aloitettiin 12.9. Outokummun retkellä. Tutustuminen kaivosmaailmaan ja kiertoajelu Outokummun taajamaan oppaiden värikkäillä jutuilla höystettynä jätti mukavan muiston retkipäivästä. Kotisivuilla on Leena Parvelan mielenkiintoinen juttu retkestämme, kannattaa lukea.

Tarinailtamme Joensuussa
jatkuvat; ke 14.11. klo 18.15  kirjailija, sukututkija Marja Leena Viitanan aiheena on ”Linkkinä sukupolvien ketjussa”. Tervetuloa tuttuun paikkaan os. Yläsatamakatu 7 B II krs!

Vuoden 2019 kevätkauden tarinaillat:
- 9.1. tutustumiskäynti Joensuun museoiden kokoelmakeskukseen museoamanuenssi Erkki Matikaisen johdolla klo 17 (huom. kellonaika), os. Pilkontie 2, Joensuu
- 13.2., 13.3., ja 10.4.  iltojen aiheet ilmoitetaan myöhemmin
- 8.5. virittäydytään kesään musiikin ja runojen siivittämänä.

Jouluun laskeutumisen juhlaa vietetään la 24.11. klo 13 alkaen ViiniMarjan tiloissa, Siikoniementie 35, Viinijärvi. Malisen bussin reittinä on: Joensuu/Kirkkokadun matkailupysäkki (taidemuseon edessä) klo 11.45, Siion 11.50, Eväskontti 11.55, Ylämylly/Shell 12.15 ja Liperi/mh 12.30. Matkan varrelta otetaan myös kyytiin. Osanottomaksu on 35€, uusin Pälkjärveläinen –lehti 21/2018 on myynnissä 8€/kpl ja Joulukannel 8€/kpl. Ilmoittautumiset 10.11. mennessä Maija Närhille puh. 0400 588 490 tai Jaakko Jormanaiselle puh. 050 372 2838. Joulupukki on luvannut tuoda pienen pussukan jokaiselle. Tiedossa on hyvää ruokaa ja jouluista ohjelmaa tunnelmallisessa ympäristössä. Tervetuloa, odotamme Sinua ja läheisiäsi!

Kynttilänsytytysmatka Pälkjärven sankarihautausmaalle tehdään 5.-6.12.
Majoitus ja iltaruoka on varattu Ruskealan Herrankukkarosta alustavasti 15 hengelle (22€/henk./yö ja illallinen 7€/henk.). Matkalle lähdetään kimppakyydein, kaikille järjestyy kuljetus. Jos sinulla on oma viisumi, lähde ihmeessä mukaan. Ilmoittauduthan 23.11. mennessä sihteeri-Maijalle.

Itsenäisyyspäivän aamuna 6.12. klo 9 sytytetään kynttilät sankarihautausmaan muistomerkillä sekä lasketaan havuseppele. Ohjelmaa suunnitellaan. Siviilihautausmaallekin käydään sytyttämässä kynttilöitä.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten toimikunta
järjestää tapaamisia ja retkiä alueellaan. Toimikuntaan kuuluvat: Maija Boshkov, Lissu Kaivolehto, Pirkko Niemi, Piia Riikonen, Kirsti Sälli ja Paavo Valonen.

Pälkjärveläinen –lehtemme toimittamisesta ja julkaisemisesta vastaavat Lissu Kaivolehto, Irma Lounatvuori ja Kirsti Sälli. Mielenkiintoista lukemista on taas odotettavissa marraskuun lopulla ilmestyvässä lehdessä. On juttua kirkollisista aiheista ja 100 vuoden takaisista tapahtumista sekä henkilöhaastatteluja. Maija Närhi lupaa lähetellä lehtiä joululahjoiksi kortteineen. Pidäthän tarjouksen mielessäsi.

Menneen maailman tallentamisessa on kiire. Pälkjärveläisiä muistajia on vielä elossa, haastattele sinä  heitä tai vinkkaa toimituskuntaan niin järjestämme haastattelun. Ideoillasi voit vaikuttaa lehden sisältöön.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapahtumakalenterin tiedot:

- 1.12.  on vuoden viimeinen tapaaminen, aihe ilmoitetaan myöhemmin
Vuoden 2019 tapaamiset: - 9.2., 13.4., 5.10. ja 30.11., aiheet ilmoitetaan myöhemmin.
Tapaamiset järjestetään Karjalatalon Laatokka-salissa, Käpylänkuja 1, Helsinki.

Karjalaisseurojen P-K:n piiri
järjestää Karjalaisen pyhäinpäivän juhlan su 4.11. klo 14 Joensuun evl. Seurakuntakeskuksessa, Kirkkokatu 28, Joensuu. Kahvitarjoilu alkaa samassa paikassa klo 13.30. Tiedossa on arvokasta ohjelmaa; juhlapuhe dos. Ismo Björn, evakkoäidin haastattelu, sotaorvon tarina, runoja ym.

Pitäjäseuramme järjestää ensi syksynä 70-vuotisjuhlamatkan Haapsaluun ja Vormsiin 2.-5.9.2019. Matka räätälöidään tavallisista ryhmämatkoista poikkeavasti. Seuramme jäsenet Timo ja Marja Leskinen tutustuttavat meitä Haapsalun ja Vormsin saaren nähtävyyksiin. Leskisillä on kesäpaikka Vormsissa. Hinta-tieto saadaan syksyn aikana. Mukaan mahtuu 40 henkilöä, ilmoittautumisia ottaa vastaan  Maija Närhi.

Kiinnostaako sukututkimus ja meneekö pää pyörälle aineistoja hakiessa? Auttava käsi on lähellä, Kansallisarkisto järjestää 31.10. klo 16.30-17.30 kaikille avoimen Digitaaliset aineistot tutkimuksessa –esitelmätilaisuuden verkkoaineistojen käyttöön. ”Kysy Jukalta” verkkoaineistojen käyttäjäopastusta tutkijasalin päätteillä annetaan klo 15-18. Kansallisarkiston osoite on Yliopistokatu 6 A, Joensuu.

Uusina jäseninä ovat seuraamme liittyneet: Reijo Erola Uimaharjusta, Irma Kalpio Hammaslahdesta,
Eelis Nenonen Puhokselta, Aira Pöllänen (o.s. Juvonen) Käärmelahdesta ja Tuija Soininen Kemiönsaarelta.
Lämpimin halauksin toivotamme teidät tervetulleiksi karjalaiseen suurperheeseemme!

Jäsenmaksuista: jäsenkirjeen mukana on jäljennös toukokuussa lähetetystä tilisiirrosta niille jäsenille, joiden maksu ei ole kirjautunut Pälkjärven pitäjäseuran tilille 10.10.2018 mennessä. Uskomme sinun hoitavan maksun kuntoon. Jos sinulle tulee tilanne ettet halua jatkaa jäsenyyttä, ilmoitathan siitä sihteerille. Olemme alkuvuodesta maksaneet jokaisesta jäsenestä 22€ (Karj. Liitolle+ piirille), sinustakin.

Karjalan Liitossa siirrytään v. 2019 keskitettyyn jäsenmaksulaskutukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Pälkjärven pitäjäseuran jäsenille tulee jäsenmaksulasku tammikuussa 2019 ilmestyvän Karjalan Kunnaat
-jäsenlehden mukana.
Jäsenmaksun suuruus on 1.7. pidetyn vuosikokouksen päätöksellä ensi vuonna 30€.

Mikäli postiosoitteesi, e-mailisi tai muu tietosi muuttuu, ilmoitathan siitä sihteerille.

Jos suvullasi on hallussa Pälkjärven aikuinen tiluskartta, ilmoitathan siitä sihteerille. Kartasta olisi merkittävä apu vanhojen asumusten sijainnin löytymisestä ja merkitsemisestä tiedostoihimme.

Aamujumppa on hyvä päivän avaus, kokeilepa. Kohottaudu kaikkien Sinua ärsyttävien pikkuasioiden yläpuolelle. Joinakin aamuina voit nousta varpaillesi. Useimmiten riittää, kun ojennat selkäsi, nostat katseesi ja ajattelet kuinka kiitollinen saan olla elämästä tänäänkin.


Toivomme Sinulle ja läheisillesi voimia ja terveyttä syksyn pimeneviin päiviin ja alkavaan talvikauteen!

Lämpimin ajatuksin

Jouni Mönkkönen           
puheenjohtaja               
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi       

puh. 0500 276 696 

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi