Ajankohtaista:

Tulevia tapahtumia:

Jäsenkirjeet:

Pälkjärveläinen-lehti:

Esitelmät ja puheet:

2/2017

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY   

JÄSENKIRJE        2/2017       

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

Toukokuun koleat ilmat lumikuuroineen olivat estää valkovuokkomatkalaistemme pääsyn kotikylille. Muutamassa päivässä kylätiet kuitenkin sulivat sen verran, että käynnit onnistuivat lähes täydellisesti. Kevään ensimmäiset valkovuokotkin olivat puhjenneet meitä tervehtimään ja Karjalan käki kajautteli säveliään. Ikimuistoisia yhteisiä hetkiä koimme illanvietossa ja Suvivirttä laulettaessa kirkon raunioilla.

Pitäjäseurana meillä on ollut ilo ja kunnia järjestää matkoja menetetyille kotiseuduille sekä olla yhdyssiteenä suurelle joukolle Karjalasta ja karjalaisuudesta kiinnostuneille henkilöille.

Erityisen ilahduttavaa tämän kevään valkovuokkomatkalla oli kolmen nuoren (12, 13 ja 15v) mukana oleminen. He olivat lähteneet matkalle mielellään ja olivat kivasti mukana meiningissä. Koordinaattien ottaminen mummin lapsuuden paikoista oli poikien tärkeänä tehtävänä. Mummilla oli mukana paikoista otetut valokuvat, joita sai mielessään sijoittaa näkemäänsä maisemaan. Paikan päällä nähtynä kuullut tarinat alkavat elää. Kiitos kun olitte mukana!

Varaudu sinäkin ensi kevään valkovuokkomatkaa ajatellen ottamaan mukaasi lapsia ja lapsenlapsia tai ystäviä. Ota esille Pälkjärven aikaisia valokuvia, jotka sitten nappaat mukaan matkalle. 

Sata vuotta itsenäisyyttä ja itsepäisyyttä –teemalla kokoonnutaan Jyväskylään Karjalaisille kesäjuhlille 16.-18.6.2017. Joensuusta lähdemme juhlille pe 16.6. Illalla osallistumme Taulumäen kirkossa klo 17.45 alkavaan  Karjalaisen kansan messuun. Olisi mukava tavata esim. ennen messua kirkolla klo 17.15 tienoilla,  lauantaina ennen avajaisjuhlaa Paviljongilla, sunnuntaina torilla kulkueen järjestäytymispaikalla tai jossain muualla. Voit soittaa tapaamisesta Maijalle puh. 0400 588 490. Tavataan, halataan ja haastellaan!

Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhla pidetään su 2.7.2017. Juhlinnan aloitamme klo 9 kunniakäynneillä raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden  sankarivainajien muistomerkeillä, Rauhankatu 4. Tilaisuudessa puheen pitää Seppo Sarlund. Pälkjärven kirkonkello kutsuu juhlakansaa Pielisensuun kirkolle klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen. Päivän pääjuhla alkaa klo 13 kahvittelulla Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42 (Sepänkadun ja Sairaalakadun kulmassa). Ohjelmaan sisältyy puheita, yhteis- ja yksinlaulua, harmonikansoittoa, runonlausuntaa, arpajaiset ja lämminhenkistä yhdessäoloa.

Vieraaksemme juhlaan saamme Ylen  uutistoimittajan, kirjailija Matti Röngän, joka kertoo meille lapsuudestaan ja nuoruudestaan  Outokummussa, kirjojensa synnystä ja työstään uutistoimittajana.

Pälkjärveläinen –lehti nro 18/2017 ilmestyi toukokuussa. Lehdessämme on huomioitu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi antamalla puheenvuoro upeille pälkjärveläisille naisille, silti miehiä kokonaan unohtamatta. Naisia on kirjoittajina, haastateltavina ja muisteltavina. Tuloksena on riemukkaita tapahtumia ja tarinoita perheistä, naapureista ja ystävistä. Miesten tarinat liittyvät Pälkjärven aikaiseen kalastukseen ja metsästykseen.

Uuden lehden voit ostaa  kesäjuhlilla 8€/kpl. Aiemmin ilmestyneitä numeroita (7-17), on myös saatavana. Myyntipöydältämme voit ostaa  värillisiä asukaskarttoja, kirjoja, kortteja ja adresseja.

Pälkjärven pitäjäseura ry:n jäsenet kutsutaan sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään 2.7.2017 klo 12 alkaen Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42, Joensuu. Toivomme jäsenemme läheisineen ja ystävineen tervetulleeksi vuosikokoukseen sekä kesäjuhlien tilaisuuksiin aamuvarhaisesta lähtien!

Karjalaisseurojen P-K:n piiri järjestää  teatterimatkan Paukkajalle su 6.8. klo 15 Enon kesäteatterin esitykseen ”Kaiken takana on nainen”.  Näytelmä on hauska, Matin ja Tepon musiikin ympärille kirjoitettu ihmissuhdekomedia. Lähtö klo 13.15 Ylämyllyn Shelliltä ja klo 13.30 Siltakadun tai Koskikadun  matkailupysäkiltä. Matkan hinta 35€ sisältää kuljetuksen, pääsylipun ja väliaikakahvin. Ilmoittautumiset 15.7. mennessä  Maija Närhelle.

Syyskausi aloitetaan  ke 13.9. Lieksaan suuntautuvalla retkellä.
Tutustumme Vuonislahdessa  Eva Ryynäsen ateljeehen ja  Paaterin kirkkoon sekä Lieksassa  Pielisen museoon. Molemmissa kohteissa on opastus. Matkan hinta  45€ sisältää kuljetuksen, pääsyliput, opastukset ja ruokailun. Malisen bussin aikataulu: Liperi klo 8.15, Ylämylly 8.30, Joensuu/Siltakatu tai Koskikatu 8.45. Kyytiin pääset matkan varrelta etukäteen ilmoittamastasi paikasta. Ilmoittautumiset 21.8. mennessä Maija Närhelle.

Syyskauden tarinaillat Joensuussa:
- ke 11.10. fil.tohtori Jukka Partasen aiheena on ”Pälkjärven kotirintama talvi- ja jatkosodassa”
- ke 8.11. ilmoitetaan myöhemmin

Tarinaillat alkavat klo 18.15 ja ne pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu. Tavataan ja halataan!

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden tapaamiset:
- la 7.10. Keravan lausujat esittävät runonäytelmän Interreil 1939-1944
- 25.11.  fil.maisteri Hannu Heikkilän aiheena on ”Evakosta pienviljelijäksi – salmilaisen ortodoksiperheen elämää Lapinlahden Alapitkällä vuosina 1944-1974.

Tapaamiset pidetään Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs), Käpylänkuja 1, Helsinki. Asuitpa lähellä tai kaukana, olet  ystävinesi tervetullut lämminhenkisiin tapaamisiimme!

Olemme saaneet joukkoomme uusia jäseniä: Satu- Sisko Eloranta (o.s. Pakarinen) Kiihtelysvaarasta,  Tatu Heinaron Kirkkonummelta, Markku Hämäläisen Tohmajärveltä, Mikko Immosen Espoosta ja Raili Olkkosen Joensuusta. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaisen suurperheemme jäseniksi.

Viitenumerolliset jäsenmaksujen tilisiirrot lähetetään jäsenkirjeen yhteydessä (huomioitu 26.5. mennessä maksaneet). Jäsenmaksu on 25€ jäseneltä ja 15€ kannatusjäseneltä (maksaa liiton jäsenmaksun toisen seuran kautta), hoidathan maksun ajallaan, kiitos!

Jäsenrekisterimme pysyy ajan tasalla kun ilmoitat osoitteesi muutoksen (myös sähköisen) sihteerille, kiitos!

”Jonain päivänä olen puu, ja tuuli laulaa oksissani ja aurinko tanssii lehdilläni ja olen vahva ja kaunis kaikkina vuodenaikoina. Sillä elämä ei mene taaksepäin eikä viivy mennessä päivässä.” (Kahlil Cibran)

Huominen on toivoa täynnä, ilonhetkiä kesääsi!

Jouni Mönkkönen          
puheenjohtaja              
puh. 050 027 6696          
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi