Valkovuokkomatka 18.-19.5. 2019 ja retki Valamoon

 • Kevään valkovuokkomatkan yhteyteen on suunniteltu retki Valamoon. Tarkemmat tiedot tästä myöhemmin, kun ohjelma varmistuu. Matkasta kiinnostuneet voivat jo ilmottautua sihteeri-Maijalle.

Tietosuoja

 • Karjalan Liiton jäsenrekisteri muodostuu liiton jäsenistä, jäsenyhteisöstä sekä jäsenseurojen henkilöjäsenistä, jota liitto ylläpitää ja käyttää. Jäsenseurat ovat ulkoistaneet Karjallan Liitolle tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimet. Jos joku  seuramme henkilöjäsenistä kysyy tietosuoja-asetuksen selosteeseen merkittyjä omia tietojaan, on ne saatavana seuramme sihteeriltä Maija Närheltä puh. 0400 588 490.

 • https://www.karjalanliitto.fi/media/karjalan_liiton_rekisteriseloste_230518.pdf

Juhlamatka Haapsalu - Vormsi 2.- 5.9.2019

 • Matkan hinta 292 euroa henkilö puolihoidolla. Ensimmäiset 40 henkeä mahtuu mukaan. Ilmottautumiset Maija Närhelle puh. 0400 588 490. Matkan ohjelmasta tarkemmin myöhemmin.

Mitä tehdä vanhoilla valokuvilla?

Onko hallussasi vanhoja valokuvia, jotka ovat käyneet itsellesi tarpeettomiksi? Et ehkä edes tiedä, keitä kuvissa on. Kuvissa voi olla repeämiä ja tahroja. Mitä tehdä?

Pitäjäseura ottaa mielellään vastaan vanhoja Pälkjärveen tai pälkjärveläisiin liittyviä valokuvia. Vaikka et itse tunnistaisikaan henkilöitä ja tapahtumia, kuvistasi voi olla paljon iloa ja hyötyä monelle muulle, sillä joku muu voi tunnistaa kuvistasi omia esivanhempiaan ja muita heimolaisiamme. Pitäjäseura hankkii vanhoihin valokuviin tunnistustietoja mm. pitämällä niitä esillä tapahtumissaan ja nettisivuillaan. Lisäksi valokuvia voidaan käyttää pitäjäseuran julkaisuissa (aina lähde mainiten).

Pitäjäseura voi luovuttaa vanhoja valokuvia aikanaan eteenpäin Pohjois-Karjalan museolle, mutta silloinkin turvataan sekä valokuvien luovuttajan että pitäjäseuran käyttöoikeudet valokuviin.

Pitäjäseuralle ja Pohjois-Karjalan museolle kertyy näin ajan myötä arvokas kokoelma Pälkjärvi-aiheisia valokuvia.

Ota yhteyttä pitäjäseuran sihteeriin Maija Närhiin! (Teljotie 8, 80160 Joensuu; puhelin 0400 588 490; email: maija.narhi [ät] palkjarvi.fi)

 

Pälkjärven karttahanke

Kaikki merkitsemään kotipaikan koordinaatteja

Pitäjäseurassa on parhaillaan menossa karttahanke. Hankkeen tavoitteena on merkitä jokaisen asumuksen sijainti kartaan niin tarkasti, että myös seuraavat sukupolvet löytävät suvun entiset asuinpaikat. Jokaisen pitäjäläisen apu on tarpeen, jotta hanke onnistuu mahdollisimman hyvin.

Useat pitäjäläiset ovat ottaneet jo aiemminkin ylös oman kotipaikkansa koordinaatit. Nyt toivotaan muidenkin pitäjäläisten kotikylillä käydessään merkitsevän ylös oman kotipaikkansa, naapureiden ja muiden tärkeiden paikkojen koordinaatteja. Tärkeitä paikkoja voivat olla koulut, isot kivet ja muut maamerkit. Myös tieto signaalin tarkkuudesta on hyvä merkitä, jos se on tiedossa.

Toimittakaa ystävällisesti kaikki koordinaatit ja myös niiden mahdollinen tarkkuus Piia Riikoselle osoitteeseen riikonen.piia@gmail.com tai Paavo Valoselle osoitteeseen pvalonen@hotmail.com Pitäjässä on useita samannimisiä sukuja ja henkilöitä, joten kertokaa samalla myös se, kenen talosta on kyse ja missä kylässä talo on.

Latausohje

Älykännykät ja muut tekniset laitteet ovat koordinaattien keräämisessä käyttökelpoisia ja helppokäyttöisiä. Alla on ohje, kuinka voit ladata puhelimeesi esimerkiksi sen GPS-sovelluksen, joka on koettu toimivaksi ja helppokäyttöiseksi aiemmilla matkoilla. Toistaiseksi ohje on vain androidpuhelimille (sama sovellus löytyy iPhonen Apple Storesta).

 

 

 

Katso kartan nykytilanne

Löydät Pälkjärven kartan vuodelta 1936 kohdasta Pälkjärvi/Kartta 1936. Tutki sitä ja lähetä korjaus- ja täydennysehdotuksiasi.

Kävitkö pyhäkoulua? Muistatko rippijuhlasi? Kerro meille.

Hyvät heimolaiset,

Joulukuussa 2018 ilmestyy Pälkjärveläisen numero, johon kerätään muistitietoa ja muuta aineistoa erityisesti "kirkollisista" aiheista ja tapahtumista 100 vuotta sitten, mutta kaikki muutkin jutut ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita.

Kirkollisuus on tarkoitus käsittää hyvin laveasti eli muistelut voivat olla mitä vain kirkkoon ja uskontoon liittyvää. Myös valokuvat ovat erittäin tarvetulleita. Tässä on virikkeeksi esimerkinomaista luetteloa aiheista, joita muistella:

 • Toimitukset ristiäisistä hautajaisiin. Missä ja miten lapset kastettiin? Vihittiinkö parit kirkossa, pappilassa vai kotona?
 • Kävitkö pyhäkoulua? Kuka siellä opetti ja mitä siitä muistat?
 • Miten rippikoulua käytiin ja miten ripillepääsyä juhlistettiin?
 • Miten muistat kirkon, pappilan tai hautausmaat?
 • Mitä muistetaan eri henkilöistä, esim. papeista, lukkareista ja haudankaivajista? Entä oliko pitäjässä maallikkosaarnaajia ja kierteleviä saarnamiehiä?
 • Minkälaisia uskonsuuntauksia pitäjässä oli? Oli luterilainen kirkko, mutta toimivatko kirkon sisällä taikka ulkopuolella olevat uskonsuuntaukset "lahkot" Pälkjärvellä?
 • Mikä oli syntiä ja mitä siitä seurasi? 
 • Mitkä teot oli hyveitä, entä paheita?
 • Mitä uskonasioista opetettiin kirkossa, koulussa ja kotona? Kuka opetti kotona?
 • Luettiinko kotona ruokarukous tai iltarukous, veisattiinko virsiä?
 • Käytiinkö kirkossa muulloinkin kuin jouluna?
 • Pidettinkö kylillä kinkereitä?
 • Pitikö sunnuntaisin käyttäytyä hillitysti?
 • "Kärsi, kärsi, kärsi vuan, kuoltuus kirkkaamman ruunun suat." Mitä muita sanontoja liittyi uskonasioihin, toimituksiin, henkilöihin? 

Sata vuotta sitten elettiin sisällisodan ja sen jälkiselvittelyjen aikoja. Samana vuonna sai alkunsa myös moni myönteinen perinne ja syntyi monta esivanhempaa, jota suvuissa edelleen muistellaan. Kerro omia tai perheesi muistoja.    

Muistathan, että "Meidän juhlat" -palstalla julkaisemme valokuvia omanheimolaistemme kastejuhlista, syntymäpäivistä, häistä, sukukokouksista, tupaantuliaisista, kotiseutumatkoista ja muista juhlahetkistä. Jaa nämä iloiset asiat kanssamme ja lähetä valokuvia. 

Monen monta henkilöä on vielä haastattelematta ja monen perheen tarina kertomatta. Jotta mahdollisimman paljon ehtisimme tallentaa "mennyttä maailmaa", haastattele itse vanhaa pälkjäveläistä tai ota yhteys lehden toimituskuntaan. Järjestämme mielihyvin haastattelun.  

Aineistot seuraavaan numeroon pyydetään toimittamaan viimeistään 30.9.2018.

Otamme kiitoksella vastaan juttusi tai juttuvinkkisi. Lehden sisältö riippuu siitä, mitä ideoita, juttuja ja valokuvia saamme teiltä! 

Siispä muistellaan, haastatellaan ja kirjoitellaan kuulumisia!

 

Toimituskunta

psta Kirsti

 

Pälkjärvi-ryhmä facebookissa

Facebookiin on perustettu Pälkjärvi-ryhmä 18.5.2014 bussissa valkovuokkomatkalta Helsinkiin palatessa.

Ryhmä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/groups/836289516382937/

Ryhmä on tarkoitettu kaikille niille, joiden sukujuuret - vanhemmat, isovanhemmat ja muut juuret - ovat Pälkjärvellä tai jotka muuten vaan ovat paikasta kiinnostuneet.

Tervetuloa ryhmään!

Galleria

Galleriassa on nyt 1070 kuvaa (tilanne 5.9..2015) jaoteltuna aiheiden mukaan 29 albumiin. Uusinpana albumi "Seuran kesäjuhlat 12.7.2015. Kokonaan tai lähes kokonaan tunnistamattomille kuville on luotu oma albumi. Mahdolliset tunnistetiedot voi lähettää joko palautelomakkeella tai kirjoittaa rekisteröitymisen jälkeen kunkin kuvan kommenttikenttään.

Viimeksi lisätyt kuvat näkyvät kussakin albumissa aina ensimmäisenä. Galleriassa on monipuoliset hakutoiminnot, joiden avulla kuvia voi etsiä esim. tietyn nimisistä henkilöistä tai kylistä.

Kuvia voi katsella vapaasti ilman rekisteröitymistä. Kuvien kommentoimista ja tunnistetietojen lisäämistä varten tarvitaan rekisteröityminen. Toivomme kommenttien kautta saavamme mahdollisimman monelle "nimettömälle" henkilölle nimen ja mahdollisesti muutakin tietoa kuviin ja niiden esittämiin tapahtumiin ja paikkoihin liittyen.

SA-kuvat-albumiin on koottu sota-ajan kuvia Pälkjärven taloista ja maisemista. Kuvat on nimetty SA-kuva-arkiston numeroinnin mukaan ja kuvatekstit siirretty lähes sellaisinaan SA-kuva-arkiston sivuilta. Näihin kuviin kaivataan lisää tietoja, esim. kenen taloja kuvissa näkyy.

Galleriaan lisätään jatkossakin seuran nykyisestä toiminnasta kertovien kuvien lisäksi myös vanhoja kuvia.

 

Tarinaillat Joensuussa

Tarinaillat pidetään os. Yläsatamankatu 7B toinen kerros, Joensuu

 

Syyskauden tarinaillat:

 

 14.11.2018 Keskiviikko klo 18.15: Kirjailija, sukututkija Marja-Leena Viitana - Linkkinä sukupolvien ketjussa.

Jouluun laskeutumisen juhlaa vietetään lauantaina 24.11. klo 13.00 ViiniMarjassa. Siikoniementie 35 Viinijärvi.

Malisen bussin reitti: Joensuu/Kirkkokadun matkailupysäkki (taidemuseon edessä) klo 11.45, Siion 11.50, Eväskontti 11.55, Ylämylly/Shell 12.15, ja Liperi Mh 12.30. Matkan varrelta pääsee myös kyytiin. Osanottomaksu 35e, uusin Pälkjärveläinen-lehti 21/2018 myynnissä 8e/kpl ja Joulukannel 8e/kpl.

Ilmottautumiset 10.11. mennessä Maija Närhelle puh. 0400 588 490 tai Jaakko Jormanaiselle puh. 050 372 2838. Joulupukki tuo pienen pussukan jokaiselle. Tiedossa hyvää ruokaa ja jouluista ohjelmaa. Tervetuloa, odotamme Sinua ja läheisiäsi!

Kynttilänsytytysmatka Pälkjärven sankarihautausmaalle 5.-6.12. Majoitus ja iltaruoka Ruskealan Herrankukkarosta varattu alustavasti 15 hengelle (22e/henk./yö ja illallinen 7e/henk.). Matkalle lähdetään kimppakyydein. Jos sinulla on oma viisumi, lähde mukaan. Ilmottaudu 23.11. menessä sihteeri-Maijalle.

Itsenäisyyspäivän aamuna 6.12. klo 9.00. Kynttilät sytytetään sankarihautausmaan muistomerkillä sekä lasketaan havuseppele. Siviili hautausmaallekin käydään sytyttämässä kynttilöitä.

 

Kevätkauden tarinaillat:

 

9.1.2019 keskiviikko klo 17.00: Tutustumiskäynti Joensuun museoiden kokoelmakeskukseen museoamanuenssi Erkki Matikaisen johdolla. Osoite Pilkontie 2 Joensuu

13.2.2019 keskiviikko klo 18.15: Sotakamreeri Rauno Suhonen - "Hakaristejä ja punatähtiä Ilomantsin ja Pälkjärven ilmatilassa."

13.3.2019 keskiviikko klo 18.15: Illan aihe ilmoitetaan myöhemmin.

10.4.2019 keskiviikko klo 18.15: Illan aihe ilmoitetaan myöhemmin.

8.5.2019 keskiviikko klo 18.15: Virittäydytään kesään musiikin ja runojen siivittämänä.

 

Valkovuokkomatka 18.-19.5.2019 ja retki Valamoon

 • Katso tarkemmat tiedot Ajankohtaista.

 

Juhlamatka Haapsalu - Vormsi 2.-5.9.2019

 • Katso tarkemmat tiedot Ajankohtaista

Tervetuloa läheltä ja kaukaa Pälkjärvestä kiinnostuneet!

 

 

 

Päivityksiä kotisivuille • Pääkaupunkiseudun pälkjärveläisten tapahtumakalenteria päivitetty 1.11.2018
 • Ajankohtaista: Tietosuoja (lisätty 26.10.2018)
 • Ajankohtaista: Juhlamatka Haapsalu - Vormsi  (lisätty 26.10.2018)
 • Jäsenkirjeet: Jäsenkirje 3/2018 (lisätty 22.10.2018)
 • Joensuun tapahtumakalenteria päivitetty 18.10.2018.
 • Tarinat - Leena Parvela: Syysretki Outokumpuun 12.9.2018 (lisätty 20.9.2018)
 • Tarinat - Jaakko Jormanainen: Teatteriretki Lapinlahdelle (lisätty 9.8.2018)
 • Tarinat - Unto Kortelainen: "Jaakko Puntuksen" kivi kiinnostaa Pohjois-Laatokan museota (lisätty 7.6.2018)
 • Tarinat - Jaakko Jormanainen: Kilpirannan kuvat Pohjois-Karjalan Museoon 31.5.2018 (lisätty 7.6.2018)
 • Jäsenkirjeet: Jäsenkirje 2/2018 (lisätty 7.6.2018)
 • Tarinat - Jaakko Jormanainen: Valkovuokkomatka 2018 (lisätty 30.5.2018)
 • Tarinat - Unto Kortelainen: Väinö Niskasta muistellen (lisätty 6.4.2018)
 • Tarinat - Pertti Sarlund: Omena (lisätty 6.4.2018)
 • Ajankohtaista: Luontoretki Karjalaan 27-29.7.2018 (Matkaesite lisätty 30.1.2018)
 • Jäsenkirjeet: Jäsenkirje 1/2018 (lisätty 30.1.2018)
 • Tarinat - Lissu Kaivolehto: Taidelöytö (lisätty 26.1.2018)
 • Tarinat - Jaakko Jormanainen: Itsenäisyyspäivän kunniakäynti Pälkjärvellä (lisätty 11.12.2017)
 • Osoitteesta www.luovutettukarjala.fi löydät otsikosta pitäjä pitäjältä Pälkjärven kohdalta Karjala -lehden Pälkjärvi -liitteen vuodelta 1970 (12 sivua).