Ajankohtaista:

Tulevia tapahtumia:

Jäsenkirjeet:

Pälkjärveläinen-lehti:

Esitelmät ja puheet:

2/2016

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY   

JÄSENKIRJE  2/2016  1.6.2016

Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

”Karjalan kunnailla käköset ne kukkuu Luojansa kunniaksi laulaa… Karjalan kunnailla kellot ne soittaa kutsuen kirkkoon kansaa…” Nämä karjalaisen kansan messuun sanat nousevat mieleen valkovuokkomatkaa muistellessa. Sankarihaudoilla kajautettiin ”Soi kunniaksi Luojan” ja kirkon  rappujen tuntumassa perinteisesti Suvivirsi. Karjalainen suurperheemme läheisineen sai nauttia matkasta täysin rinnoin.

Kesän mittaan on monia karjalaisten järjestämiä juhlia ja matkoja tarjolla. Valtakunnalliset Komiat Karjalaiset kesäjuhlat pidetään 17.-19.6. Seinäjoella. Joensuusta saavumme juhlille jo 17.6. Jos olet maisemissa, tule tapaamaan meitä klo 18 yhteislaulutilaisuuteen os. Kampusranta, Kalevankatu 35.  Karjalaisella torilla, lauantain avajaisjuhlassa tai sunnuntain päiväjuhlassa, toivottavasti tavataan.

Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhla pidetään su 10.7.2016.
Juhlapäivä alkaa perinteen mukaan klo 9 kunniakäynneillä raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeillä, Rauhankatu 4.  Tilaisuudessa puheen pitää Tuomo Nenonen. Pielisensuun kirkolla, jossa Pälkjärven kirkonkello kutsuu kirkkokansaa klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen, voit halutessasi osallistua. Pääjuhla alkaa klo 13 kahvittelulla (vapaaehtoinen kahvimaksu) Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42
(Sepänkadun ja Sairaalakadun kulmassa). Tervehdyssanat esittää Jouni Mönkkönen, kirjailija Heikki Turunen pitää ”tarinatuokion”, musiikista vastaa Laulun Ystävät Marita Penttisen johdolla, Pirkko Myller lausuu runon ja päätöspuheen pitää Paavo Valonen. Juhlan juontaa Kirsti Sälli.

Pälkjärven pitäjäseura ry:n jäsenet kutsutaan sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään 10.7.2016 klo 12 alkaen Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42. Toivomme jäsenemme ystävineen tervetulleiksi vuosikokoukseen sekä kesäjuhlien tilaisuuksiin! Kirjailija Heikki Turunen odottaa tapaavansa pälkjärveläisten tarinoiden kertojia, ota rohkeasti yhteyttä.

Pälkjärvelainen-lehti  nro 16/2016 ilmestyy kesäjuhlille ja sitä myydään 8 €/kpl. Myös vanhoja numeroita ja muita seuran tuotteita  on myytävänä kesäjuhlassamme.

Pitäjäseurassa on parhaillaan menossa karttahanke. Sen tavoitteena on merkitä jokaisen asumuksen sijainti niin tarkasti, että myös seuraavat sukupolvet löytävät suvun entiset asuinpaikat. Pitäjäläisten toivotaan kotikylillä käydessään merkitsevän ylös kotipaikkansa ja muiden paikkojen koordinaatit ja tieto signaalin tarkkuudesta jos on tiedossa. Älykännykät ja muut tekniset laitteet ovat tässä tarkoituksessa käyttökelpoisia ja helppokäyttöisiä. Kesäjuhlassa on nähtävänä uusin värillinen asukaskartta v. 1936 (koko 105 x 74 cm). Samaa karttaa A3-koossa on myytävänä 10 €/kpl sekä kesäjuhlassa että pääkaupunkiseudun tapaamisissa. Paikkatietoja voi toimittaa Piia Riikoselle (riikonen.piia@gmail.com) ja Paavo Valoselle (pvalonen@hotmail.com, puh. 0500 605 189). Paavo on tavattavissa myös kesäjuhlassa. 

Karjalaisseurojen P-K:n piiri järjestää kesän aikaan kaksi teatterimatkaa. Su 24.7. klo 14 Viinijärvelle musiikkiteatteriesitykseen ”Kruuga, karjalaiset lauluhäät”. Lähtö Joensuusta klo 12.30 Siltakadun matkailu-pysäkiltä Liperin kautta Viinijärvelle. Matkan hinta 35 € sisältää bussikuljetuksen, pääsylipun ja väliaikakahvin. Ilmoittautumiset 1.7. mennessä Maija Närhelle (maija.narhi@telemail.fi, puh. 0400588490).

Toinen matka suuntautuu Paukkajalle su 14.8. klo 14 Enon kesäteatteriesitykseen ”Päivänsäde, minä ja menninkäinen”. Näytelmä on kertomus Reino Helismaasta ja sitä tahdittavat Helismaan sanoittamat ikivihreät laulut. Lähtö Joensuusta klo 12.30 Siltakadun matkailupysäkiltä. Matkan hinta 34 € sisältää kuljetuksen, pääsylipun ja väliaikakahvin. Ilmoittautumiset 20.7. mennessä Maija Närhelle.

Syyskausi aloitetaan  ke 14.9. Punkaharjulle suuntautuvalla retkellä. Pääkohteina tulevat olemaan Lusto – Suomen metsämuseo ja uusittu Punkaharjun Valtionhotelli. Molemmissa kohteissa on opastettu kierros. Valtionhotellin esittelykierroksella nautitaan aluksi villiyrttidrinkki ja sen jälkeen kuullaan paikan tarinoita ja historiaa. Kierroksen jälkeen nautitaan ruhtinaallinen lounas. Matkan hinta on noin 80 €/henkilö. Malisen bussin aikataulu: Ylämylly/Shell klo 7.30, Joensuu/Siltakatu 7.45, Siion 7.50, Eväskontti 7.55 ja edelleen Reijolan kautta 6-tielle (Honkavaara-Tolosenmäki-Punkaharju). Kyytiin voi nousta etukäteen ilmoitetusta paikasta matkan varrelta. Ilmoittautumiset Maija Närhelle 22.8. mennessä.

Syksyyskauden tarinaillat Joensuussa:

  • ke 12.10. historiantutkija Jani Karhun aiheena on ”Karjalaisuus Pyhäselässä”. Teemaan sisältyy pälkjärveläisten asuttaminen paikkakunnalle,
  • marraskuun illassa 9.11. lehtori, FL Matti Kososen aiheena on ”Suomen marssiopas Itä-Karjalaan”.

Tarinaillat alkavat klo 18.15 ja ne pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu. Tervetuloa mukaan! Tapahtumista ilmoitetaan sanomalehti Karjalaisen sunnuntain numeroissa järjestörivit-palstalla.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden tapaamiset:

  •  la 1.10. sotahistorioitsija Hannu Taunulan aiheena on ”Tali-Ihantalan suurtaistelu”
  • la 26.11. on suunnitteilla ohjelmallinen pikkujoulu ruokailuineen.

Tapaamiset pidetään Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs), Käpylänkuja 1, Helsinki!  Tervetuloa  läheltä ja kaukaa  iloisiin ja lämminhenkisiin tapaamisiimme!

Olemme saaneet joukkoomme uusia jäseniä: Anne Elovaara (o.s. Miikkulainen), Paavo Repo ja Raija Repo (o.s. Laakso) Espoosta, Riitta Immonen (o.s. Koljonen) Joensuusta, Terttu Korhonen (o.s. Koljonen) Lappeenrannasta, Seija Miettinen (o.s. Turkulainen) Kaskisista, Marita Multanen (o.s. Vänskä) Helsingistä, Olli-Pekka Sistonen Korialta, Tuula Tiihonen (o.s. Niiranen) Kuopiosta ja Liisa Voutilainen Ruhtinansalmelta. Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaisen suurperheemme jäseniksi!

Viitenumerolliset  jäsenmaksujen tilisiirrot lähetetään jäsenkirjeen yhteydessä (huomioitu 24.5. mennessä tarinailloissa tai muutoin maksaneet). Jäsenmaksu on 20 € jäseneltä, toivomme sinun hoitavan maksusi ajallaan, etukäteen kiitellen! Karjalan Liitolle ja piirille olemme jo maaliskuussa maksaneet jokaisesta jäsenestä 14 €, sinustakin. Jos sinulla ei ole jostain syystä aikomustakaan maksaa jäsenmaksua, ole ystävällinen ja ilmoita siitä sihteerille. Muussa tapauksessa kahden huomautuksen jälkeen tulee  pöytäkirjaan maininta ”poistetaan jäsenyydestä maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi”. Mikäli tarvitset lykkäystä maksun suorittamiseen, asia järjestyy kun vain ilmoitat.

Kun osoitteesi muuttuu tai sinulla on sähköposti, jota et ole ilmoittanut, laita siitä sihteerille viesti, kiitos.

Mikä on terveellisin ihmelääke? No tietenkin halaaminen. Se saa sinut voimaan paremmin, helpottaa nukahtamista, se virkistää ja nuorentaa, sillä ei ole epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Halaaminen tekee hyvät päivät vieläkin paremmiksi ja mahdottomatkin päivät ihan siedettäviksi. Kokeiltu on, tee sinä samoin.

Halauksin toivomme sinulle ja läheisillesi Iloa ja voimia kesään!

Jouni Mönkkönen          
puheenjohtaja              
puh. 050 027 6696          
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi