Ajankohtaista:

Tulevia tapahtumia:

Jäsenkirjeet:

Pälkjärveläinen-lehti:

Esitelmät ja puheet:

2/2018

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY   

Teljotie 8
80160 JOENSUU

JÄSENKIRJE  2/2018    1.6.2018


Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!


Korpimetsissä Karjalan, kuljen läpi kylän uinuvan. Kivijalkoja vain ympärillä, kuvittelen elämän siellä.
- Hytinvaaran komialla pellolla, rengit työssään ehtoolla. Kujosilla juoksevia lapsia, rukeilla piiat polkemassa vauhtia.
- Harmaita puutaloja, päreillä vuorattuja kattoja. Hevoset kärryjä vetämässä, emäntä uunia lämmittämässä.
- Kukkuu kaukaisuudessa käki, kirkkoon matkalla kylän väki. Akkainojalla jalkoja pesemässä, kirkkomäkeä
ylös kävelemässä.
Tällaisen runon riimitteli Piia Riikonen pidennetyn valkovuokkomatkansa jälkeen.

Vuodet eivät ole veljeksiä. Viime vuoden valkovuokkomatkalla oli paikoin vielä lunta ja ensimmäiset valkovuokot vasta aukoivat terälehtiään. Nyt kukinta oli lopuillaan ja vain varjoisissa paikoissa saimme ihailla 25-vuotisjuhlamatkamme aikana valkovuokkoja. Ensi kevään matka on jo varattu, silloin sunnuntain ohjelmaan kuuluu laivamatka Valamoon.

Juhlinta on karjalaisilla verissä. Ensimmäisenä ovat valtakunnalliset Karjalaiset kesäjuhlat Kouvolassa 15.-17.6.2018 teemalla ”Kouvola kutsuu karjala väkkee”. Katso tarkemmat tiedot 17.5. ilmestyneestä Karjalan Kunnaat  –jäsenlehdestä. Joensuusta on lähdössä pieni ”iskujoukko” pitäjäseuralaisiamme Kouvolaan jo 15.6. Toivomme tapaavamme juhlien aikana mahdollisimman monta seuramme jäsentä. Jos haluat tavata meitä, ota yhteys Maija Närhiin  puh. 0400 588 490. Tapaamisiin!

Pitäjäseuramme kesäjuhla pidetään su 1.7.2018.
Juhlinnan aloitamme klo 9 kunniakäynneillä raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeillä, Rauhankatu 4. Tilaisuudessa puheen pitää Timo Leskinen. Pielisensuun kirkolla kutsuu Pälkjärven kirkonkello juhlakansaa klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen. Päivän pääjuhla alkaa kahvittelulla klo 13 Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42 (Sairaalakadun ja Sepänkadun kulmassa). Ohjelmaan sisältyy puheita; avauspuheen pitää puheenjohtajamme Jouni Mönkkönen ja juhlapuheen arkkipiispa Leo, Joensuun Laulupelimannit esittävät konsertin, yhteislaulut ja arpajaiset sekä tarinointi täydentävät juhlan.

Pälkjärven pitäjäseura ry:n jäsenet kutsutaan sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään 1.7.2018 klo 12 alkaen Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Kaikki jäsenemme ystävineen ovat tervetulleita kokoukseen sekä kesäjuhlien tilaisuuksiin aamuvarhaisesta alkaen.

Karjalaisseurojen P-K:n piiri järjestää teatterimatkan 8.7. Lapinlahden Alapitkälle
”Jaetun maan lapset”-esitykseen. Näytelmä kertoo savolaisten ja karjalaisten kohtaamisesta ja sopeutumisesta vuosina 1944-1952 sekä asutustoiminnasta. Matka maksaa 65€ karjalaisseurojen jäseniltä ja 70€ muilta. Hintaan sisältyy kuljetus, teatteri väliaikakahveineen, opastettu tutustuminen Suomen asutusmuseoon ja ruokailu. Lähtö Joensuusta Siltakadun matkailupysäkiltä  8.7. klo 8, kyytiin pääsee myös Kuopiontien varrelta. Ilmoittautumiset 12.6. mennessä Maijalle puh. 0400 588 490.

Luontoretki Karjalaan 27.-29.7.2018 järjestetään yhdessä P-K:n Puutarhayhdistyksen kanssa. Tutustumiskohteina ovat mm. Ruskeala/Marmorilouhos (opastettu kierros), Sortavala/ Winterin huvila/ Tarulinnan puulajipuisto, Salmi/Tulemajoen varsi, Laatokan rantaniityt, Läskelä/koski ja Kirjavalahti. Matkan hinta on 325€/henk. (omalla viisumilla 255€), Asiantuntijaoppaana matkalla on  biologi Markku Huttunen. Hintaan sisältyy bussikuljetus, majoitukset 2-hengen huoneissa, ruokailut ja ryhmäviisumi. Muutama paikka on vielä jäljellä, tarkemmat tiedot saat Matkakarjalasta puh.013-120133.

Pälkjärveläinen–lehti nro 20/2018 on ilmestynyt. Se sisältää runsaasti pälkjärveläisten lapsuus- ja nuoruusmuistoja, lauluja, leikkejä, taikoja ja uskomuksia sekä muita mielenkiintoisia tarinoita. Tilaa lehti Maijalta itsellesi tai lahjaksi, jos et ole sitä vielä tehnyt. Hinta on edelleen 8€/kpl + mahd. postikulut. Lehtiä (myös nro 8-19), värillisiä asukaskarttoja, kirjoja kortteja ja adresseja on myynnissä kesäjuhlassa 1.7.

Syyskausi  aloitetaan  ke 12.9. retkellä, joka tällä kertaa suuntautuu Outokumpuun.
Kiehtovaa kaivoshistoriaa –kierroksella tutustutaan opastettuna museotunneleihin sekä Kaivosmuseoon, kaupunkikiertoajelulla kierretään kaivostoiminnan syntysijoilta läpi nykyaikaisen teknologian Outokummun oppaan kanssa.  Matkan hinta on noin 40€ (lähtijämäärästä riippuen) sisältäen kuljetuksen, pääsyliput opastuksineen ja ruokailun. Malisen bussin aikataulu: Joensuu/Siltakadun matkailupysäkki tai Koskikatu klo 8, Niinivaara 8.05, Ylämylly 8.20 ja Liperi 8.30. Kyytiin pääset matkan varrelta kun ilmoitat paikan. Ilmoittautumiset 28.8. mennessä Maija Närhille.

Syyskauden tarinaillat Joensuussa
klo 18.15 alkaen os. Yläsatamakatu 7 B II krs
- ke 10.10. fil. tohtori Jukka Partasen aiheena on ”Pälkjärven vuosi 1918”
- ke 14.11. kirjailija, sukututkija Marja Leena Viitanan aiheena on ”Linkkinä sukupolvien ketjussa”
Tervetuloa mukaan!

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten retki ja syyskauden tapaamiset:

- Kesäretki Lapinlahdelle ja Maaningalle toteutetaan 10.-11.7. Retken kaikki paikat on täytetty.

Tervetuloa tapaamisiimme, jotka pidetään Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs), Käpylänkuja 1, Helsinki:
- la 6.10. klo 12 rajavartijamestari Mika Albertssonin aiheena on ”Sotilaan pitkä matka kotiin”. Esitelmä kertoo  sotavainajien etsinnästä sekä yksittäisiä tapauksia.
- la 1,12. aihe ilmoitetaan myöhemmin.

Olemme saaneet uusia jäseniä joukkoomme: Leena Heino Helsingistä,  Jaakko Immonen Ylämyllyltä, Nelli Sjöberg ja Ismo Tiitta Espoosta, Tuula Laukkanen Pukkilan Kanteleesta, Pertti Niskanen Joensuusta, Hertta Väänänen (o.s. Hyttinen) Joensuun Heinävaaralta, Timo Schalkowski ja Riina Wahlfors Siilinjärven Hamulasta sekä Teija Virantti Porvoosta. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Viitenumerolliset jäsenmaksujen tilisiirrot tulevat jäsenkirjeen mukana. Jäsenmaksu on 25€ jäseneltä ja 15€ kannatusjäseneltä (maksaa Karjalan Liiton jäsenmaksun toisen seuran kautta). Huom. jos osoitteesi (myös sähköpostios.) muuttuu, ilmoitathan siitä sihteerille, kiitos!

Jos hallussasi on vanhoja Pälkjärvi-aiheisia valokuvia, jotka ovat käyneet itsellesi tarpeettomaksi, toivomme sinun luovuttavan ne pitäjäseurallemme. Pitäjäseuramme voisi luovuttaa kuvat aikanaan Pohjois-Karjalan museolle. Mikäli kuvien lähettäjä haluaa säilyttää käyttöoikeuden valokuviin, on siitä oltava maininta. Kävimme 31.5. luovuttamassa P-K:n museolle pari kenkälaatikollista em. valokuvia. Kotisivuille tulee juttu kuvien luovutuksesta.

Tuskastuttaako sinua puhelimitse tulevat kaiken maailman myyntitarjoukset? Ei hätää, ilmoita markkinakielto palvelunumeroon 0600 13404. Puhelu maksaa vain 39 snt + paikallispuhelumaksu, kielto on voimassa 3 vuotta.

Ajattelen sinua tänään juhlassa ja arjessa ajattelen ilossa ja kivussa pettymyksessä ja täyttymyksessä.
Ajattelen sinua tänään. Lämmöllä ajattelen.

( Maaria Leinonen: Ajattelen Sinua tänään)

Näihin ajatuksiin yhtyen toivomme sinulle ja läheisillesi hyvää ja virkistävää kesää!

Jouni Mönkkönen         
puheenjohtaja               
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi       
puh. 0500 276 696 

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi