1/2016

PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY

JÄSENKIRJE    1/2016   5.2.2016


Hyvät Ystävät lähellä ja kaukana!

Helmikuun myötä päivät alkavat valostua ja pidentyä. Talven selkä alkaa taittua, ja leudolla säällä ilmassa on jo tuulahdus kevättalven lempeyttä. Suojasään myötä syntyy puiden oksiin jäähelmiä, jotka kimaltavat kauniina auringonsäteiden osuessa niihin. Kuinka kaunis onkaan talvinen luontomme!

Vielä tämän vuoden jatkuu Karjalan Liiton teema ”karjalainen sanankäyttö – haastellaan kun tavataan”. Seuramme tarinailloissa ja Karjalatalon tapaamisissa sekä Pälkjärveläinen –lehteä julkaisemalla toteutetaan seurassamme vuoden teemaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Vuoden karjalainen ruoka on täytetty porsaanseläke ja leivonnainen on sulhaspiirakka eli keitinpiiras. Ohjeet on julkaistu Karjalan Kunnaat jäsenlehdessä 18.11.2015. Ainakin keitinpiiraan teko on helppoa, kannattaa kokeilla.

Kevätkauden seuraavat tarinaillat Joensuussa os. Yläsatamakatu 7 B II krs:
- ke 10.2. Tutkija Yuri Shikalovin aiheena on ”Venäläinen Viipuri 1940 luvulta 2000 luvulle”
- ke 9.3. Laboratoriomestari Esko Malinen luennoi aiheesta ”Sotavangit Suomessa jatkosodan aikana ja heidän kurjat kohtalonsa”
- ke 13.4. Kirjailija, lehtori FL Matti Kosonen valottaa historiateoksen ”Agenttikoulun naiset” tutkimustietoa, Lottana vakoilijoiden ja kaksoisagenttien keskellä.
- ke 11.5. virittäydytään kesän viettoon runojen ja laulujen siivittämänä.
 
Tarinaillat alkavat klo 18.15. tervetuloa mukaan! Tapahtumistamme ilmoitetaan sanomalehti Karjalaisen sunnuntain numeroissa järjestörivit palstalla.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapaamiset v. 2016 Karjalatalon Laatokka-salissa (2. krs)
os. Käpylänkuja 1, Helsinki seuraavan aikataulun mukaan:
- la 6.2. Filosofian tohtori Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen nainen
- la 16.4. Laboratoriomestari Esko Malinen: Neuvostoliittolaiset sotavangit Suomessa 1941-1944 sekä vankien kovat kohtalot vankileireillämme.
- la 1.10. tapaamisen aihe on vielä avoin
- la 26.11. suunnitteilla ohjelmallinen pikkujoulu ruokailuineen.

Suunnitteilla on myös kevätretki johonkin lähiseudulle, mahdollisesti Hyrsylänmutkaan.

Tilaisuuksissamme niin Joensuussa kuin Helsingissäkin kahvitellaan, järjestetään arpajaiset ja myydään Pälkjärveläinen –lehteä 7€/kpl sekä muita tuotteitamme. Tule mukaan lämminhenkisiin tapaamisiimme!

Valkovuokkomatka Helsingistä toteutetaan 13.-15.5.2016
. Lähtö Helsingin rautatieas. klo 07:00. Matkan hinta lähtijämäärästä riippuen 335-380€/henkilö (alennus omasta viisumista 75€). Matkan tarkemmat tiedot saat liitteen esitteestä.

Valkovuokkomatka Joensuusta toteutetaan 14.-15.5.2016.
Molempien matkojen majoittuminen ruokailuineen ja illanviettoineen on Jänisjärven rannalla Mustat Kivet –lomakylässä. Matkan hinta on 200€/henkilö ja alennus omasta viisumista on 75€. Jos aiot käydä kotikylällä Pälksaaren suunnalla, on sinun toimitettava matkatoimiston lähettämä viisumianomus ryhmäviisumia ja rajavyöhykelupaa varten 1.3. mennessä matkatoimistoon, muussa tapauksessa  asiapaperit toimitetaan 15.4. mennessä.

Molempien matkojen kotikylissä käynnit toteutetaan lauantaina 14.5. Jos tarvitset pikkuautokuljetusta, ilmoita siitä 30.4. Maija Närhelle puh. 0400 588 490 tai s-postitse: maija.narhi@telemail.fi.

Ekumeenisia karjalaisia hengellisisiä päiviä (12.-13.3.) ja talvisodan päättymisen muistotilaisuutta (13.3.) vietetään Lappeenrannassa. Hengelliset päivät alkavat la 12.3. Ortodoksisen seurakunnan seurakuntasali Linnoituksessa klo 13 teemalla karjalainen hengellinen toiminta –karjalainen hengellinen sana. Iltatilaisuudet alkavat klo 18 Virsi-iltana Lappeenrannan kirkossa ja Ortodoksisella ehtoopalveluksella Lappeenrannan Jumalansynnyttäjän Suojeluksen kirkossa. Tarkemmin seuraavassa Karjalan Kunnaat
–jäsenlehdessä.

Karjalainen virpomistapahtuma järjestetään to 17.3. klo 10 Carelicumissa Joensuussa. Tervetuloa!

Karjalan Liiton valtakunnalliset kesäjuhlat pidetään Seinäjoella 17.-19.6.2016. Karjalaisseurojen P-K:n piiri järjestää matkan juhlille. Bussi kulkee reittiä Joensuu, Kuopio, Viitasaari, Lapua, Seinäjoki. Otamme sinut kyytiin matkan varrelta ilmoittamastasi kohteesta. Matkan hinnaksi tulee noin 170€, sisältäen kuljetuksen ja majoituksen aamiaisineen kahdeksi yöksi. Ilmoittautumiset 25.2. mennessä (majoitusvarauksen takia)  Maija Närhelle. Jos et tarvitse majoitusta Seinäjoella, voit varata pelkän kuljetuksen, bussiin mahtuu 45 henkilöä. Lähde näkemään ja kokemaan kesän sykähdyttävintä tapahtumaa tuhansien karjalaisten ja karjalaisuuden ystävien kanssa!

Jäseniltä tulleen toiveen mukaan järjestetään kylpylämatka Saarenmaalle 7.-13.8.2016. Lähtö Joensuusta Siltakadun matkailupysäkiltä 7.8. klo 06:00. Puolihoitopaketti sisältää: majoitus kahden hengen huoneessa, illallinen su, aamiainen, lounas tai illallinen, 2 terveyshoitoa päivässä, lääkärin vastaanotto, uima-altaan ja saunan käyttö. Elokuussa kesä on parhaimmillaan ja näin ollen pääsemme nauttimaan runsaiden hoitojen lisäksi lomakohteemme kauniista luonnosta ja rauhallisesta ympäristöstä.  Hinta lähtijämäärästä riippuen 525-550€/henkilö (bussi mukana koko matkan ajan, joten meillä on mahdollisuus omiin retkiin). Varaukset ja tarkemmat tiedot: MatkaKarjala puh. 013-120 133.

Olemme saaneet uusia jäseniä joukkoomme: Hilkka Evesti (o.s. Saukkonen) Joensuusta, Martti Härkönen Lahdesta, Antti Jakobsson Keravalta, Anneli Saaristo (o.s. Kuronen) Karjaalta ja Jouko Tarvainen Reijolasta (Joensuu). Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Tämän vuoden jäsenmaksutilisiirrot lähetetään seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä toukokuussa.

Muistin virkistystä! Seurallamme on myynnissä runsaasti omia painotuotteita: Pälkjärveläinen –lehden numeroita 5-15 (7€/kpl), Päläkjärven pätinäkuntoo, murresanakirja 15€, Sattumuksia Pälkjärven pitäjästä 5€, Pälkijärven pitäjäs (näköispainos vuodelta 1891) 8€, postikortteja Pälkjärveltä, Martti Kilpirannan piirtämä uniikkikorttisarja 1€/kortti, seuramme painattama adressi 10€/kpl – käy sekä onnitteluun että osanottona suruun. Postitse lähetettäviin tuotteisiin lisätään postikulut. Tilauksia ottaa vastaan Maija Närhi.

Jos sait tämän kirjeen tavanomaisen postin kautta ja jos sinulla on olemassa sähköpostiosoite, ole ystävällinen ja ilmoita siitä sihteerille os. maija.narhi@telemail.fi – etukäteen kiitellen! Ilmoittaminen kannattaa, koska ylimääräiset ja pikaisesti tiedotettavat asiat laitetaan vain sähköpostin välityksellä. Muistathan ilmoittaa myös muuttuneet yhteystietosi.

Hyvää tulevaa ystävänpäivää ja talven jatkoa sinulle rakas Ystävä läheisinesi! Otetaan kiitollisina vastaan jokainen vuodenajan päivistä pakkasineen, sateineen ja auringonpaisteineen, tervehditään ystäviä hymyllä ja pannaan osa sielustamme jokaiseen kädenpuristukseen.

Lämmöllä tervehtien

Jouni Mönkkönen          
puheenjohtaja              
puh. 050 027 6696          
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi