2/2015


PÄLKJÄRVEN PITÄJÄSEURA RY   

JÄSENKIRJE 2/2015  28.5.2015


Hyvät ystävät lähellä ja kaukana!

Vie sinne mun kaihoni pohjaton, näin lauletaan. Toukokuinen valkovuokkomatkamme oli monelle toiveiden täyttymys käydä omilla juurillaan kauniissa Karjalassa. Pälkjärvellä valkovuokot toivottivat matkalaiset tervetulleiksi kuin morsian häävieraansa. Yhteiset kohtaamiset ovat tärkeä osa matkaamme. Illanvietossa Jänisjärven rannalla meitä viihdytti hanurillaan Juri Akulov. Ohjelmassa oli myös kylien välinen kolmen lajin kisailu (tasajalkahyppy eteen ja taakse sekä saappaanheitto), arpajaiset ja yhteislaulua.

Sunnuntaina tutustuttiin Sortavalan uuteen kirjastoon ja osa matkalaisista osallistui myös opastetulle kiertoajelulle. Paluumatkalla nautimme maittavan keittolounaan kahveineen Ruskealan Herrankukkarossa. Sankarihaudoilla piti seuramme oma pappi Timo Leskinen kaatuneitten muistopäivän hartaushetken. Kirkon rappujen tuntumassa kuultiin Pirkko Myllerin lausuma runo ”Kotiseudun kirkko”. Suvivirsi kaikui nyt todellisen suurkuoron esittämänä kun pääkaupunkiseutulaiset ja joukko muita matkaajia liittyi mukanaan.

Karjalaisilla juhlinta on verenperintöä. Valtakunnalliset Karjalaiset kesäjuhlat pidetään 13.-14.6. 2015 Hyvinkäällä teemalla ”Tuutha siekii Hyvinkääl!” Tulossa ollaan ja toivottavasti tavataan!

Evakkoäiti-muistomerkin paljastustilaisuus on pe 5.6. klo 13 Käpylässä Karjalatalon edustalla
. Tarkemmat tiedot 20.5. ilmestyneessä Karjalan Kunnaat –jäsenlehdessä. Osallistu mahdollisuuksiesi mukaan.

Pälkjärven pitäjäseuran kesäjuhla pidetään su 12.7.2015. Juhlapäivä alkaa klo 9 kunniakäynneillä raja- ja laatokankarjalaisten sekä Karjalaan jääneiden sankarivainajien muistomerkeillä, Rauhankatu 4. Tilaisuuden puheen pitää Seppo Sarlund. Pielisensuun kirkolla klo 10 alkavaan jumalanpalvelukseen voit halutessasi osallistua. Pääjuhla alkaa klo 13 kahvittelulla (vapaaehtoinen kahvimaksu) Joensuun Kerhotalolla, Sepänkatu 42 (Sepänkadun ja Sairaalakadun kulmassa). Tervehdyssanat esittää Jouni Mönkkönen ja juhlapuheen pitää Aaro Mensonen. Musiikkielämyksiä tarjoaa kansanlaulaja Emilia Kallonen ja päätöspuheen  pitää Maija Boshkov. Juhlan juontaa Kirsti Sälli.

Pälkjärven pitäjäseura ry:n jäsenet kutsutaan sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään 12.7.2015 klo 12 alkaen Joensuun Kerhotalolla. Toivomme jäsenemme ystävineen tervetulleiksi vuosikokoukseen sekä kesäjuhlien tilaisuuksiin!

Kesäjuhlassamme on myytävänä
Pälkjärveläinen –lehtiä (no 5-14) ja muita tuotteitamme: murresanakirja Pälkjärven pätinäkuntoo 15 €, Sattumuksia Pälkjärven pitäjästä 5 €, Pälkijärven pitäjäs (näköispainos vuodelta  1891) 8 €, Postikortteja Pälkjärveltä, Martti Kilpirannan piirtämä uniikkikorttisarja 1 €/kortti ja seuramme omia adresseja, jotka soveltuvat sekä onnitteluun että osanottona suruun 10 €/kpl. Sihteeri lähettää tuotteita myös postin kautta, jolloin hintaan lisätään postikulut.

Syyskausi aloitetaan retkellä luostareitten hiljaisuuteen ke 9.9.2015.
Ohjelmaan kuuluu opastettu kierros Lintulan Nunnaluostarissa ja kahvit pullan kera. Valamossa on luostarikierros, lounas kahvila-ravintola Trapetsan noutopöydästä ja viinehtimökierros maistajaisineen. Lopuksi vapaata aikaa Trapetsan herkkujen ja muiden tuliaisostosten tekoon. Matkan hinta on lähtijämäärästä riippuen 50-58 €/henkilö. Malisen bussin aikataulu: Joensuu/Siltakatu klo 8.30, Siion 8.35, Eväskontti 8.40, Ylämylly/Shell 8.55 ja Liperi/mh 9.10 ja matkan varrelta sopimuksen mukaan. Ilmoittautumiset Maija Närhelle 20.8. mennessä.

Syyskauden tarinaillat Joensuussa:

Ke 14.10. kertoo Toivo Konttinen Hyrsylän evakuoinneista ja vankileireistä, jonne Hyrsylään jääneet oli sijoitettu. Tarinaillassa 11.11. keskustellaan pälkjärveläisten ruokamuistoista koulussa, kotona ja juhlissa. Valmistauduthan kertomaan muistojasi!

Tarinaillat alkavat klo 18.15 ja ne pidetään os. Yläsatamakatu 7 B II krs, Joensuu. Tervetuloa mukaan!
Tapahtumistamme ilmoitetaan sanomalehti Karjalaisen sunnuntain numeroissa järjestörivit-palstalla.

Toimintamme kehittämiseksi olemme päättäneet tehdä jäsenkyselyn siitä, minä päivänä seuraavista voisit parhaiten osallistua perinteisiin tarinailtoihimme:
vaihtoehto 1 kuukauden 2. keskiviikko klo 18.15 (nykyinen aika)
vaihtoehto 2 kuukauden 2. lauantai klo 13
vaihtoehto 3 kuukauden 2. sunnuntai klo 13

Toivomme sinun kertovan mielipiteesi 30.6. mennessä sihteerille puh. 040 058 8490 tai sähköpostios. maija.narhi@telemail.fi tai postitse os. Pälkjärven pitäjäseura/Maija Närhi, Teljotie 8, 80160 Joensuu.

Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten syyskauden tapaamiset:
- toimittaja-kirjailija Anne Kuorsalon aiheena 3.10. on ”Evakon pitkä vaellus – sodan jaloista jälleenrakentajiksi”,
- fil.tohtori Jukka Partanen tulee 28.11. kertomaan 1918 tapahtumista.
Tapaamiset pidetään Karjalatalolla, Käpylänkuja 1, Helsinki. Tervetuloa läheltä ja kaukaa tapaamisiimme!

Olemme saaneet uusia jäseniä  joukkoomme: Airi Hakasalo (o.s. Nenonen), Paula Jääskeläinen ja Mervi Soininen Helsingistä, Lea Hirvonen (o.s. Saastamoinen) Lappeenrannasta, Tuula Jäderholm (o.s. Turkulainen) Söderkullasta, Tarmo Parvela Joensuusta, Eino Nissinen Vantaalta, Auli Ryynänen Leppävedeltä, Lasse Saastamoinen Turusta ja Seija Äystö Jyväskylästä.  Olette lämpimin halauksin tervetulleita karjalaiseen suurperheeseemme!

Viitenumerolliset jäsenmaksujen tilisiirrot lähetetään jäsenkirjeen yhteydessä (huomioitu 25.5. mennessä tarinailloissa tai muutoin maksaneet). Jäsenmaksu on 20 € jäseneltä, hoidathan maksun ajallaan, kiitos! Olemme jo maaliskuussa maksaneet jokaisesta jäsenestä Karjalan Liitolle ja piirille yht. 14 €, sinustakin. Jos saat tilisiirron ja olet maksanut jo jäsenmaksun, ilmoitathan siitä heti. Tekevälle tulee virheitäkin. Mikäli sinulla ei ole tarkoituskaan maksaa jäsenmaksua, ole ystävällinen ja ilmoita siitä sihteerille. Kahden huomautuksen jälkeen teemme päätöksen nimen poistamisesta jäsenluettelosta.

Hyvä Ystävä, oletko saanut tarpeeksesi puhelimitse tuleviin tarjouksiin? Erinomainen konsti vapautua puheluista on ilmoittaa markkinakielto palvelunumeroon 0600 13404. Puhelu maksaa vain 39 snt + paikallispuhelumaksu. kielto on voimassa 3 vuotta. Tehoaa, kokemusta on!

”Kaikk’ on niin hiljaa mun ympärilläin, kaikk’ on niin hellää ja hyvää.
Kukat suuret mun aukeevat sydämessäin ja tuoksuvat rauhaa syvää”

Näillä Eino Leinon sanoilla toivomme sinulle ja läheisille hyvää kesää!
Tapaamisiin!

Jouni Mönkkönen          
puheenjohtaja              
puh. 050 027 6696          
jouni.monkkonen@kiinteistokaksikko.fi

Maija Närhi
sihteeri
040 0588490
maija.narhi@telemail.fi