Ajankohtaista:

Tulevia tapahtumia:

Jäsenkirjeet:

Pälkjärveläinen-lehti:

Esitelmät ja puheet:

1/2018

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY

Teljotie 8, 80160 JOENSUU  

JÄSENKIRJE        1/2018      30.1.2018   

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

Lämpimät kiitokset kaikille jäsenillemme kuluneesta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuodesta! Kynttilänsytytysmatka  itsenäisyyspäivän aikaan Pälkjärven sankarihautausmaalle jäi arvokkaana ja juhlavana tapahtumana kaikkien mukana olleiden mieleen. Muistomerkin vierellä olivat lippuvartiossa Suomen lippu ja Pälkjärven pitäjäseuran lippu kantajineen. Kaikille 78:lle sankarivainajalle vietiin sytytetty kynttilä yksitellen nimen ja iän lukemisen jälkeen. Ohjelma huipentui yhdessä laulettuun Finlandiaan. Tilaisuudesta on kotisivuillamme tarina kuvineen. Kynttilänsytytysmatka päätettiin ottaa perinteeksi.

Pälkjärven pitäjäseuran tapahtumia on runsaasti Joensuussa ja pääkaupunkiseudulla. Tietoa tapahtumista saat jäsenkirjeellä, sähköpostitse ja sanomalehti Karjalaisen sunnuntain numeron järjestöriveissä.

 Kevätkauden tarinaillat Joensuussa
os. Yläsatamakatu 7 B II krs, seuraavasti:
- ke 14.2.  sotakamreeri Rauno Suhosen aiheena on ”Kovan kohtalon pommikone”
( kokoontumispaikkana on poikkeuksellisesti Ort. kulttuurikeskuksen alasali, Kauppakatu 44, klo 18.00)
- ke 14.3. fil. maisteri Hannu Heikkilän aiheena on ”Evakosta pienviljelijäksi – salmilaisen ortodoksiperheen elämää Lapinlahden Alapitkällä v. 1944-1974
- ke 11.4. opettaja Reijo Erola esittelee I. K. Inhan ottamia valokuvia Pohjois-Karjalasta 125 v. sitten
- ke 16.5. (muuttunut pv) virittäydytään kesään musiikin ja runojen siivittämänä sekä kuvien katselulla.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamiset
Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs)
os. Käpylänkuja 1, Helsinki seuraavan aikataulun mukaan:
- la 10.2. fil. tohtori, historiantutkija Maritta Pohlsin aiheena on ”Sisukkuutta ja työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi – suomalaisen naisen tarina”
- la 14.4. vieraana on arkkipiispa Leo – Karjalan kielen , kulttuurin ja uskonnon puolestapuhuja
- la 6.10. rajavartijamestari Mika Albertssonin esitelmä ”Sotilaan pitkä matka kotiin” kertoo sotavainajien etsinnästä sekä yksittäisiä tapauksia
- la 1.12. aihe ilmoitetaan myöhemmin

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten kesäretki Lapinlahdelle ja Maaningalle 10.-11.7.2018.
Retkiohjelmasta ja kustannuksista tiedotamme lähiaikoina.

Valkovuokkomatka
toteutetaan tänä keväänä vain Joensuusta 19.-20.5.2018. Majoittuminen on entiseen tapaan Jänisjärven rannalla Mustat Kivet –lomakylän mökeissä. Matkan hinta on 225€/henkilö ja alennus omasta viisumista on 75€. Jos aiot käydä kotikylällä Alahovin tienoolla, Kurikassa tai Pälksaaressa, on sinun hankittava oma kertaviisumi ja rajavyöhykelupa. Tämä viisumihakemus liitteineen on lähetettävä matkatoimistoon 15.2.2018 mennessä rajavyöhykeluvan käsittelyajan (3 kk) takia.
Otathan valkovuokkomatkalle mukaasi lapsia, lastenlapsia ja ystäviä sekä Pälkjärven aikaisia valokuvia. Lisätietoja matkasta saat esitteestä ja matkatoimistosta puh. 013 120 0133.

Valkovuokkomatkan sunnuntain ohjelmaan kuuluu Sortavalassa käynnin lisäksi opastettu tutustuminen Mestari luona –nimiseen museoon, joka on avattu elokuussa 2017. Museo sijaitsee 20 km:n päässä Sortavalasta Rautalahden kylän lähellä. Museorakennus muistuttaa 10. vuosisadan slaavilaista pirttiä. Nähtävänä on runsaasti mm. vanhoja koti- ja käsityövälineitä, astioita ja tuohiesineitä.

Jos tarvitset pikkuautokuljetusta kotikylään, ilmoita siitä 30.4. mennessä Maija Närhille
puh. 0400 588 490 tai s-postitse: maija.narhi@telemail.fi.

Huom. Jos olet merkinnyt v. 2017 liikuntasuoritukset, palauta lomake sihteerille 10.2. mennessä.

Ekumeenisia karjalaisia hengellisiä päiviä (10.-11.3.) ja talvisodan päättymisen muistotilaisuutta vietetään Lapinlahdella. Tarkempia tietoja on 22.11.2017 Karjalan Kunnaat –jäsenlehdessä.

Perinteinen virpomistapahtuma järjestetään to 22.3. klo 9 Carelicumissa Joensuussa. Tervetuloa!

Karjala –pilkki ja ulkoilutapahtuma järjestetään la 3.3.2018 Valamon luostarin alueella Heinävedellä. Pilkkimisen ohella osallistujat voivat hiihtää ja ulkoilla kauniissa luostarimiljöössä sekä tutustua halutessaan Valamoon koko viikonlopun ajan. Ilmoittautuminen pilkkikilpailuun: Kari Mironmäki p. 040 837 6879 tai Markus Rissanen, markus.rissanen@karjala-lehti.fi. Yöpymis- ja ruokailuvaraukset Valamon luostariin, myyntipalvelu@valamo.fi tai p. 017 570 1810. Tavataanko Valamossa!

Karjalan Liiton valtakunnalliset kesäjuhlat pidetään Kouvolassa 15.-17.6.2018. Karjalan luonto ja ympäristö on Karjalan Liiton tämän vuoden teemana, se tulee näkymään myös kesäjuhlien ohjelmatarjonnassa. Tuhansien karjalaisten juhla monen monine iloisine kohtaamisineen on kesän huippuhetkiä!

Pitäjäseuramme kesäjuhla ja vuosikokous pidetään 1.7.2018 Joensuun kerhotalossa. Päivän ohjelmasta saat tiedon toukokuun jäsenkirjeessä. Varaathan ajan jo nyt kalenteriisi!

Karjalaisseurojen P-K:n piiri järjestää teatterimatkan Lapinlahden Alapitkälle 8.7.2018 esitykseen ”Jaetun maan lapset”.  Tarina kertoo savolaisten ja karjalaisten kohtaamisesta ja sopeutumisesta v. 1944-1952.
Tarkempia tietoja saat toukokuun jäsenkirjeessä.

Rajan takaisella Karjalan alueella järjestetään turisteille kesän aikana suomalaisia kiinnostavia tapahtumia. Sortavalaan on tulossa karjalanpiirakan festivaali 16.6. ja Ruskealan marmoripuistoon musiikkifestivaali Ruskealan Symphony 10.-11.8. Mahdollisia lisätietoja luvassa toukokuun kirjeessä.

Luontoretki Karjalaan 27.-29.7.2018 järjestetään yhdessä Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistyksen kanssa. Matkan kohteet hinta- ym. tietoineen saat esitteestä ja Matkakarjalasta puh. 013 120 133.

Olemme saaneet joukkoomme uusia jäseniä: Tuija Mönkkönen (o.s. Karvonen ja Petri Pöllänen Hammaslahdesta, Aili Venäläinen (o.s. Hyttinen) Joensuusta, Anja Niini (o.s. Harakka) ja Jyrki Väänänen Helsingistä ja Juha Väänänen Vihtavuorelta. Toivomme, että kaikki uudet ja entiset jäsenemme tuntisivat ylpeyttä kuuluessaan karjalaiseen suurperheeseemme. Halauksia kaikille!

Tämän vuoden jäsenmaksutilisiirrot lähetetään toukokuun jäsenkirjeen yhteydessä. Jäsenmaksut ovat edelleen 25€/jäsen ja 15€/kannatusjäsen (maksaa liiton maksun toisen seuran kautta).

Onko sinun tai sukusi hallussa Pälkjärven aikaisia tiluskarttoja? Jos on, pyydämme sinua kopioimaan ne tai lähettämään sihteerille kopioitavaksi. Palautamme alkuperäiset tiluskartat sinulle. Kartat voit tuoda myös Joensuun tarinailtaan tai pääkaupunkiseutulaisten tapaamiseen Karjalatalolle.

Nyt sulje silmäsi. Laita vasen käsi oikean olkapääsi päälle ja oikea käsi vasemman olkapääsi päälle. Purista hellästi. Tunnetko halaukset? Se on sinulle Ystäväni!

Lämpimin ajatuksin toivomme sinulle ja läheisillesi voimia sekä ilon ja ystävyyden hetkiä!

Jouni Mönkkönen         
puheenjohtaja               
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi       
puh. 0500 276 696 

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi